Avanture Barona Minhauzena – The Adventures of Baron Munchausen (1988)

“Avanture Barona Minhauzena” je jedan od onih filmova koje ili volite ili mrzite. Dosta zavisi od toga koliko ste ustvari otvoreni i raspoloženi za bajke. Iako većina kritičara smatra da je ovaj film preskup, i da realno nema nekog posebnog smisla, ja ću biti dovoljno smeo, i izjaviti da je ovo jedno od najlepših vizuelnih iskustava koje sam doživeo od strane velikog platna, i jedna izuzetno kvalitetna adaptacije poznatih dela.

Baron Minhauzen (Baron_Munchhausen) je glavni fiktivnih lik iz poznate kolekcije Raspeovih (Rudolf_Erich_Raspe) dela iz daleke 1780. godine. koji govori o bizarnim avanturama pomenutog lika. Jedna od najpoznatijih priča je kada Baron putuje stotinama milja, napred i nazad za vreme velike bitke, i posećuje kralja i kraljicu Meseca. Zbog ovako bizarnog konteksta, vremenom “Baron Minhauzen” postaje sinonim za reč lažov.

Film ima dosta čudnu konstrukciju, iznenađujući kraj, koji prati još jedan još više iznenađujući kraj, koji vodi do finalnog klimaksa. Deluje pomalo zbunjujuće, verujem, ali ako pogledate film shvatićete o čemu pričam. Ne bih stvarno mnogo da odajem o zapletu, mislim da bi to ubilo iskustvo doživljaja gledanja. Jedino bih posebno naznačio fenomenalnu poruku koju ostvarenje daje. Pored toga što je pozadinska priča ovog filma ratni sukob, on pokušava da nam dočara da iako je ovaj svet jedno surovo i ozbiljno mesto, tu ipak ima mesta i za maštu koja će održati duševni mir i podići moral u najcrnjim momentima.

Vizuelno ne vredi posebno dočaravati film, svako ko je gledao neki projekat Terija Gilijama (Terry_Gilliam), uočiće taj njegov pečat – da budem određeniji, animacija je najsličnija onoj karakterističnoj za Monty_Python serijale.

Ovo je zaista jedno posebno iskustvo i doživljaj, toliko mnogo detalja i toliko mnogo pokrenutih priča, da je moguće da će se nekolicina na kraju izgubiti šta je stvarno u filmu a šta nije. Jedna sjajna predstava za nas koji volimo da maštamo i pohađamo velike avanture.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

 1. No one routes for the evil villan who’s run off with the hero’s beau, same applies to
  a site that’s been stuck in Google’s naughty corner. Based
  on their experience, they could know how much is required before
  going into details. And then on March 20, the
  world’s largest paid private blog network – BMR – announced
  that its vast network had been almost entirely de-indexed by Google, causing chaos in the
  internet marketing industries.