Zapadni svet - HBO Adria

Zapadni svet (Westworld): kad se šta desilo?

Nakon nešto manje od dve godine pauze, “Zapadni svet” se ponovo vraća u naše živote! Premijera treće sezone zakazana je za 16. mart na HBO GO. 

Ako kojim slučajem niste korisnik platforme, a želite što pre ponovo da zaronite u svet u kojem roboti i ljudi vode krvavi rat, sve što treba da uradite je da posetite ovaj link i da se registrujete. 

HBO GO nudi sjajne prednosti ljubiteljima serija i filmova. Pored toga što vam pruža mogućnost da među prvima na svetu legalno uživate u najnovijim serijama, kao i blokbasterima i dokumentarcima, ova platforma vam takođe skraćuje muku traganja za titlovima. Svaki novi film, a i nova epizoda popularne serije, odmah ima prevod na srpski, engleski, a i druge jezike. Ono što dodatno ovu platformu čini interesantnom jeste veliki izbor sinhronizovanih dečijih filmova i crtaća. Za roditelje, ovo je raj!

Svaki novi korisnik ima pravo 7 dana besplatno da koristi servis pre nego što se odluči da li želi da ostane uz HBO GO ili ne. Tako da, bez preterane obaveze, isprobajte servis i sami procenite da li vam se isplati.

Rat se nastavlja!

Ukoliko celu 2016. godinu niste proveli negde u šumi bez struje i internet konekcije, siguran sam da ste makar čuli za seriju “Zapadni svet” (“Westworld”). Prema zvaničnim brojkama portala Deadline, te 2016. godine, ova naučno-fantastična avantura o robotima kaubojima je za svega 10 nedelja (koliko se i prikazivala u originalu) uspela da obori skoro sve tadašnje rekorde gledanosti kad su serije u pitanju.

Sa preko 2,2 miliona gledalaca po epizodi koji su u premijernom terminu preko HBO pratili seriju – “Zapadni svet” je uspeo da zabeleži veću gledanost i od hitova kao što su “Igra prestola” i “Pravi detektiv”. 

Copyright © 2020 Home Box Office, Inc. Sva prava zaštićena. Za više informacija, kontaktirajte distributera.

Međutim, iako je projekat koji vode Lisa Joy i Jonathan Nolan uspeo da privuče ogromnu pažnju publike, pauza između druge i treće sezone “Zapadnog sveta” se ipak malo odužila. Za te dve godine koliko smo čekali da Joy i Nolan izbace nove epizode “Zapadnog sveta”, kroz HBO kanale i platforme prošlo je zaista mnogo odličnih serija koje su nam okupirale pažnju.

Naravno, duža pauza i konstantno izlaganje novom sadržaju nas je malo udaljila od pomenutog projekta, te je bilo važno koliko toliko obnoviti gradivo pred početak nove sezone.

Pošto nisu svi spremni kao ja da ponovo pogledaju sve epizode ispočetka preko HBO GO aplikacije na računaru, smart tv-u ili u pokretu – na mobilnom telefonu, odlučih se da vam izađem u susret i hronološki posložim radnju serije kako bi se bolje snašli sa onim što nas čeka u trećoj sezoni. Za pisanje ovog teksta, analizirao sam postojeća tumačenja vremenske crte u seriji “Zapadni svet” i kontekstualizovao još neka mesta nedorečenosti.

Naravno, SPOILER ALERT, pošto ću morati da otkrijem ključne detalje priče kako bih složio narativ.

Skelet priče

Kao što znate ukoliko ste gledali seriju, Dolores je jedina prava tačka koja povezuje sve priče koje pratimo ovde. Ona je najstariji host iliti domaćin u parku, a ujedno i jedini faktor koji je uticao na sudbinu svake relevatne figure u ovoj seriji.

Hronološki sled serije je najlakše razumeti kroz narativ koji se tiče njenog lika. Uz izuzetak od nekoliko flashback momenata (npr. onaj u kojem misteriozni čovek u crnom ubije Maeve i njenu ćerku), Dolores je ključan lik za razumevanje vremenskih linija unutar “Zapadnog sveta”.

