“Hot Fuzz” je posebna i izuzetno originalna satira na popularne američke akcione filmove. Ovaj film ih ne ismeva na klasičan i transparentan način, kako to uglavnom ostale parodije rade. Reditelj i scenaristi poznaju odlično materiju, i sa tim istim znanjem referencirano prave svoju, koristeći šablom klasične Holivudske formule, totalno ga izvrtujući u komične svrhe. Film ne samo da sadrži reference na popularne američke junake akcionih filmova, kao npr. standardne kliše pokrete i izlizane fraze, on u potpunosti uzimama i adrenalin atmosferu, sa sve oružanim sukobima, ali opet čineći je veoma komičnom.
Film se centrira oko izuzetno napaljenog i ambicioznog kadeta, koji biva premešten iz Londona u jedno malo mesto da radi u policijskoj stanici. Ono što dalje sledi jeste tajna koju ovo mesto krije, i nekolicine zločina i ubistava koje se dešavaju, oslanajući se na mladog kadeta da reši stvar. Naravno, ovo je grubo ispričan scenario, da ne bi odavao više filma i narušavao neizvesnost. Ono što još mogu napomenuti je da je ovo jedna izuzetno sarkastična akciona komedija sa klasičnim Agata Kristi (Agatha_Christie) zapletom. Ono što je možda najsmešnije u filmu jeste što se čitava ta glasna i razorna, visoko budžetna akcija odvija u jednom malo mestu, predelu Engleskih provincija.

Sama kinematografija je isto kompletno podređena satiri. Snimljeno je u stilu veliki akcionih filmova,  sa dosta kadrova, glasnih i predanih efekata, kao i nekolicine scena u brzoj montaži, da film dobije na dramatičnosti i panici. Muzika u filmu je isto sasvim suprotna mirnom ambijentu, što opet kiti humor projekta.

Gluma i likovu su zbilja izvrsni. Sajmon Pegg (Simon_Pegg) nam oslikava mladog, ambicioznog momka, nepokolebljivog samopuzdanja, koji je kada se malo bolje zagledate kompletan idiot. Ovo je sjajno, zato što baš kao u akcionim filmovima oslikava neku vrstu superheroja, koji uglavnom biva vrlo iritantan. Nik Frost (Nick_Frost)  mu pruža odličnu podršku, kao smotani, zbunjeni pomoćnih, koji idealizuje Sajmona, i na kraju preuzima deo njegovog “tereta”. Ostatak kastinga se ne ističe puno, ali svi glume skoro istu rolu, “slepih na ono što im je ispred očiju”.

Ovaj film je zbilja izvrstan i dinamičan. Iako fore nisu direktne i transparentne, “Hot Fuzz” uspeva i kod šire publike bude smešan, kroz svoje urnebesne dijaloge i idiotsku, prenaglašenu akciju. Izvrsno ostvarenje.

Ocena:  8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

5 Comments

  1. Nije los al ima nekih stvari koje bas i nisu "realne" sto u neku ruku kvari utisak

  2. Goran Mirković

    Ne slažem se…cilja te prenaglašenosti i nerealnosti scena je upravo radi komičnog pogleda i sarkastičnog oponašanja tih istih momenata u akcionim filmovima…koliko znaš američkih akcija gde ima ne realnih momenata? 🙂

  3. Pa zato ne gledam americke akcije ..inace sve vise filmova se bavi ismevanjem drugih filmova koji su glupavi i tako dobijas jos glupih filmova .. zasto nebi snimali filmove koji imaju neku svoju pricu i neki drugi cilj nego karikirati druge .. to isto kao sto se ljudi bave tudjim zivotima a ne svijim :/

  4. baberunner

    Hot Fuzz se ne podsmeva akcijama već im odaje najdublje poštovanje.

  5. Pingback: Kakav je film? » The World’s End (2013)