Thor: The Dark World (2013)

Čitajući brojne hvalospeve od prilično pouzdanih izvora, odlučio sam se da dam šansu novoj filmskoj instalaciji avantura Marvelovog junaka Tora, iako baš nešto preterano i nisam bio oduševljen sa onim što sam video u prethodnom filmu. U samoj osnovi, Tor definitivno ima dosta potencijala da pruži jednu interesantnu i kompleksnu priču zbog svog umrežavanja nordijske mitologije sa pop kulturom, ali  me je iskustvo koje sada već imam sa Marvelovim filmovima naučilo da zaista ne treba ništa drugo da očekujem osim jednodimenzionalne praznoglave zabave sa dobrim vizualnim efektima.Thor_-_The_Dark_World_poster

“Thor: The Dark World” istražuje svet neposredno posle događaja koji su se odvili u filmu “The Avengers“, ali za razliku od “Iron Man 3“, on se ne oslanja u potpunosti na njega, već koristi Vidonovo (Joss Whedon) ostvarenje čisto kao neku vremensku odrednicu.

Dok gledamo kako  Tor  sprovodi  Lokija nazad u Asgard da odgovara za zločine koje je počinio kako nad zemljanima, tako i stanovnicima ovog svetog grada, mi saznajemo da se nova opasnost javlja i da će Odin zajedno sa svojim prestolonaslednikom morati da se bori protiv mračnih vilenjaka koji, kao i svi drugi Marvelovi negativci, imaju za motiv totalnu osvetu i dominaciju nad čitavim univerzumom.

Pošto je na svim relevantnim filmskim blogovima bilo istaknuto da je “Thor: The Dark World” imao dosta problema u svojoj završnoj fazi i da su producenti bili primorani da zovu Džosa Vidona da u poslednjim trenutcima “spašava dan”, jasno je bilo da od priče ovog filma zaista nije trebalo nešto previše očekivati, ali ipak smatram da je ono što su scenaristi ovde pružili zaista ispod svakog mogućeg prihvativog minimuma.

Ne samo što su svi likovi u filmu osim Tora i Lokija u potpunosti jednodimenzionalni kao da su kartonski isečci a ne živi stvorovi, nego je i sam narativ toliko pojednostavljen da je naprosto blamantno gledati koliko je sve u filmu nedorečeno. “Thor: The Dark World” ne poseduje rupe u scenariju, već kratere koji su veličine kao da je sam Asgard u plamenu više puta pao na zemlju. Kao što je bilo i za očekivati, dijalozi su dosta napaćeni i izlizani, a sama doza humora koju oni pokušavaju da nose se u većem delu filma preliva preko prihvatljive mere. Pored par zaista smešnih momenata, humor u filmu “Thor: The Dark World” je većinskim delom u potpunosti nepotreban. Darci Luis, lik koji tumači Ket Denings (Kat Dennings), ima za zadatak da pored Stelana Sarsgarda (Stellan Skarsgård) bude neki “comic relief”, ali joj to zaista slabo polazi za rukom.Thor-2-The-Dark-World-2013-HD-Wallpaper1

Ono što me je ovde zapravo najviše iznenadilo jeste kvalitet glume. Tokom svih 112 minuta naprosto nisam mogao da poverujem koliko je Natali Portman (Natalie Portman) samo otaljala rolu Džejn Foster. Pored toga što je sam lik očajno napisan, Natali se zaista niti malo nije potrudila da udahne ikakav život u ovu škrabotinu. Iako je Kris Hemsvurt (Chris Hemsworth) pored svog očajnog i osetno veštačkog naglaska ok kao Tor, on je još jednom u senci Toma Hidlstona (Tom Hiddleston) koji je apsolutna najsvetlija tačka u ovom filmu.

Efekti, kao i generalno sam vizualni identitet, su opet najjača strana još jednog Marvelog filma. Iako sam 3D efekat ne nudi neki poseban užitak, lepo je bilo koliko-toliko dublje zagaziti u Asgard, ruralne neidentifikovane setove i interesantni svemirski brod mračnih vilenjaka.

Pošto ne bih da pravim spojlere i pišem koji likovi su imali svoj “cameo” u ovom Marvelovom filmu, reći ću samo da ovo ostvarenje krije i određene momente posle svojih kreditsa.

“Thor: The Dark World” je prilično tanak i bangavo realizovan film koji je samo za jedan stepenik iznad “Iron Man 3” koji je definitvno jedno od najvećih razočarenja ikada.

Ocena: 5/10

Thor-The-Dark-World-2013

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

6 Comments

  1. Frank Drebin

    Sta se desava sa sajtom, samo tri recenzije u celom novembru?

    • Puno obaveza na drugim frontovima.
      Pored redovnog posla i dva projekta sa strane, nikako nisam uspeo da izdvojim vreme da pišem. Biće od sledećeg meseca redovno tekstovi.

  2. Frank Drebin

    Naravno, razumljivo…hvala ti na odgovoru, zabrinuo sam se, zaista sam Vas preporucio mnogim drugarima filmofilima ,genijalan sajt i recenzije…

  3. Darko

    Gledao sam film i dobio ono sto sam ocekivao – nista preterano, sem solidne zabavu na dva sata, jer su to Marvelovi filmovi, i zadovoljan sam recenzijom.
    Ali imam jedno pitanje za tebe, Gorane: i ja sam iz Novog Sada, pa me zanima da li si i ti nezadovoljan kvalitetima snimaka u bioskopu? Filmovi su cesto van fokusa, zvuk je jako los i boja je tamna – skoro svi filmovi su plavi, a kada su mracnije scene losije se vidi. Cuo sam da je razlog za to taj sto bioskopi poput Cineplex Arene u NS, i u Bg i ostalim gradovima, stede na nekim sijalicama u projektoru za film. To je rekao drug koji studira filmsku umetnost u Americi, i bio je jako razocaran nasim kvalitetom projekcija. Ranije to nisam primecivao, ali je bilo veoma izrazeno u Thoru, Prometheusu i Dark Knight Risesu, koji su mracni filmovi, ali je slika na blurayu odlicna cak i tamnim scenama.
    Pozdrav.

  4. Ivan

    .Prilično isprazan film ,razočarenje u odnosu na prvi deo.