Bullitt (1968)

Ovo je više nego fantastičan film, koji je zaslužan za pokretanje modernih detektivskih (policajskih) trilera. “Bullitt” je film koji je direktno zaslužan za ostvarenje filmova kao što su “Dirty_Harry” i slični njemu koja nas očekuju u bližoj budućnosti.

Mi u ovom projektu dobijamo nekonvencionalnog čoveka zakona, koji igra po sopstvenim pravilima. Frenk Bulit, dobija za zadatak da štiti ključnog svedoka, u izuzetno bitnom slučaju, čiji pozitivan finalni ishod može da sruši čitavu jednu ogromnu kriminalnu organizaciju. Bulit i njegova ekipa, na smenu čuvaju svedoka, ali ubrzo biva organizovan atentat i svedok biva smrtno ozleđen. Sada sve pada na našeg protagonistu, i on se odlučuje da na svoj način pronađe ubicu i sruši čitavu ovu kriminalnu organizaciju, dajući nam prvoklasan Holivudski akcioni film, koji u sebi ima realan portret čoveka, koji veruje i nastoji da istera pravdu u ovom surovom svetu.

Stiv Mekvin (Steve_McQueen) nam ovde daje performans koji automatski dobija status kultnog klasika, oslikavajući nam pravog žestokog momka, koji ne samo da je baza za sve “rogue” policajce koji nas očekuju u daljoj evoluciji Holivuda, već i pravi uzor i prikaz svakog alfa muškarca.

Reditelj, Piter Jejts (Peter_Yates), postavlja odličnu atmosferu i pozadinu koja dozvoljava Mekvinu da nam u velikom svetlu prikaže čoveka koji je svojim moralnim kodeksom vođen kroz ovaj surovi i podmukli život, i koji neće dozvoliti da ga stvari kao što su zakonske procedure i političke igre spreče u isteravanju pravde.

Iako je ovo kultni akcioni film, želim odmah da vas upozorim da se ne očekujete mnoštvo eksplozija i gomile slupanih automobila. Ovo je film starog kova, konstruisan pomoću dugih rezova, sažetih i efektnih dijaloga, muzike koja nepreovlada situacijom već dodaje na intenzizetu napetosti. Muzika ovde nije u centru, već ide uz rediteljev stil, oslikavajući dodatno emotivnu težinu situacije, a nikada ne ulazeći u glavni plan. Dijalozi su dosta sažeti i fokusirani na temu. Primetiće da u poslednjih 15 do 20 minuta filma skoro da uopšte i nema dijaloga, jer su zbilja suvišni.

Sama kombinacija dugih rezova i sažetih dijaloga dodatno daju taj oseća realnosti i napesto, držeći vas u kompletnoj neizvesnosti do samog kraja.

Iako je ovo akcioni film, glavni akter svega dva metka ispaljuje, i to još u samoj završnici filma. Ovde nije akcenat na eksplozijama i nasilju, već se sam intenzitet diže od emotivnog stanja protagoniste, i putovanja na koje nas reditelj vodi, prateći po gradu Frenka Bulita. Ono što je još važno napomenuti ovde, jeste da “Bullitt” sadrži jednu od najkvalitetnijih i totalno nezaboravnih scena jurnjave kolima. Apsolutni klasik, obavezno štivo za svakog samopoštovanog filmofila.

 

Ocena: 8 /10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

3 Comments

  1. Sasa V.

    Kao što ti reče, apsolutni klasik! Fenomenalan film, preteča svim ostalim holivudskim, da kažem kurajberima! Stiv, dasa i po, pravi drot! A da tek jurnjava, to je posebna pričica!
    Takođe bih preporučio Vanishing Point (1971), isto jurnjava kolima, ali sve real-time, nema zajebancije!

  2. Ivan

    Da, trebalo je ubacit i pokoju riječ o možda najboljoj jurnjavi na filmu ikad 🙂

  3. DaxterM

    Vrlo dobar film, classic, s po meni najboljom scenom jurnjave automobilima koja je ikad vidjena na filmu.