Play It Again, Sam (1972)

“Play It Again Sam” je jedno od retkih ostvarenja koje u kojem glavnu u ulogu i scenario potpisuje Vudi Alen (), ali ne i režiju. Ovaj film je nastao po istoimenoj pozorišnoj predstavi Alena iz 1969. godine, a režirao ga je Herbert Ros (), čovek koji je radio na klasiku kakav je “Footloose“. Naziv komada “Play it Again, Sam” potiče iz čuvenog filma Kazablanka (Casablanca), koji je u ovom slučaju Alenu poslužio kao inspiracija. Sedamdesetih godina snimljeni su mnogi filmovi kao parodije na žanr “film noir” iz četrdesetih, izmedju ostalih to su “Murder by Death“, “The Long Goodbye“, “The Man with Bogart’s Face” i naravno Play It Again, Sam.PlayItAgainSam-Poster

Radnja se vrti oko neurotičnog filmskog kritičara Alana Filiksa, čoveka opsednutog Hamfrijem Bogartom (), koji pokušava da preboli svoju bivšu ženu Nensi, koja ga je ostavila zbog njegove lucidne i smotane prirode. U potrazi za novom ljubavi Alanu pomažu najbolji prijatelji, bračni par Dik i Linda i Hemfri Bogart, koji se pojavljuje u stanu protagoniste kao otelotvorenje njegove podsvesti. Posle niza neuspešnih sastanaka, Alan počinje da se zbližava sa Lindom, koja, kako se ispostavlja, ima puno sličnosti s njim.

Paralele između kultnog klasika i Kazablanke u ovom filmu su predstavljene na jedan veoma zanimljiv i komičan način. Čak se u vise navrata, kao omaž mogu videti i čuti kratki isečci, citati i naravno muzička tema “As Time Goes by”. Ono što je ovde dodatno interesantno jeste to što se može videti poster iz skoro svakog Bogartovog filma u raznim scenama.

Glumačka ekipa je potpuno uigrana, a saradnja Vudija Alena sa Dajen Kiton () i Tonijem Robertsom () nastaviće se dugo posle ovog ostvarenja. Kiton je izuzetno ljupka i simpatična, uvek moderno odevena, sa šeširima koje nosi većim delom filma. Roberts je maestralan kao uvek zauzeti biznismen, koji u svakoj sceni u kojoj se pojavljuje razgovara telefonom. Džeri Lejsi () je uspeo da fantastično oponaša slavnog “Bogija”. Što se tiče Vudija Alena ovde on blista u punom sjaju, nimalo pretenciozno ili usiljeno. Ovog puta je uspeo da se potpuno unese u lika i da nam pruži jedan od svojih najboljih performansa do danas. Njegovi dramatični, blesavi i trapavi momenti su se odlično uklopili kao apsolutni kontrast Bogartovom liku u Kazablanci. Alen je na najbolji mogući način spojio jednu pomalo tužnu ljubavnu priču sa komedijom i romantikom, što ovaj film čini izuzetno zabavnim za gledanje. Opšte je poznato da je “Play it Again, Sam” Vudiju Alenu svetsku popularnost.

Idealan film za opuštanje i zabavu.

Bogart: “Never saw a dame yet that didn’t understand a good slap in the mouth or a slug from a 45.”

ocena: 9/10

autor recenzije: Sandra VujoševićPlayItAgainSam01

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. walkinginspace

    Jednom recju – masterpiece!

    Usput, interesantno je (s)pomenuti da je ovaj film "zasluzan" za pogresan citat iz "Kazablanke". Naime, Bogart nikad nije izgovorio "Play it again, Sam". Tacna recenica iz filma glasi "Play it once, Sam, for old times' sake, play 'As Time Goes By'."

    Hvala za podsetnik, vreme da se izvadi DVD sa police!