Izuzetno smešan i kvalitetan film koji se proteže u dva retko kvalitetno spojiva žanra. Ono što čini ovaj film tako posebnim jeste njegova fantastična pozadinska priča, koja zbilja sama po sebi film, biva izuzetno smešna, ali ipak je čar u tome, što reditelj i scenaristi uspevaju da je urolaju još jedan nivo,  u još jednu priču koja na drugu ruku ismeva i formira parodiju na sve standardne klišee u horor filmovima. Ova integracija je definitivno urodila plodom, time “Shaun of the Dead” dobija instant klut status, i biva prihvaćen kako remek-delo.
Priča se centrira oko Šona, klasičnog smrtnika sa slabim entuzijazmom za život i karijeru. Šon radi smarajući i loše plaćen posao u prodavnici električne opreme, i svoje slobodno vreme provodi u pabu uz pivo, ili sa svojim najboljim prijateljem igrajući video igrice, naravno uz pivo. Siguran sam da svi znamo bar nekog ovako skromnog, ušetanog, pored svega lenjog čoveka, koga apsolutno ništa posebno ne zanima. Jedan dan, Šonova devojka Liz odlučuje da joj je definitivno dosta njegove lenjosti i površnosti , time i raskida vezu. Par momenata posle toga, čitav London biva opsednut od strane zombi apokalipse. Šon vidi ovo kao savršenu priliku da se pokaže u drugom svetlu kod Liz i spase dan, osvajajući ponovo srce svoje devojke i spašavajući svoju majku da ne bude pojedena od strane zombija. Iz samog ovog najgrubljeg opisa možete zaključiti da je film pun odličnih prilika za komične i sarkastične aspekte. Šon pored samih mrtvih i agresivnih sugrađana mora kroz čitav film da se bori sa svađama i rasprava svojih prijatelja kao i sa ogromnom dozom rasejanosti koju njegov najbolji prijatelj poseduje.

Humor u filmu je konstantan i vrlo kvalitetan, iako čitav film nije isključivo okrenut njemu, nego se on nekako suptilno i ogranski ubacuje u tok priče, zaista dobijamo jednu kvalitetnu, uglavnom referenciranu na pop kulturu i površnost međuljudskih odnosa vrstu humora. Film je ostao dostojan i svom drugom obeležju. Nasilje je eksplicitno ostvareno, sa tonama krvi, čupanjem iznutrica i kanibalizmom, čineći film dostojnim svog “horor” prefiksa.Iako nije baš “Gore” opet smatram da treba nagovestiti, za one koji ne mogu ovako nešto da svare.

Reditelj ovog projekta Edgar Vrajt (Edgar_Wright), zajedno sa glavnom zvezdom istog Sajmonom Pegom (Simon_Pegg), formiraju jedan izuzetno zanimljiv scenario, ubacivajući jedne krajnje obične likove u vrlo neobičnu situaciju. Čineći film mnogo dopaljivijim, samim time što nemamo neke specijalne jedinice, niti superheroj likove, već krajnje svakidašnje persone. Film je fantastično realizovan, poseduje toliko mnogo slojeva i uspeva kroz čitavu svoju duraciju da bude apsolutno smešan i zanimljiv. Obavezno štivo!

Ocena:   9/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

6 Comments

  1. Pingback: Kakav je film? » Dead Snow (2009)

  2. Pingback: Kakav je film? » Tucker & Dale vs Evil (2010)

  3. Pingback: Kakav je film? » Pol – Paul (2011)

  4. Pingback: Kakav je film? » Cockneys vs Zombies (2012)

  5. Pingback: Kakav je film? » The World’s End (2013)