Nebesa – Up (2009)

Ovo je, po mom mišljenju, definitivno najkvalitetniji Piksarov film, kao i najprijatnije iznenađenje 2009. godine. Ovaj više nego fantastični projekat se odlikuje odličnom pričom, ali i načinu na koji je ona ispričana, lepo realizovanim sa veoma zabavnim likovima, bogatim, izuzetno komičnim i dopadljivim dijalozima, i na kraju, ono što je definitivno najbitnije, velikom spektru emocija koje proizvodi, lako ih usmeravajući bez narušavanja kvaliteta i integriteta filma. Da malo pojasnim, “Nebesa” su film koji je u jednom trenutku veoma smešan, u drugom srdačan, nakon toga i depresivan. Ovo možda deluje bizarno, ali film se kao celina zaista čvrsto drži, posedujući određene kvadrante i time omogućivši sebi kombinovanje i eksploatisanje svojih segmenata i zapleta, u zavisnosti od toga kakvu emociju i reakciju reditelj u datom trenutku želi da ostvari kod publike.

Priča ovog projekta se centira oko 78-godišnjeg Karla Frederiksena, friškog udovca i penzionisanog prodavca balona, koji živi samotnjački život u kući punoj prelepih uspomena. Dolaze crna vremena, Karl posle jednog manjeg incidenta dobija presudu da ostatak svojih dana treba da provede u staračkom domu, time i gubeći pravo na svoju kuću, i naš protagonista se u poslednjim trenucima slobode, odlučuje da ostvari svoje dečačke snove i nahrani svoj potisnuti duh avanturiste,  a i da ispoštuje jedno davno dato obećanje. Zahvaljujući tome što je ekspert u svome poslu, on pronalazi način kako da zajedno sa svojim domom poseti Južnu Ameriku. Sve polazi za rukom našem protagonisti, ali onda pronalazi slepog putnika, i dalje se situacija znatno komplikuje.

Samu tehničku stranu filma, kao što su stil i kvalitet animacije, smatram da ne treba detaljno iznositi, pošto je u stilu svakog prethodnog Piksarovog ostvarenja, pa ću preći na druge segmente. Ono što je veoma interesantno kod ovog projekta jeste širina publike koju pokriva. Iako poseduje zaista dosta materijala koji će držati mlađu publiku više nego zadovoljnom, “Nebesa” će i te kako apelovati na starije posmatrače. Ovaj projekat je veoma dinamičan i zbilja se mnogo toga dešava u njemu, ali ni u jednom momentu ne gubi kontrolu, niti davi. On je fantastično organizovan i konstruisan, i definitivno se svaka stvar događa u adekvatnom tajmingu.

Ono što smatram da je takođe veoma dobra karakteristika ovog projekta, i direktno zaslužna za njegov uspeh jeste to što se fokusira na mali broj likova. Iako “Nebesa” dozvoljavaju da se kasnije u filmu ubaci veći broj sporednih likova, on i dalje ne ispušta fokus sa svojih glavnih aktera, dajući nam lepo razvijene likove sa dobro formiranim pozadinskim pričama.

Pored svega pomenutog, smatram da je najveći kvalitet projekta njegova maštovitost i onaj osećaj avanture koji nam stvara. Danas je veoma rekto da se neko delo karakteriše kao originalno, ali “Nebesa” upravo uspevaju to da nam prilože: jednu potpuno novu, urnebesnu, srdačnu i dinamičnu avanturu, potkovanu fantastičnom muzikom, koja nijednog posmatrača neće ostaviti ravnodušnim.

Uživajte u ovom prvom 3D Piksarovom animiranom filmom, i dobitniku dva Oskara.

Ocena. 10/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

14 Comments

 1. alesandra

  prelep film, prelep…izuzetno kreativan, nepredvidiv, drži pažnju i nije ništa što sam do sada videla. svima najtoplije preporučujem…svideće se čak i onima koji ne vole crtane filmove, sigurna sam.

 2. Dejan

  Obozavam ovaj film stoga moram i da reagujem. Njegova zena je bila avanturista a on je nju pratio opcinjen njenim duhom. Upravo posle njene smrti on resava da ispuni NJEN san iz detinjstva ali tako sto sa sobom vuce i sigurnost svog doma, i to bukvalno.

 3. JovanaDjokic

  Da li je moguće da si dao nekom crtaću ocenu 10??!! :))))))
  Mogla bih da gla gledam svaki dan.

 4. natasa

  Pored crtaca "Grozni JA", " Kako da dresirate svoga zmaja" ovo mi je jedan od omiljenih, vise puta pogledanih crtanih filmova. Originalna prica, sjajna stilizacija likova, zanimljiva i nepredvidljiva prica…Ma treba ga pogledati, a manje nabrajati kvalitete 🙂

 5. Pingback: Kakav je film? » Automobili 2 – Cars 2

 6. Wall-E je ipak po meni najbolji Pixar film. Film sa najviše duše. 🙂

  • natasa

   robot sa dusom, to se retko vidja. Slazem se da ima "najvise duse" ali kada vidim na licu onog deke sa balonima svu tugu i ljubav za dragim bicem ali i netrpeljivost prema mladjima i svemu novom sto ga okruzuje..ne mogu, a da ne pomislim koliko su verodostojno opisali 95% penzionera pa i mog dedu 🙂

 7. Deset? Iz mog ugla, ni dva nije zasiužio. U oči me bode koliko je dosadno kad ga gledam.

 8. Ajkula09

  Da ispravim svoj idiotski komentar od gore.
  Meni je ovaj film glup, dosadan, nemaštovit… Dakle, čist promašaj.
  Mislim, koje su šanse da čovek od 78 izvodi sve ono, kada bi trebalo da jedva hoda, žali se na šećer, srce, reumu…
  Sad vi kažete: To je mašta. Kakva crna mašta! U redu je kada Disney pravi filmove koji su u svemu takvi, magični i neverovatni, ali su oni ovde napravili radnju u stvarnom svetu, koja postaje magična, pa se vraća u stvarni svet, i u svemu tome je glavni protagonista 78-godišnjak! Mislim stvarno! OK, lik dečaka jeste u nekim trenutcima zanmljiv, ali to je sve.
  I za kraj: Kakve veze ima to što je film u 3D- u? To ne čini film ni boljim, ni lošijim.
  Dakle: 1/10

 9. Nemanja

  Mozda gresim,ali po meni je npr. Adventures of Tintin,mnogo:mastovitiji i zanimljiviji,a i realniji film,ali vi ste mu dali manju ocenu…:)

 10. Matijasevic

  Ček bre, ti očekuješ od animiranog filma da bude realan? majko sveta

 11. Pingback: Kakav je film? » The Lego Movie (2014)

 12. Kizica

  Ovak, ovo ostvarenje je stvarno kvalitetno al po meni nikako nije za 10. Kad je došla scena gdje su počeli psi govoriti (dobro nisu baš govorili direktno ali ipak) jednostavno sam počeo kolutati očima. Po koji to več put gledam američki animirani film da životinje (stvari, lutke, kipovi) govore? Ne mogu se sjetiti koji se uopče ne temelji na tome. Definitivno za mene veliki minus ali i dalje jako dobar film, osmica..