Faster (2010)

Ovaj film je izuzetno veliko razočarenje za mene. Iako jesam fan akcionih filmova iz devedesetih godina prošlog veka, kao npr. “Die_Hard“, a i modernijih više komičnijih kao što je “Shoot_’Em_Up“, nadao sam nečemu između, ali sam bukvalno dobio jednu vreću punu klišea i besmislice.

Priča ovog filma je apsolutno obećavala. Film počinje tako što glavni akter izlazi iz zatvora, pun mržnje i želje za osvetom prema ljudima koji su mu napakovali probleme u pljački u kojoj je poginuo njegov brat, a on završio u zatvoru. Naš junak, što bi rekli “školski” za ovakav tip akcionih filmova, seda u kola i kreće redom da posećuje ljude koji su se o njega ogrešili, i postepeno ih elimiše. Naravno, na tom njegovom putu otvaraju se za njega nepredvidivi i nepoznati faktori tog slučaja, i priča se dodatno mrsi.

Nemojte me pogrešno razumeti, ja sam oduševljen ovako prostim i izlizanim konceptom, imam uvek osećaj kao da sam se vratio kroz vreme kada sam bio klinac i uživao u filmovima kao što su “Death_Wish”, “Commando”,  “Above_the_Law”, ali nažalost, nisam dobio to što sam očekivao.

Ovaj projekat poseduje dosta problema. Prvi i jedan od većih jeste što se prezentuje kao akcioni film, a ne poseduje dovoljno scena prave akcije. Film se uglavnom zasniva na tome da Dvejn Džonson (Dwayne_Johnson) ide kolima od negativca do negativca, suoči se sa njime, i upuca ga u glavu. Jako malo scena postoje u projektu sa ozbiljnim neki konfrontacija i tučama, sve je nekako prilično sažeto i to čini film vrlo nezanimljivim. Druga stvar totalno bez ikakve poente jeste predstavljanje priče u segmentima “prvi dan”, “drugi dan”, pošto to apsolutno nema nikakvog značaja na celu priču, niti se što film više odmiče, nešto vraća na neke specifične momente koji su se dešavali tih određenih dana, tako da je to apsolutno suvišno, no dobro, ne menja znatno nešto situaciju.

Dalji veliki problem filma jeste uloga detektiva koju tumači Bili Bob Torton (Billy_Bob_Thornton). Pored toga što sadrži svaki mogući “pandurski” kliše, on je plus na ivici penzije, navučen na drogu i biva konstatan problem svojoj porodici i poznat u svojoj struci kao nesavestan kolega. A film pokušava da nas ubedi da njegova umešanost sa negativcima treba da bude iznenađenje!? Vređanje inteligencije, ako mene pitate.

Dalje, lik plaćenog ubice koji prati našeg aktera je apsolutno suvišan i iskače po svim segmentima iz naše priče. Mi smo ovde upoznati sa profesionalcem najvišeg kalibra, i njegovom ženom koja je isto u “biznisu”, samo da na kraju ne bi ni bila nešto umešana u generalnu priču. On svo vreme posmatra glavnog aktera kroz snajper, ali nekako se ipak ne odlučuje da ga okonča, pošto to nije “fer-plej”, plus pored toga vozi i egzotičan auto, što naravno svakom profesionalcu omogućava da bude neprimetan. Glupost. Ovaj lik je po svim standardima, od odeće, akcenta, ponašanja, kola kojih vozi, klasičan Bond negativac, sa željom i obavezom za nepotrebnim monolozima koji na kraju daju glavnom akteru dovoljno vremena da se izbavi iz teške situacije.

O poslednjoj sceni i konkluziji filma ne želim ni da pričam, taj nivo stupidnosti je zaista impresivan. Film je, da zaključimo, previše loš i izlizan, ne bih mu baš pridavao neki značaj, niti koga posebno savetovao da vreme utroši na ovaj projekat. Slobodno ga možete pustiti da ide u pozadini dok nešto drugo radite.

Ocena:  5/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. Pingback: Tweets that mention Kakav je film? » Faster (2010) -- Topsy.com