Copyright © 2020 Home Box Office, Inc. Sva prava zaštićena. Za više informacija, kontaktirajte distributera.

Takođe, mislim da je svima prilično jasno da su William i Man in Black ista osoba, tj. da je William mlađa verzija mračnog kauboja koji je pokretač brojnih problema u parku. Ako se vodimo tom logikom, onda je svaka scena sa William-om deo početne faze priče.

Pošto smo ustanovili neke od osnovnih tačaka, smatram da mogu da krenem sa hronološkim slaganjem timeline-a.

Iako ovde treba da otkrijem što više detalja, trudiću se da ne prepričam baš celu seriju. Ono što je jasno kad se dešava, tj. u “realnom vremenu”, neću puno spominjati. 

1. 2015.godina

U drugoj sezoni, saznajemo da je sve počelo 2015. godine. Arnold i Ford demonstriraju svoju kreaciju Logan Delos-u, potencijalnom investitoru. Ovom događaju prisustvuje i William, koji ne deluje nešto preterano impresioniran host-ovima, te se pakuje i napušta prostoriju. 

Mi u tim scenama vidimo ono što smo znali i u prvoj sezoni: William se zabavlja sa Logan-ovom sestrom. Njih dvojica su saradnici.

Nakon što William napušta prostoriju, Logan govori Ford-u i Anrold-u da ga je njihova kreacija oduvala i da kompanija Delos naprosto mora da uloži u njihov budući biznis.

2. Period između 2017-2020. godine (30 ili 40 godina pre momenta kad Dolores ubija muvu)

Kako saznajemo u drugoj sezoni, park je otvoren 2020. godine, a 2017. je bila pogubna po jednog od glavnih tvoraca host-ova.

U trećoj epizodi, Ford priča Bernard-u o Arnold-u:

U tom njihovom razgovoru, postoji momenat u kojem se spominje da je Arnold napisao kod za host-ove pre četrdesetak godina.

Takođe, u istoj epizodi saznajemo da je Arnold umro pre nego što se park otvorio i da je Ford sam 3 godine “dorađivao” ono što su njih dvojica započeli pre nego što je “Zapadni svet” dobio svog prvog gosta. 

“Tri godine smo živeli ovde, u parku, usavršavajući domaćine pre nego što je prvi gost kročio unutra.” (Ford, epizoda 3).

Ovu informaciju potvrđuje i Logan u epizodi 5:

“A onda, pred samo otvaranje parka, jedan partner se ubio.”

Dakle, timeline se poklapa.

Arnold-a je u potpunosti fascinirala Dolores. On je bio opčinjen njom. Arnold je mislio da su host-ovi živi, te je terao Dolores da otključa svoj puni pontencijal kroz igru “lavirinta”. Cilj je bio da Dolores zamisli lavirint i pronađe način kako da se probije kroz njega.

Copyright © 2020 Home Box Office, Inc. Sva prava zaštićena. Za više informacija, kontaktirajte distributera.

“Želeo bih da probaš nešto. Jednu igru. Tajnu igru. Zove se Lavirint. Ovo je veoma posebna igra, Dolores. Cilj je pronaći centar. Ako to uspeš, onda možda možeš da budeš slobodna.” (Arnold, epizoda 4)

U drugoj sezoni, mi saznajemo da je Arnold bio duboko uznemiren potencijalom svojih kreacija i da je tada ubacio lik Wyatt-a u sistem Dolores, svoje omiljene kreacije. Wyatt ju je faktički naterao da pobije skoro sve host-ove 3 godine pre nego što se park zvanično otvorio. U tom naletu, Dolores vodi i Teddy-ja sa sobom i u jednom momentu ona ubija Arnold-a.

I pored ove užasne tragedije, Ford uspeva da otvori park i da sakrije Escalante (mesto gde se desio masakr) ispod tone peska. Jedino što se vidi od Escalante-a u novom parku je vrh crkve.

Svega par meseci nakon otvaranja parka, jedan host, Akecheta, slučajno dolazi do mesta gde je zakopan Escalante i pronalazi simbol lavirinta. Opčinjen ovim predmetom, Akecheta počinje da crta simbol lavirinta po parku. Pre nego što uspe da shvati njegovo pravo značenje, Akecheta biva reprogramiran u vođu Ghost Nation bande.

