Elysium (2013)

Južnoafrički reditelj i scenarista Nil Blumkamp () se 2009. godine pojavio sa svojom niskobudžetnom i satiričnom kirtikom Aparthejda koja mu je automatski obezbedila mesto za stolom najboljih sci-fi filmadžija svih vremena. Vođen uspehom  svog prvenca, Blumkamp  baš kao u “District 9“, tako i u svom novom ostvarenje “Elysium”, uzima za temu sve jaču klasnu podelu društva i prikazuje je kroz jednu vrlo interesantnu cyber-punk atmosferu.Elysium_Poster

Smeštena u 2154. godini, u svetu gde imućni žive na luksuznoj svemirskoj stanici, a svi ostali na ruiniranoj Zemlji koja se raspada od gasova i otrova, priča filma “Elysium” prati Maksa Dakostu, čoveka koji se spletom nesretnih okolnosti nalazi u poziciji da se bori za ujedinjenje ova dva sveta i ravnopravnost među svim ljudima.

Blumkamp je za “Elysium” imao znatno veći budžet i podršku mnogo ozbiljnijih studijskih kuća nego za “District 9”, što je nažalost itekako ostavilo posledice na kvalitet njegovog novog ostvarenja. Iako je u nekim segmentima uspeo da sačuva ono što je krasilo i isticalo njegov prvenac, Blumkamp je što se tiče samog narativa i skeleta priča u potpunosti podlegao svojim producentima.

Najslabiji segment filma “Elysium” je definitivno njegov scenario. Pored toga što se dosta naivno bavi temom klasnih razlika i nešto što je toliko očigledno pokušava da spakuje kao duboku i provokativnu društvenu kritiku, priča filma “Elysium” sadrži taj nepodnošljivi i izuzetno predvidivi skelet na kojem Holivud ne prestaje da insistira. Okreti u priči su zaista slabo napisani, sporedni likovi su dosta jednodimenzionalni, a sam poslednji čin je do te granice patetičan i generičan da me je naprosto bilo sramota do kraja da ispratim film.elysium07

Za razliku od “Distric 9” gde je uspeo lepo da izbalansira ulogu svog protagoniste, ovde Blumkamp u drugoj polovini gubi nit i počinje da ulazi u jednu priču koja je toliko karakteristična za filmove o superherojima.

“Elysium” je vizualno zaista genijalno urađen. Kadrovi su dosta inventivni i raznoliki, a sam CGI je zaista perfektan. Kolektivni dizajn filma, krenuvši od kostima pa do koncepta robota i svemirske stanice je vrlo maštovit i dopadljiv. Iako pun rupa, Blumkamp je još jednom uspeo da napravi jedan brz film, pun akcije i tenzije.  Iako će u nekim segmentima prilično razočarati, “Elysium” je zaista svo svoje trajanje vrlo lak i uzbudljiv za gledati.

Što se tiče glume, neko se bolje, a neko gore pokazao. Najbolji perfomans u filmu definitivno je pružio Šartlo Koplija (). On je neustrašiv, odlučan i u svakom momentu apsolutno najdominantnija figura u kadru. Met Dejmon () je sasvim konkrektan kao Maks Dekosta, dok je Džodi Foster () prilično slaba, mada to ima dosta veze sa njenim likom koji je prilično loše napisan. Iako ostali nisu nešto preterano cvetali, želeo bih još da istaknem Vagnera Muru () koji je zaista tokom čitavog filma bio naprosto očajan.

Iako interesantan i gledljiv, “Elysium” je daleko ispod kvalitetom od Blumkampovog prvenca. Nadam se da će sa “Chappie” popraviti utisak jer na osnovu onoga što sam video u “Elysium”, Blumkamp sve više počinje da liči na “one hit wonder”.

Ocena: 6/10Matt Damon;Sharlto Copley

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

 1. Kirk Lazarus

  Odlično napisana recenzija! U potpunosti se slažem. Film solidno gura negde malo više od polovine a onda se načisto raspadne. Ne preporučujem film za gledanje u bioskopu, upravo zbog samog kraja gde mi je baš zbog te "sramote" bilo žao što sam platio ulaznicu.

 2. McTrut

  Sinoć pogledao,gledljiv je,ipak ništa posebno.Svako da je nekoliko klasa ispod Disrikta,ali očigledno da velika produkcija ubija kreativnost režisera.Kopli definitvno najbolji,odličan mu je "južnoafrički" engleski 🙂

  P.S. Malo je glupo da onoliko napredna svemirska stanica nema vlastiti odbrambeni mehanizam,pa svako može da sleti kako mu volja……..samo jedna od mana scenarista.

 3. Ivan

  Gledljiv film koji ne pruža ništa više od toga, a i ne očekujem od takvih filmova neki posebni kvalitet gde je većina stvari generički odradjena.

 4. oktak

  Što se tiče Blumkampa, jedini film vredan pažnje je District 9.
  Zapravo vredan ogromne pažnje!

  Elizijum, kao i Čepi, užasni su filmovi u kojima se jasno vidi nedostatak ideje.
  Ili bolje rečeno, vidi se ideja prosečnog petnaestogodišnjaka.

  Ali uzeo je čovek dobru lovu na oba projekta, što je naravno dobro za njega.
  Za mene nikako nije, nisam mogao da vratim četiri sata života.

  District 9 – 7.5/10.
  Elysium – 3/10.
  Chappie – 2.5/10.

  Čekamo sledeći projekat gospodina ''dovedi decu u bioskop da zaradim nešto''.