Átame! – Tie Me Up! Tie Me Down! (1990)

Pedro Almodovar () je režiser sa više od trideset godina iskustva, tokom kojih je stvorio svoju karakterističnu i prepoznatljivu filmsku estetiku. Rekavši ovo, smatram da se njegovi filmovi trebaju posmatrati kao svojevrsna umetnička dela. U Almodavarovim ostvarenjima posvećena je podjednaka pažnja svakom segmentu, glumi, scenografiji, fotografiji, muzici, scenariju, što čini gledanje svakog njegovog dela zaista posebnim filmskim doživljajem.¡átame!_poster

Film Veži me! (Átame!) govori o mladiću Rikiju, koji izlazi iz duševne bolnice i odlučuje da osvoji ženu svog života, razuzdanu glumicu, bivšu porno zvezdu, Marinu Osorio. Da bi ostvario svoju želju, on kidnapuje Marinu i drži je vezanu u njenom stanu. Priča prati razvitak njihovog odnosa, od Marininog odbijanja pa sve do postepenog zbližavanja.

Ovaj film je ustvari jedna ljubavna priča, koja kroz metafore prikazuje muško – ženske odnose. Posmatramo dve strane, Rikija koji želi suprugu, domaćicu i majku svoje dece i Marinu koja se oseća na neki uvrnuti način sigurno i zaštićeno pored svog otmičara. Priča je možda pomalo banalizovana i ne toliko slojevita, pa se može razumeti na vise načina, što mislim i da je bila namera autora.

Moram da istaknem fantastičnu glumu u ovom filmu, na prvom mestu Antonio Banderasa () koga je ovaj film proslavio, zatim ništa manje dobru Viktoriju Abril (), neurotičnu filmsku divu i naravno moram da spomenem pojavljivanje Rozi de Palme () jedne od Almodovarovih muza, žene koja je postala zaštitni znak njegovih filmova.15041_495416553878316_1533095466_n

Takodje ako se odlučite da gledate ovaj film uživaćete u zanimljivoj scenografiji i kostimu, koji obiluju pastelnim bojama, među kojima je najdominantnija crvena. Posebno je interesantan enterijer stana Marininog komšije Pepea, koji je ukrašen sa romantičarskim multiplikovanim slikama Hrista i Bogorodice, u blizini kojih se nalazi polica sa figuricama Mastersa (Masters of the Universe). Za kraj ne mogu da izotavim muziku koju je komponovao Enijo Morikone (Ennio Morricone), kao jednu vrstu omaža Hičkokovom () “Psihu” (Psycho), koja čini da film dobije specifičnu, pomalo tenzičnu atmosferu.

Kao i svi Almodovarovi filmovi, tako i ovaj nije baš po svačijem ukusu. Očekujte eksplicitne scene, uvrnute razgovore, fantastičnu muziku i pravu poslasticu u vizuelnom smislu.

Ocena: 7/10

autor recenzije: Sandra Vujošević262616_495416540544984_294738389_n

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. Dusan

    Sjajan film, jedan od inicijalnih ovog izuzetnog rezisera. Hvala za recenziju.

  2. Andjela

    Po recenziji, rekla bih da je rec o veoma dobrom filmu. Da li neko zna na kom sajtu mogu da pogledam film, ali sa prevodom? Hvala.