Copyright © 2020 Home Box Office, Inc. Sva prava zaštićena. Za više informacija, kontaktirajte distributera.

3. 2022. godina

Ovo je period kada Ford pravi Bernard-a i kada Logan i William prvi put dolaze u park.

Kao što sam gore napisao, svaka osoba koja je gledala prvu sezonu serije prilično je sigurna da su William i Man in Black ista osoba, tj. da je William mlađa verzija lika kojeg tumači Ed Harris. 

Copyright © 2020 Home Box Office, Inc. Sva prava zaštićena. Za više informacija, kontaktirajte distributera.

Ako se vodimo tom logikom, svaka scena u kojoj vidimo William-a je faktički flashback koji treba staviti u neki vremenski okvir. 

Pošto se čovek u crnom direktno obraća Dolores u prvoj epizodi serije i govori kako dolazi već 30 godina u ovaj park, možemo zaključiti da se čitav narativ sa William-om dešava 30 godina pre momenta kada Dolores ubije muvu i momenta kad se čovek u crnom vrati u park da pronađe centar lavirinta.

Dakle, to bi trebalo da bude negde oko 2022. godine.

Copyright © 2020 Home Box Office, Inc. Sva prava zaštićena. Za više informacija, kontaktirajte distributera.

Poznato nam je da je William zaljubljen u Dolores, da je fasciniran njom i da je čak spavao sa njom iako zna da je robot. William se susreće sa Dolores u momentu kad ona počinje da se “budi” i upušta se sa njom u avanturu koja ga vodi na terotiriju gde je nekada bio Escalante. 

Međutim, Logan ih ubrzo pronalazi i situacija počinje da se komplikuje.

Copyright © 2020 Home Box Office, Inc. Sva prava zaštićena. Za više informacija, kontaktirajte distributera.

U delu priče gde Dolores i William ponovo nalete na Logan-a (dakle, čoveka sa kojim je William došao u park) i gde on muči Dolores kako bi William-u pokazao da je ovo sve ipak samo igra, da je Dolores stvar, a ne osoba – mi vidimo da William nosi sa sobom sliku svoje žene, tj. Logan-ove sestre.

Ako se setimo poslednjeg dela prve epizode, to je ista slika koju Peter Abernathy pronađe na svom imanju pre nego što krene da preispituje svoju realnost i počne da se “kvari”. 

U jednom momentu, Dolores uspeva da pobegne od Logan-a. Doduše bez William-a, koji na kraju ubija sve Logan-ove vojnike i govori mu da je napokon shvatio kako se igra ova igra. Nekoliko dana nakon neprestanog ubijanja host-ova, William dolazi u Sweetwater da nađe Dolores. Međutim, nakon nekoliko sekundi interakcije, William skapira da ga se Dolores ne seća. Da je joj je memorija obrisana i da opet funkcioniše u svom loop-u. Tu William u potpunosti menja odnos prema host-ovima i postaje čovek u crnom.

Uz ovo, mi saznajemo da je Logan-ova sestra takođe bila u parku. Pored toga, saznajemo da Akecheta pronalazi vezanog i mučenog Logan-a koji mu govori da je sve ovo pogrešno. Akecheta teško prima te reči i počinje da sumnja u svoju realnost. On ubrzo odlazi na sam kraj parka gde vidi mašine, šipke i cevi, tj. delove parka koji se tek prave.

Akecheta dolazi nazad u svoj kamp kod svoje žene koju ubrzo “sklanjaju iz rotacije” i stavljaju u magacin. 

4. Period između 2022-2025. godine

Akecheta uporno traga za svojom ženom. Posle dosta meseci muke, Akecheta počinje da misli da ukoliko želi ponovo da vidi svoju ženu, moraće da umre, te dopušta da ga upucaju.

Copyright © 2020 Home Box Office, Inc. Sva prava zaštićena. Za više informacija, kontaktirajte distributera.

William nastavlja da dolazi u park, ali ovog puta sa svojim budućim tastom, James Delos-om. William govori James-u da je Zapadni svet za njega sve na svetu i da smatra da je jedino mesto gde čovek može da spozna pravog sebe i bude ono što zapravo jeste.

