R.I.P.D. (2013)

“R.I.P.D.” ili “Rest In Peace Department” je još jedan od sjajnih naslova Dark Horse Comics-a koji nije baš najbolje uspeo da se pretvori u film. Iako zaista treba realno sagledati i uzeti u obzir da su strip i film potpuno drugačiji mediji, opet ne treba nešto preterano ni pravdati nemaštovitost i nedovoljnu posvećenost onih koji su na sebe preuzeli odgovornost da transformišu delo koje već u startu ima dovoljno veliku bazu poklonitelja.R.I.P.D._Poster

Iako poseduje odličnu premisu i skupu glumačku ekipu, R.I.P.D. će po projekcijama stručnjaka biti definitivno najgori film koji je stigao u bioskope ovog leta širom sveta, barem što se finansijske strane tiče. Rađen sa budžetom od čak 130 miliona dolara, R.I.P.D. je u svom prvom vikendu prikazivanja uspeo da zaradi svega 17 miliona, što je više nego katastrofalan ishod za one koji su uložili novac u ovaj projekat.

Priča filma prati nedavno preminulog “prljavog” policajca Nika, kojem nakon smrti biva ponuđen posao da se pridruži specijalnom pandurskom odeljenju koje se bavi traganjem i hapšenjem odbeglih duša iz pakla. Kako bi okajao svoje grehe i izbegao jednosmerno putovanje u pakao, Nik prihvata posao i zajedno sa svojim novim partnerom Rojem pokušava da pored redovnih dužnosti, pronađe lika koji ga je ubio.

Film jednostavno nije uspeo da prenese duh stripa. Za razliku od prvobitnog formata, film ne dozvoljava da postepeno uđemo u Nikov posthumni život i lagano se susretnemo sa svim saznanjima i okretima koji ga tamo čekaju. Reditelj Robert Šventke () postavlja vrlo brz tempo koji samo dodatno ističe koliko je sam scenario jednodimnzionalan i plitak. Scenaristi Fil Hej () i Met Manfredi () apsolutno nisu niti malo “mesa” dodali ovom zabavnom konceptu, šta više, dosta toga su i odstranili.

Drugi veliki problem ovog filma jeste čitav njegov vizualni identitet koji abnormalno mnogo podseća na franšizu “Men in Black“, što je izuzetno loša stvar. Rekavši ovo, vizualni efekti u filmu deluju vrlo jeftino i prevaziđeno, a Šventkeovi kadrovi su u više situacija potpuno bizarni. Iako dimaničan i pun akcije, film R.I.P.D.  je na granici da bude dečiji film, iako se jasno vidi da to nije bila namera reditelja.130716_MOV_RIPDJeffBridges.jpg.CROP.rectangle3-large

Naravno, nije sve baš toliko crno u ovom filmu. Pored izvanredne glume i potpune dominacije na ekranu sjajnog Džefa Bridžesa (), R.I.P.D. krase određeni momenti. Film poseduje određene sekvence koje su me zaista zabavile i naterale da se do suza nasmejem, ali nažalost, ovo su samo momenti i sitne “forice” kojih ipak na kraju nema dovoljno mnogo da bi obezbedile filmu prolaznu ocenu.

Što se ostatka glumačke ekipe tiče, Rajan Rejnolds () po ko zna koji put nije opravdao konkretan ček koji je dobio. Koliko god da se ljudi iz Holivuda trude, jednostavno me nikada neće ubediti da je on vredan poverenja i novca koji dobija.  Sve je to super, dečko ima trbušnjake, ali je pored toga harizmatičan i talentovan kao drvo. Što se ostatka glumačke ekipe tiče, treba pomenuti još Meri-Luiz Parker () i Kejvina Bejkona () koji su zabavni u svojim epizodnim rolama.

Govoreći iz lične perspektive, “R.I.P.D” jednostavno nije uspeo da opravda moja očekivanja, a moram da napomenem da zaista i nisu bila nešto preterano visoka. Šventkeova adaptacija zaista ima nekoliko vrlo duhovitih i zabavnih momenata i fora, ali na kraju ipak to nije dovoljno da bi me ubedilo da nekome preporučim ovaj film.

Ocena: 4/10Jeff-Bridges-and-Ryan-Reynolds-in-R.I.P.D.-2013-Movie-Image

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. McTrut

    Razočaran sam filmom,nevjerovatno isprazna priča,sa elementima predvidivim od početka do kraja.Kvare draž dobrih stripova,nadam se da više neće uništavati druge stripove svojim adaptacijama,a Dark Horse ima poprilično dobru kolekciju 🙂