Guma – Rubber (2010)

Ovo je jedan od najčudnijih projekata i od samog starta ću nagovestiti da ovo definitivno nije film za širu publiku. Ovakav projekat je zbilja teško obrazložiti i stvoriti neki generalni i univerzalni opis koji će apelovati na prosečan utisak posmatrača, pošto sve što ćete videti ovde apeluje isključivo na vaše subjektivno srastanje sa temom.

Mi ovde od samog starta dobijamo izjavu jednog od glavnih glumaca, direktnim obraćanjem u kameru, da je film koji ćemo upravo gledati omaž termina “bez razloga”, najmoćnijeg stilskog elementa. Za razliku od većine filmova gde reditelj pokušava da nas ubaci u priču, ovde on konstantno urušava kredibilitet radnje sopstvenog filma, opominujući nas da je ovo što gledamo samo film, i da ništa nije stvarno.

Radnja ovog projekta, koliko god to bizarno zvučalo, centrira se oko gume za auto (da, baš tako), koja postaje svesna, pored toga poseduje telekinetičke moći i kreće masovno da ubija stanovnike jednog malog mesta u pustinji Amerike posredstvom, recimo, svojeg “uma”. Pored ovog dela, mi imamo i publiku, koja je došla da isprati avanture ovog objekta, kao i lokalnog šerifa, koji konstatno bombarduje kredibilitet projekta, i nastoji da ukloni gumu, kako bi se snimanje što pre završilo, i kako bi svi kompletno sa publikom koja je tu mogli da odu da jedu nešto. Neverovatno bizaran zaplet.

Ono što bi se moglo reći da mi gledamo film unutar filma, koji ima dve odvojene radnje. Prvu- ubilačke pohode gume, i šerifa koji pokušava da je uhvati. I drugu – devojku koja beži od svoje mračne prošlosti. Pored kasnijeg stapanja ove dve priče, mi ubrzo vidimo da i ta pasivna publika postaje deo kompletne radnje i dobijamo nešto nalik krimi-trileru. Ne bih se složio sa time da ovaj projekat pripada horor žanru, iako guma ubija ljude tako što im natera glave da eksplodiraju – on je više neka vrsta jako mračne, apsurdne komedije sa primesama trilera.

Iako se konstantno tvrdi da je ovaj projekat totalno besmislen, vrlo se lako uviđa ironija da nijedan frejm nije slučajan, niti suvišan. Smatram da je objekat izabran za ovakvu rolu fantastičan izbor, pošto je nekako mračan, elegantan, pokretan bez nekih suvišnih ekstremiteta, i uz fantastičnu režiju i scenario, dobija sve elemente i dimenziju kao i standardni serijski ubica, imajući odlike i gestove kao ljudsko biće. Mi u ovom projektu stičemo utisak da je naš glavni akter ogorčen, sadističan, lukav, pa pomalo i voajer, što je stvarno fantastično imajući u vidu da je on ništa više od proste gume.

Finalni utisak filma “Guma” definitivno zavisi isključivo od vas, da li ćete smatrati ovaj projekat genijalnim i slojevitim, punim subliminarnih poruka, ili ćete ga jednostavno doživeti, kako film sam i sugeriše, besmislenim.

Ne mogu ovde biti stvarno objektivan, mogu samo izneti svoje viđenje filma, pošto smatram da će svako imati drugačije. Preporučio bih ovaj projekat ljubiteljima alternativnije kinematografije, svakako interesantan koncept gde generalni sud zavisi od posmatrača.

Ocena:  7/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

8 Comments

  • Mario

   Može biti i po meni jeste veoma, veoma loše.

 1. Pingback: Čemu taj horor? | Goran Segedinac

 2. bojana

  ovakvu nebulozu u zivotu nisam gledala, a apsolutno je karakteristican pristup da neki "genijalci" u glupostima vide genijalnosti. valjda zato sto ih ne vide u stvarnom svetu ili sta vec… no…definitivno glupo,plitko i niskobudzetno. a ako ne verujete-pogledajte. pa zar ne postoji sofisticiraniji i u krajnjoj liniji zanimljiviji nacin da se prenese poruka o ogorcenosti i odbacenosti,ukoliko je to bio cilj,mada sumnjam.

 3. Milos

  Fenomenalno!!!Nista originalnije se nije pojavilo u skorije vreme!!!Mnoge poruke upravo i proizilaze iz besmisla…Veoma duhovito,zanimljivo i na momente toliko apsurdno i smorno da ne moze da bude zanimljivije i bolje 🙂 "NO REASON"-Preporuka!

 4. Pingback: Kakav je film? » Wrong (2012)

 5. Бранко

  Oво је заправо сјајан филм ако га посматрате из правог угла.
  Цела поента је "Без разлога", и мислим да је то заправо критика модерне кинематографије.
  Да будем прецизнији, филмови постају јефтина забава која нема свој разлог и суштину и која трује гледаоце. На крају, гума (метафора за безразложни филм) односи победу убијајући гледаоца који не прихвата отров и, симболично, маса гума креће у опсаду Холивуда.

  Фантастична порука и реализација ако мене питате.

  • Milos

   hvala bogu da je neko shvatio poentu filma…