William kasnije ženi James-ovu ćerku, sa kojom dobija devojčicu. Međutim, Juliet Delos do kraja izvršava samoubistvo i William ostaje sam sa ćerkom.

4. Period između 2026-2030. godine

James Delos umire, a William radi na tome da se Delos-ova svest prebaci u host-a. Međutim, to baš i ne ide glatko kako su obojica mislili. Host-ovi se kvare, a Delos-u ostaje sve manje i manje vremena. 

5. Period između 2030-2040. godine

William se ponovo sreće sa Dolores i govori joj da je “stvar” i da ne može da veruje da je bio u jednom momentu zaljubljen u nju.

Pored ovoga, u ovom periodu se saznaje da je Akecheta jedini host u parku koji preko 10 godina nije bio niti jednom ubijen. Nakon što ga napokon dovlače da se update-uje, Akecheta uspeva da se iskrade i da pronađe svoju suprugu u podrumu. Kada skapira da je ona robot, Akecheta se vraća u park sa misijom da ispriča svim host-ovima ono što je saznao. 

Copyright © 2020 Home Box Office, Inc. Sva prava zaštićena. Za više informacija, kontaktirajte distributera.

6. Period između 2051-2052. godine

Godinu dana pred čuveni događaj iz prve epizode u kojoj Dolores ubija muvu, William se vraća u park kao čovek u crnom i kreće da pravi haos. Tu nam je već jasno da je William rekao Delos-u da mu se ćerka ubila i da neće da ulaže više u njegov večni život. William govori svom timu da pusti poslednjeg Delos-ovog host-a da se raspadne i da tako zauvek napokon nestane.

Copyright © 2020 Home Box Office, Inc. Sva prava zaštićena. Za više informacija, kontaktirajte distributera.

U tom momentu, Ford kreće da zapaža promene kod Maeve. Ona počinje da oseća ogromne količine bola svaki put kad joj Indijanci ubiju ćerku, te se Ford odlučuje da joj dodeli novu ulogu u parku. Meave postaje madam javne kuće.

U ovom periodu se Ford sastaje i sa Akecheta-om kojem daje instrukcije šta da radi kad se Dolores ponovo aktivira. 

7. 2052. godina 

Dešavanja iz prve epizode prve sezone. Ford izbacuje novi update, Dolores se budi, Meave se budi, roboti kreću da kapiraju u kakvom svetu žive. 

Peter Abernathy pronalazi čuvenu sliku i kreće da baguje. Teddy takođe dobija novi narativ, koji je zapravo deo narativa koji u sebi nosi i Dolores. U to isto vreme, čovek u crnom traži mapu lavirinta. 

Takođe, Theresa Cullen počinje da se brine da novi update možda nije virus koji će pokvariti sve, te se obraća izvršnom članu odbora, Charlotte Hale, koja dolazi u park da izvuče šta može da se izvuče pre nego što Ford-a oteraju u penziju. 

Međutim, u tom čitavom procesu Ford biva ubijen i onda dolazi do masakra na gala događaju koji od parka pravi pakao. Meave uspeva da pobegne iz parka, kao i Dolores koja sa sobom iznosi šaku host-ova.

Host-ovi i u drugim parkovima počinju da reaguju i bune se protiv ljudi i tu priča staje.

Za kraj

Hvala vam što ste ispratili ovaj tekst od početka do kraja. Nadam se da vam je sad malo jasnije kad se šta dešavalo u ovoj seriji. Naravno, postoji još tona detalja koje nisam otkrio jer je prosto nemoguće pokriti sve. Osim toga, nema puno poente da bukvalno prepričam svih 20 epizoda. Momente koje nisam spominjao smatram da su prilično jasni gde se dešavaju u timeline-u.

Koji su vaši generalni utisci o seriji do sada? Koliko vam je bilo teško da se izborite sa stalnim skakanjem iz prošlosti u budućnost, što je jedno od glavnih obeležja narativa serije? I da li nestrpljivo čekate iduću sezonu? 

TAGOVI:

HBO Adria
HBO GO
Westworld
Zapadni svet

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?