Ghost Dog: The Way of the Samurai (1999)

Džim Džarmuš () predstavlja jednu od najvažnijih figura američkog indie (independant) filma. Njegovi filmovi uglavnom su sporijeg ritma, netipične narativne strukture, više fokusirani na odnose između likova i njihove karaktere nego na konkretnu akciju i razvoj priče. Žanrovski to su najčešće drame sa elementima komedije (Stranger Than Paradise, Down by Law, Broken Flowers)  ili omnibus filmovi od više međusobno povezanih ili tematski sličnih priča (Mystery Train, Night on Earth, Coffee and Cigarettes). Sa filmom Ghost Dog Džarmuš je iskoračio iz svog tipičnog miljea i napravio gangstersko-samurajsku dramu o modernom samuraju i njegovom odnosu sa svojim gazdom koji on sprovodi doslovno poštujući drevni samurajski kodeks.405px-Ghost_Dog

Forest Vitaker () u naslovnoj ulozi Ghost Dog-a je plaćeni ubica koji radi za Luia (), italijanskog mafijaša koji mu je u mladosti spasao život i od tada on sebe smatra njegovim slugom i pratiocem (retainer). Ceo svoj život on organizuje prema knjizi Hagakure iz 18. veka, koja predstavlja vodič za ratnike samuraje prema bušido kodeksu časti. On izvršava naloge koje mu Lui zadaje, ali problem nastaje kada Luievi nadređeni smatraju da Ghost Dog previše zna i da može postati smetnja, i zbog toga mora biti uklonjen. Ghost Dog je prinuđen da bira između odanosti svom gazdi na koju je obavezan samurajskom čašću, i borbe za sopstveni život.

Mnogi ovaj film porede sa kultnim filmom iz šezdesetih „Le Samourai“, i svakako da postoje izvesne sličnosti sa ovim izvrsnim ostvarenjem, ali Ghost Dog nam sličnu priču pripoveda na moderan, „džarmušovski“ način prikazujući nam unutrašnji razvoj glavnog junaka i njegovu percepciju sveta oko sebe. Vitaker je fantastično odigrao ovu ulogu. Njegova krupna, ali smirena pojava savršeno odgovara prikazu hladnokrvnog plaćenog ubice koji u vreme kada ne radi za svog gazdu gaji golubove pismonoše na krovu svoje zgrade, vežba, meditira i kontemplira o životu proučavajući drevne mudrosti koje saopštava publici u vidu citata iz Hagakurea u kratkim sekvencama tokom celog filma, tako da na taj način i gledaoci sa njim čitaju i upoznaju se sa samurajskim načinom života. On vodi usamljenički život, a njegova jedina dva prijatelja koja vidimo u filmu su Rejmond (Isaach De Bankolé), haićanski prodavac sladoleda koji jedino francuski jezik govori i razume, ali to nije prepreka da njihovo prijateljstvo funkcioniše, kao i devojčica Perlin (Camille Winbush) kojoj daje svoje knjige na čitanje.ghost-dog-sword

Pokreti kamere su uglavnom spori i lagani, praćeni repetitivnom muzikom poznatog repera RZA-e iz Wu-Tang klana, inspirisanom dalekoistočnim zvucima, uz povremeno ubrzanje i oštrije rezove tokom nekoliko akcionih scena začinjenih slow motion-om, i te scene su režirane precizno i odmereno, bez ijednog suvišnog kadra što pokazuje da Džarmuš može i dinamičnije da režira kada to želi. Ovde je postigao odličan balans između akcije i kontemplacije i unutrašnjih monologa glavnog lika.

Ova moderna samurajska priča o poštovanju moralnih principa, časti i odanosti iznad svega je meni lično najdrži Džarmušov film, možda baš zato što je najmanje „džarmušovski“ i predstavlja zanimljiv modernistički omaž drevnim japanskim ratnicima, a pre svega njihovom moralu i hrabrosti. Topla preporuka kako ljubiteljima Džarmušovog lika i dela koji su možda propustili ovo njegovo delo, tako i onima koji vole krimi akcije, koji će u ovom filmu imati prilike da vide kako ti žanrovi izgledaju iz vizure kultne figure američkog indie filma.

Ocena: 9/10

 autor recenzije: Daniel Krstićghost-dog-mobsters

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments