Testera 3D – Saw 3D (2010)

Huh. I pre nego sam krenula da gledam film, razmišljala sam kako da se usmerim ka njemu: da li ga gledati kao nastavak (kraj?) franšize, ili kao zaseban film? Vešto je izbegnuto da se ovaj deo označava sa VII, već kao “Saw 3D: The Final Chapter” odnosno, Finalno poglavlje i to mi je dodatno napravilo zbrku u glavi.

Pre svega, važna napomena za sve one koji ne vole vizuelno nasilje i tu vrstu horora: ovo nije film za vas. Scene nasilja su toliko verno prikazane, da mi je izuzetno žao što nisam imala priliku da pogledam film kao 3D verziju, već prost full HD. Ukoliko se osvrnemo unazad ka prvom filmu ove franišize, jasno je da je svaka naredna Testera gradacijski bila snažnija od prethodne, barem kada je vizuelni utisak u pitanju. To i jeste ono na šta smo navikli i zbog čega smo i gledali svaki novi nastavak.

Što se same priče, odnosno radnje, tiče, objasniću to ovako: film nije zaveden kako triler, i to bi trebalo da pojasni očekivanja, manje-više. Nedostaje osećaj neizvesnosti, jasno je kako će se svaka klopka završiti i lični utisak je da je to veliki nedostatak filma.

Ono što čini priču jeste ono što nam je i najavljeno u naslovu Finalno poglavlje: sve što vam nismo objasnili do sad, učinićemo u narednih 1h 30 min – ostanite uz nas! I u vezi sa ovim jeste moja nemogućnost da se odlučim da li mi je film generalno dobar ili generalno loš. Saznali, zapravo, nismo ništa novo. Odlično je bilo ponovo videti Tobina Bela (Tobin Bell) u ulozi Džona Krejmera, ali se on, nažalost, pojavljuje više kao kameo nego kao deo radnje ovog filma. Ponavljaju se najbitnije scene, najbitniji likovi, ubacuje se par novih (ne baš pohvalno odgranih) i – kraj filma.

Za one koji su preskočili neki od delova – bez brige, ovo će vam biti lepa razbibriga tih sat i po vremena. Za one koji su gledali sve, i  imaju uglavnom pozitivno mišljenje o franšizi – pogledajte i ovo, čisto kao podsetnik na nasilje iz svakog dela ponaosob. Oni, pak, kojima se generalno nisu dopali prethodnici ovog filma, mogu slobodno da ne pogledaju ni ovaj, jer ne samo da im neće popraviti ukupan utisak, već bi isti mogao i dodatno da sroza.

Dakle, da sumiram ocenu ovako: nasilje – 10/10, priča – 3/10, gluma – 5/10, što jasno daje

Ocena: 6/10

[SPOILER ALERT – UPOZORENJE: DETALJI IZ FILMA] Očekivala sam da vidim scene najavljivane u trejlerima, odnosno, zamke postavljene po čitavom gradu: na ulici, u bioskopu – od svih najavljenih, prikazana je samo jedna, i to nisam sigurna zašto, niti kakve veze ima sa ostatkom filma. Takođe, šta to bi sa onim prasećim glavama na kraju?! Ko su, dođavola, preostala dva lika? I ako su već znali šta će sa Hofmanom, čemu onda maske?

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. Bojan

    Bas lep film ,samo sto nije bas preporučljiv za decu ispod 18 i za ljude sa slabom čukom!-)