Antichrist (2009) 27 x 40 Movie Poster - Dutch Style AKao prvo, ovaj film definitivno nije za svakoga. Iako tehnički nije horor, sadrži elemente jake seksualne i nasilne konotacije, prožimajući se malo i u “gore” klasifikaciju. Glavna snaga ovog filma je svakako način na koji je snimljen. Jedno umetničko, kompletno zapanjujuće vizuelno iskustvo, davajući priči dosta dubine i originalnosti u stilu.

Osnovna tema ovog filma je ukorenjeni stereotip žene kao svega prirodnog, navođena emocijama i telesnim potrebama, nasuprot muškarca kontrolisanog od strane sopstvenog intelekta. Jedino što nisam siguran da li ovaj film predstavlja neku vrstu satire, ili ga treba uzeti “zdravo za gotovo”, u tom slučaju bi zaista sve ispalo vrlo banalno.
Ovo je po meni, definitivno film koji se mora gledati – ako ni zbog čega drugog, onda makar zbog izvrsne fotografije koja se provlači kroz ceo projekat. Lars Von Trier je uspeo u stvaranju filma koji će da šokira, neke i da uvredi..ali i na drugu ruku ubedi ljubitelje filma da i dalje postoji po neki reditelj koji može, i smatra da treba, da napravi jedan izvrstan umetnički film.
Ako nemate problema s ovakvim prefiksima, i deluje vam interesantno pružite mu šansu, nećete ostati razočarani.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. Milos

    Mislim da je ovo jedna od najkracih recenzija na sajtu…Film zaista pokazuje da Lars ima (po)dosta (psihickih) problema (za depresiju i anksioznost se zna, verovatno i nesto vise)…Pretpostavljam da ovaj film,po radnji, ide zapravo posle "Nimfomanke"(odnosno pocinje tamo gde se Nimfomanka zavrsava), jer je to ova glumica, a nimfomanka je i u ovom filmu, tako da pretpostavljam da se Antihrist gleda kao treci deo neke vrste trilogije Antihrist-Melanholija-Nimfomanka, ali cu sacekati do 7-og marta i Festa pa cu videti da li sam upravu…

  2. Tai-chi

    Ovo pre svega gledam kao umetnicko delo i to vrlo galantno i raskosno u tom smislu.Pecat za umetnicki dojam,meni je ovde jaci nego u Nimfomanki,jer se tamo stvar pomalo razvodnjava u ta kabasta 4 sata.Za Antihrista treba imati zeludac na momente,a za Von Triera predznanje.Ko ga nije gledao i nista ne zna o njegovom opusu il nek se edukuje ili nek ne gleda.Od mene toliko.