Kingsman: The Secret Service (2014)

Specijalni agenti, ubice, prevare, teorije zavere, nesebični heroji, visoki ulozi, fatalne ljubavnice, nesvakidašnji gedžeti, tajni identiti – ovo su samo neki od elementa bez kojih je skoro nemoguće zamisliti dobar špijunski film.

Pre nego što nastavimo dalje, smatram da je bitno da razjasnimo šta se uopšte podrazumeva pod terminom “špijunski film?”

Špijunski film je podžanr u modernom filmu koji se najčećše sastoji iz kombinacije dva žanra: akcije i trilera i čiji se glavni elementi ukrštaju na platformi koja za temu ima prikazivanje određene fiktivne ili realistične špijanaže kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou.

Špijunski filmovi, na čelu sa avanturama popularnog Džejmsa Bonda, predstavljaju jedan od nosećih stubova moderne britanske kinematografije.

Voleli ih ili ne, filmska ostvarenja o gorepomenutom junaku su svakako deo pop kulture.

Za one koji ne znaju, Džejms Bond, poznat i kao 007, izmišljeni je britanski špijun koji se prvi put pojavio 1953. godine u delu pisca Ijana Fleminga. Tokom svog života, ovaj autor je napisao više romana i pripovedaka sa Bondom kao glavnim junakom, a posle njegove smrti 1964. godine, nove literarne avanture smišljala su i pisala brojna lica koja su osetila da ovaj smrtonosni gopodin i dalje treba da živi.

Iako su pisane avanture uspele da osvoje zaista veliki broj čitalaca širom sveta, Džejms Bond je ipak najpoznatiji po seriji filmova filmske kuće EON Productions. O ovom junaku snimljena su čak dvadeset četiri filma od kojih je jedan parodija žanra, a drugi je snimljen u američkoj produkciji, ali sa Šonom Konerijem u glavnoj ulozi. Albert R. Brokoli i Hari Salcman producirali su većinu oficijalnih naslova do 1974. godine kada Brokoli postaje samostalni producent. Brokolijeva ćerka, Barbara Brokoli i njegov pastor, Majkl Dž. Vilson, nasleđuju ga u producentskom poslu od 1995.

U oficijalnim filmovima Bonda je do sad glumilo šest glumaca (Šon Koneri, Džordž Lejzenbi, Rodžer Mur, Timoti Dalton, Pirs Brosnan, Daniel Krejg), od kojih se zaista ne zna koji je obavio bolji posao. Svaki od ovih aktera doprineo je sasvim novu dimenziju ovom liku, dopustivši popularnom agentu da postane više deo njih, nego oni njega.

Iako različiti u određenim aspektima, filmovi o Džejmsu Bondu su većinskim delom rađeni po istoj formuli. Svaki od ovih filmova je rađen po sličnom narativnom obrascu i poseduje određene elemente čiji skup sada već biva prepoznat kao zaseban podžanr od strane mnogih ljubitelja filma.

Postoje čak i brojne knjige i naučne analize koje tvrde da univerzum u kojem agent 007 živi i dela daleko odskače od onog koji možemo videti u većini drugih špijunskih filmova, te je sasvim prihvatljivo da se avanture ovog junaka posmatraju i kategorišu kao zaseban žanr u sedmoj umetnosti.

A propos svega gore napisanog, Bond je nebrojivo mnogo puta bio predmet sprdnje u brojnim drugim filmovima. Zaista postoji ogroman broj ostvarenja koja lešinare na ovom konceptu i čitavu svoju strukturu zasnivaju na nekom od narativnih obrazaca po kojem je određeni film o ovom junaku snimljem.

Jedno od takvih ostvarenja je svakako i “Kingsman: The Secret Service”. Nastao na osnovu priznatog stripa (koji opet predstavlja neki omaž filmovima o Džejmsu Bondu) i u režiji čuvenog reditelja Metjua Vona, film Kingsman: Tajna služba prikazuje priču o super tajnoj špijunskoj organizaciji koja u jednom trenutku regrutuje nova lica sa velikim potencijalnom.

Izabrani mladići i devojke dobijaju priliku da postaju vitezovi novoga doba, a njihovo delovanje unutar tajne službe Kingsman zahteva od istih da ostane u maksimalnoj diskreciji. Iako su odabrani, ove potencijalne junake čeka dug i trnovit put do dobijanja ove laskave titule. Pored specijalne obuke, ova gupa devojaka i momaka je u obavezi da usvoji čitav niz manira pripadnika visokog društva da bi postali članovi najotmenije tajne službe na svetu.

Međutim, kako to obično biva, kriminal nikada zapravo ne spava (da, najkliše fraza na svetu). Pre nego što uopšte shvati koje su njihove dužnosti, ova grupica će se naći u situaciji da se bori protiv čoveka čija moć i uticaj prevazilaze sve zamislive granice.

