The Iceman (2012)

“The Iceman” je jedan od onih filmova koji naprosto nisam mogao da dočekam da pogledam ne samo zbog teme koju obrađuje, već i zbog fantastičnog kastinga koji je radio na njegovoj realizaciji. Najnoviji igrani dugometražni film izraelskog reditelja i scenariste Ariela Vromena (Ariel Vromen) priča neverovatnu istinitu priču o Ričardu “Ledenom” Kuklinskom (Richard Kuklinski), nemilosrdnom plaćenom ubici za koga se veruje da je ubio čak preko 100 ljudi u periodu između 1948. i 1986. godine. Ono što dodatno čini ovog čoveka izuzetnim subjektom za film jeste to što je on uspeo da vodi dva parelelna života, gde je pored egzekutora za mafiju Kuklinski bio i uzoran muž i otac, držeći svoju profesiju u tajnosti od svoje porodice sve do dana dok nije uhapšen u predgrađu Nju Džersija.TheIceman2011Poster

Iako su zaista odabrali fantastičnu temu za koju je 2006. godine pisac Filip Karlo (Philip Carlo) izbacio vrlo kvalitetnu i temeljnu biografiju, smatram da scenaristi Vromen i Morgan Lend (Morgan Land) nisu uspeli najbolje da prezentuju život svog više nego interesantnog subjekta.

Scenario je definitivno najslabiji segment ovog filma. Vromen i Lend dosta površinski obrađuju temu i nude samo bliceve iz života Ričarda Kuklinskog. Priča ne deluje kompletno već kao nabacane sekvence u kojima se pojavljuju isti akteri. Umesto jedne koherentne priče, stiče se utisak kao da je reditelj dosta trapavo i na brzinu birao određene momente iz subjetkovog života koji bi trebali da se ekranizuju. Vromen vrlo malo vremena posvećuje onome što je ovde definitivno najinteresantnije, a to je psihološki profil protagoniste. Scenaristi su propustili idealnu priliku da nam detaljnije približe racio, odnosno sistem vrednovanja jedne ovakve zastrašujuće i hladne individue. Naravno, postoje momenti u kojima se ističe da je Kuklinskom jedino stalo do njegove poredice, ali niti u jednom momentu zapravo nije prikazano da ih on zaista doživljava kao trofeje, odnosno simbole, a ne kao ljude (ovo je jako bitan momenat u Karlovoj biografiji na osnovu koje se pravila platforma za ovaj film).

Iako je priča lepo formirana u jedan klasičan gangsterski narativ kakav Holivud već decenijama precizno prati, “The Iceman” ima nekoliko scena ubistva koje baš i ne deluju nešto preterano realno, ali hajde recimo da zarad spektakla i drame mogu da prođu. Kada sam već krenuo da komentarišem scene, dodaću da je film tehnički zaista dobar. Kadrovi su odlični, isto tako i fotografija. Scene ubistva su uzbudljive i lepo snimljene, mada smatram da su mogle biti malo eksplicitnije.ckLimdd3Vlbu5ug7A4avZTZFjDO

Ono što je definitivno najjači segment ovog filma jeste kvalitet glume njegovih aktera. Majkl Šenon (Michael Shannon) još jednom beleži fantastičan performans. Njegov pogled je hladan kao led, a sama gestikulacija  i stav dovoljno govore da mi ovde imamo posla sa jednom izuzetno proračunatom osobom koje ne vrednuje i ne žali niti za jednim životom koji je uzela. Iako je Šenon sjajan, moram ipak reći da mi je najbolji utisak ostavila Vinona Rajder (Winona Ryder) koja glumi suprugu ovog egzekutora.  Zaista je prava šteta što Vinona češće ne bira ovakve uloge koji joj daju dovoljno prostora i vremena na ekranu da pokaže svoj talenat.

Ostatak kastinga je podjednako dobar. Istakao bih još Krisa Evansa (Chris Evans), koga sam jedva prepoznao, i odličnog Reja Liotu (Ray Liotta) koji uvek pruži fenomenalan performans kad god se pojavi u nekom gangsterskom filmu.

Iako sasvim solidan gangsterski film, “The Iceman” nije u potpunosti uspeo da prikaže ono što je definitivno najinteresantnije i najbolje u vezi priče o ovom nemilosrdnom ubici. Film je vrlo malo vremena posvetio psihološkom profilu subjekta, rešavanju leševa, kao i raznim metodama kojima se ovaj ubica služio. Zbog ovih propusta, nažalost ne mogu reći za film da je da nešto više od solidne gangsterske drame. Ako ni zbog čega drugog, pogledajte “The Iceman” zbog odličnih perfomansa glumaca koji su radili na njemu.

Ocena: 7/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

4 Comments

  1. Stefan Djokic

    Bas sam danas video da je izasao na yifi-u, i razmisljao sam da li vredi skidanaja. Hvala.

  2. Ivan

    Nemam šta da dodam ili oduzem recenziji.