Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole (2010)

Veoma interesantno štivo. Ovo je stvarno grandiozna avantura, sa šmekom “Gospodara prstenova” (The_Lord_of_the_Rings), dopadljivim komičnim opaskama, i fantastičnom vizuelnom predstavom. Zasnovanu na prvom od tri Bestseller romana, od Katrine Laski (Kathryn_Lasky) po imenu “Guardians_of_Ga’Hoole“. Popularni reditelj Zek Šnajder (Zack_Snyder) nas vodi na jedno fantatično vizuelno i emotivno putovanje, puno prijateljstva, časti i žrtvovanja.
Nije baš lako odrediti za koju je publiku prikladniji film. Mališani će definitivno uživati u priči, kao i osećaju same avanture, dok na drugu stranu, film poseduje dosta mračnih momenata, i pomalo jezivu atmosferu. Iako sam od ovoga očekivao da bude dečii film, Šnajder ga bogati njegovom standardno mračnom atmosferom, sa dosta intenzivnih i jakih boja, kao i svojim uvek fantatičnim “Slow_motion” akcionim scenama, koje su ovde isto urodile plodom, kao i kod “300” i “Watchmen”. Ono što je većini odraslih problem da u potpunosti prihvate ovaj film, jeste sam koncept koji je zasnovan na životinjama koje pričaju, primarno sovama. Ako posedujete dovoljno mašte i razumevanja da pređete preko ovoga, onda je definitivno ovaj projekat za vas. Priča se centrira oko jedne mlade sove, po imenu Soren, koga nagli obrt u životu tera da prihvati odgovornost i ažurnost, koje nose sa sobom pravi junaci. Film je vizuelno neverovatno bogat, iako nisam fan 3D stila, ovaj film je stvarno balada za oči. Svaki detalj je izuzetno kompleksan i precizan, Šnajderovi bogati kadrovi usporenog tempa, omogućavaju da cenite i u potpunosti vidite impresivnost čitave tehnologije.

Glasove likovima daju australijski i britanski glumci, što po meni je odličan potez, nekako stvara taj osećaj plemenitih vitezova i boraca po kodeksu. Narativ u kojem je film film ispričan, je prilično pravolinijski i lak za pratiti. Priča ima i odlične pozadinske podatke, čineći čitavu avanturu kompletnijom. Ono što ćemo ovde upoznati jesu dopadljivi, ponalo komični i pravični likovi, koji su spremni da se založe za ono što veruju.

“Legend of the Guardian” je izuzetno iznenađenje. Vrlo zabavna avantura, sa fantastičnom vizuelnom predstavom ispričana kroz likove životinja koji govore. Mislim da ni jedan animirani film nije uspeo da podigne dozu adrenalina kao ovaj. Preporučljivo ljubiteljima fantazije i epskih borbenih filmova.

Ocena:  8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

8 Comments

 1. epski borbeni filmovi i sove koje govore ..nesto mi ne ide zajedno xD ajd da je samo ono prvo, bilo bi odlicno al ovako ne znam ni dal pocinjati gledati xD

 2. Goran Mirković

  Pa zamisli tipa "Lord of the Rings", "Braveheart", "Pirates of the Caribbean" samo sa sovama….odlično je vrlo interesantno, pllus ima i malu dozu komedija, sa par likova svoj šašavih likova, baš kao u piratima…obavezno pogledaj.

 3. Ja sa svojih 30 ljeta još uvijek volim da pogledam dobar animirani film a to Legend of the Guardians upravo jeste. Ova epska priča o borbi između dobra i zla, prijateljstvu,izdaji držala me je napetim od početka do samog kraja. Stvarno je teško odrediti ciljanu publiku filma jer ima scena koje nisu baš prikladne za mlađe, a od kojih sam se i ja naježio ali nakon takvih uslijedile bi scene sa humorističnim elementima tako da je na neki način režiser napravio balans po tom pitanju.

  Animacija odlična,muzika takođe a kraj ostavlja mogućnost za nove nastavke.

  Sve u svemu odličan film bez obzira što su sove glavni junaci 🙂 Moja preporuka.

  • Goran Mirković

   Drago mi je da delimo isto mišnjenje, svakako mislim da će biti nastavak, tačnije trilogija, pošto autor ovog romana na kojem je ispirisan film, sadrži još dve knjige po ovom štivu. Nadajmo se podjednako kvalitetnim nastavcima! 😀

 4. Nadam se i ja.Sad sam se podsjetio i The Golden Compass filma.Da li se planira nastavak tog filma pošto je prošlo sigurno već 3 godine kako je snimljen prvi dio?

 5. Goran Mirković

  Koliko ja znam ne. Nema nikakvih podataka ni kod glumačke ekipe, a ni kod reditelja.

 6. Milena Latinovic

  I meni je divan film, takodje se nadam nastavcima, cak su ga i moji matorci odgledali i odusevili se!

  • Goran Mirković

   najs…u pisanoj formi je trilogija, nadajmo se da će dovući dovoljno novca da naprave i film trilogiju 🙂