Iako nisam neki poseban poklonitelj Metjua Vona (Matthew Vaughn) i njegovog dosadašnjeg rada, smatram da je ovde odradio zaista sjajan posao. U žanru koji baš i nije poznat po inovativnosti, smelim i novim idejama, mi napokon dobijamo priliku da pogledamo istu, dobro poznatu priču, ali ovog puta iz potpuno nove i potpuno sveže perspektive.

“Kingsman: The Secret Service” ne predstavlja ništa drugo nego jednu potpuno bizarnu i prenaglašenu parodiju koja za cilj ima da ismeva sve one izmučene šablone na koje nalećemo u filmovima o Džejmsu Bondu (i onim koji iste pokušavaju da imitiraju). Naravno, ovakav gest ne čini  Kingsman ništa boljim od svog predmeta sprdnje, jer opet i on sam jaše na odavno izlizanim idejama, ali ipak, reditelj Metju Von je zaista uspeo to da spakuje u jednu vrlo simpatičnu celinu.

Kingsman-The-Secret-Service

Ono što je ovde izuzetno interesantno jeste da je film, kao svi akteri koji deluju unutar njegovih okvira, u potpunosti samosvestan svih svojih buđavih momenata, i to do te mere da publici bukvalno podvlači svaku referencu i svaki okret u priči koji je “ukraden” iz nekog drugog ostvarenja.

Pre svega, “Kingsman: The Secret Service” je jedan izuzetno zabavan i uzbudljiv film. Ovo ostvarenje je puno teorija zavere, misterioznih lica, sjajnih i lepo konstruisanih likova, skrivenih motiva, pucnjave, tuča, eksplozija – svega onoga što želite da vidite kada odete u bioskop.

Humor u filmu je zaista lepo odmeren. Svaki put kada situacija postane previše ozbiljna i kada posmislite da je kraj budalaštinama i da sada ide tok radnje kakav ste već navikli da gledate u ovakvim filmovima, Metju Von potpuno neočekivano progura neki potpuno bizaran i idiotski momenat koji vas podseti da ipak gledate parodiju, a ne “ozbiljan film”.

Ono što je mene zaista iznenadilo u ovom filmu jeste sama doza nasilja koju je reditelj uspeo da progura. Ne bih baš mogao da se pohvalim da sam pogledao nešto preterano mnogo parodija u kojima likovi ostaju bez glava kao od šale.

Iako je trenutno izuzetno popularno probijati četvrti zid u filmovima i direktno se obraćati publici, smatram da to u većini slučajeva baš i nije nešto preterano efektno. Ovde, na primer, ima nekoliko situacija gde je ovaj trik zaista lepo orkestriran.

Što se tiče glume, želeo bih zaista da pohvalim sve one koji se makar i na sekund pojavili u ovom filmu. Iako je Kolin Firt (Colin Firth) glavna figura ovog projekta, lično smatram da je ostao daleko u senci sjajnog Samjuela L. Džeksona (Samuel L. Jackson) Sem Džekson je gospodar svog zanata i to svi odavno znamo, a ovde je zaista urnebesan kao glavni negativac filma. Njegova govorna mana je toliko retardirana da naprosto nisam mogao da izdržim a da ne crknem od smeha svaki put kada izgovori nešto, što je u većini slučajeva putpuno nenormalno.

Pre nego što donesem zaključak o Kingsmenu, želeo bih svakako posebno još da pomenem i Marka Stronga (Mark Strong) i Marka Hemila (Mark Hamill) koji su kao epizodisti izuzetno obogatili ovaj film.

Pored toga što je sačinjen od zaista velikog broja idiotskih šala i na prvi pogled nespojivih skečeva, “Kingsman: The Secret Service” iznenađujuće lepo funkcioniše kao celina. Film poseduje jedan vrlo interesantan i dinamičan narativan koji svako bez nekih preteranih problema može da prati.

“Kingsman: The Secret Service” je zaista jedno od najprijatnijih filmskih iznenađenja u prvom kvartalu ove godine. Ako imate priliku, obavezno pogledajte ovaj film u bioskopu. Zaista je vredan vašeg vremena i pažnje.

Ocena: 8/10

1280-sam-jackson-kingsmanjpg-0d1da8_1280w

TAGOVI:

Colin Firth
kakavfilm
Kingsman
recenzija

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

 1. Sale

  Svaka cast za jos jednu recenziju! Drago mi je da se sajt u potpunosti vratio, obzirom na veliki broj recenzija u poslednjih mesec-dva… Inace, da li planiras da u skorije vreme uradis recenziju za treci deo Hobita? Veliki sam ljubitelj Tolkina i zaista su mi se dopale tvoje recenzije o prethodna dva dela Dzeksonove trilogije…

  Pozdrav,
  Sale

 2. Donnie

  Kad ce neka nova recenzija? 😀

 3. filmofil

  i ja bi to voleo da znam, ali tesko da ce biti, odustalo se izgleda od ovog sajta !!!???

 4. dado

  nije parodija, nego adaptacija stripa