Panov Lavirint – El Laberinto del Fauno – Pan’s Labyrinth (2006)

Ovaj film predstavlja bajku smeštenu u periodu neposredno posle Španskog građanskog rata, koja je izuzetno bogata porukama i metaforama, kako na samu situaciju Španije, tako i na mračni ogrtač korupcije, izdaje i stradanja nevinih života. “Panov Lavirint” predstavlja predeo mašte i fantazije kroz koji jedna mala devojčica tumači i prihvata tešku situaciju u kojoj se njen stvarni svet nalazi.
Priča se centrira oko male devojčice po imenu Ofelija, koja se neprijatno oseća u svom novom okruženju, biva skeptična u pogledu svog novog očuha i generalno zabrinuta za stanje u kojoj se njema mama nalazi. Ona slučajno pronazi put ka jednom bizarnom svetu fantazije, gde naša radnja oživljava punog maha. Mesto koje je pronašla je jedan začaran i čudan svet, u kojem vidi beg od nesigurnosti i nestabilnosti življenja u stvarnom svetu. Film poseduje dva zapleta (stvarni svet i svet fantazije) koje se što više radnja odmiče sve više i više prepliću i pokazuju da je ustvari fantazija metafora na stvarnost koja ovu devojčicu okružuje. Surealno stvara veliku referencu na stvaran svet, devojčicine pobede u fantaziji oslikavaju poraze u realnosti. Načela ovog filma leže u izborima i donošenju odluka, bile one dobre ili loše, reditelj pokušava da nam prezentuje jednu filozofiju koliko god da situacija deluje bezizlazno, izbor uvek postoji.

Iako je odlično detaljisana surealnost, ne bih je baš preporučio mlađoj publici, zbog doze brutalnosti i nasilja koje se provlači kroz ovaj projekat. Ovaj film je ratna drama sa aspektima fantazije koji je tehnički fantstično realizovan, i kroz čitav svoj tok u odličnom balansu. Čak i kada zalazi u svoj “imaginarni” deo, uspeva da održi istu dozu ozbiljnosti, ne čineći kompletan proizovod smešnim i dečijim.

U svom aspektu realnog sveta, film pripada glumačkom tandemu Serđi Lopezu (Sergi_Lopez) i Maribel Verdu (Maribel_Verdu). Lopez nam fantastično prezentuje “Kapetana Videla” koji iako kroz većinu filma biva vrlo surov i sadistačan, uspeva da se zbliži publici i oslika zašto je zbilja takav. Maestralan performans!  Maribel tumači glavnu kućnu pomoćniću, koja je Ofelijin jedini i najbolji prijatelj i stvara sliku kod publike jednog izvanredno jakog ženskog lika.

Posebno bih pohvalio kvalitetnu pozadinsku podršku kostima, setova i efekata, koji su zbilja odlični i vrlo detaljni. “Panov Lavirint” predstavlja satiru, bajku namenjenu odraslima, sa odličnim prekrivačem fantazije preko jedne surove ratne drame.

Ocena:  8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

14 Comments

 1. Goran Mirković

  Sjajna satira…za svaku pohvalu…

 2. aleksandra

  volim ovaj film… jako mi je drag 🙂

  • Goran Mirković

   Jeste zbilja odličan…meni Giljermov najbolji.

 3. Pingback: Kakav je film? » Đavolja kičma – The Devil’s Backbone – El espinazo del diablo (2001)

 4. Nemanja Aleksić

  E, ovde se ne slažemo sa ocenom! !11/10!!! Jedan od najboljih filmova koje sam gledao u životu! Remek-delo, bre!

 5. Kul film, iako imam neki osecaj da sam neke reference propustio .. u svakom slucaju okej je 😀

 6. bojan

  Ne znam,ali sumnjam da ce Guillermo del Toro ikada vise snimiti nesto ovakvo.Ovo ostvarenje je nesto sto se rijetko stvara.Film sam pogledao tri puta i shvatio genijalnost jednoga uma koji je kroz svoje djelo priblizio ljudima nadu sa jakom porukom da dobro na kraju uvijek pobjedi pa makar ono ne bilo vidljivo niti opipljivo.Sjajan film.Ne slazem se sa ocjenom 8 ali postujem svako misljenje.Film zasluzuje cistu 10.

 7. Sanja

  Obozavam ovaj film!Goranu sve pohvale.

 8. bruce lee

  Zamislite on je dao 8/10 hahahahahahahahahahahahahahahahaha

 9. Pingback: Kakav je film? » Bitka za Pacifik – Pacific Rim (2013)

 10. alex

  Dao si ovom filmu 8/10 a desetku si dao npr… filmu Klip , ovde se neko ozbiljno ne razume u filmsku umetnost!!!