Vrana – The Crow (1994)

Oduvek sam bio fasciniran stripovima, i smatram da je ovaj format, ovakav način strukture priče zbilja idealan za adaptaciju u film. Iako je u samom stripu narativ već prilično slikovito postavljen, vrlo često dolazi do problema pri samoj tranformaciji u novi medij. Glavne greške se formiraju na lenjom i nemaštovitom pretapanju priče stripa u scenario, imajući za rezultat često simplističan, predvidiv i pun klišea plot, čisto da bi imali neku jeftinu platformu na kojoj bi mogli da se razbacuju specijalnim efektima, davajući nam na kraju film koji nije dorastao već izgrađenom imenu franšize koju ekranizuje. Ali takav slučaj nije sa “Vranom”, mi ovde ipak dobijamo dašak svežeg vazduha, projekat koji uspešno oslikava samu suštinu stripa, nadograđuje već postojali koncept i u jednom originalnom stilu osvežava bazu samog dela.

Radnja filma “Vrana” dešava se 30. oktobra, dana koji je postao poznat kao “Đavolja noć”, posredstvom stotine požara koje je podmetnula jedna banda huligana. Za vreme planiranja ovog zlodela, Erik Drejven i Šeli Vebster bivaju brutalno ubijeni u njihovom apartmanu. Šeli biva silova od strane bande, i na kraju sadistično ubijena, dok Erikov život se okončava tako što biva bačen sa petog sprata zgrade, padajući u sigurnu smrt, ostavljajući za sobom bližnje, koji će ceo život tugovati nad njihovom tragičnom sudbinom. Njihova smrt je ostavila nerazrešene račune, i kao rezultat toga, legenda postaje stvarnost, mistična vrana donosi dušu Erika Drejvena sa onoga sveta, kako bi mu omogućila da se osveti čoveku koji je brutalno ubio njegovu verenicu. On iscrtava svoje lice kao tužan klovn, i pošto je i ovako mrtav i neuništiv, on kreće na osvetničku misiju, tražeći ponasob svakog od članova bande, kako bi ih okončao, jednog po jednog.

Od prvog pa do poslednjeg kadra, ovaj film se karakteriše jednom izuzetno mračnom, depresivnom i specifičnom atmosferom, koja će u skorijoj budućnosti filma postati izuzetno popularna. Mi ovde imamo tmuran prikaz kompletne anarhije, sliku grada koji je vođen podzemljem, gde policija ne može da uradi apsolutno ništa, i svi su prepušteni tiraniji ovih sociopata. Kombinacije dizajna seta, produkcije i kinematografije na prvi pogled daju jednu izuzetno upečatljivu sliku društva i okruženja bez nade, što je stvarno brilijantno, čineći film olako prepoznatljivim, dodatno oslikan fantastičnim muzičkim izborom, koji u sebi nosi imena bendova kao što su Nine_inch_nailsThe_CureStone_Temple_Pilots. Jedan od boljih Soundtrack koje sam u životu čuo.

Pored svega ovde gore pomenutog, definitivno najblistaviji faktor u filmu jeste performans glavnog aktera Brendona Lia (Brandon_Lee). Brendon nam prezentuje jednu izmučenu dušu, podjednako ogorčenu i depresivnu, u čijim očima se jasno vidi žudnja za osvetom. Maestralan performans.

“Vrana” je ništa manje od kultnog klasika pogotovo što za sobom vuče i jednu tragičnu priču. Obavezno pogledati ovaj fantastični film.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. mario

    Stvarno odlican film..gledao sam vise puta..ostale delove nisam..mada sam cuo da nisu nesto…

  2. vesko

    super film i nazalost poslednja uloga tragicno nastradalog Brendona Lija i to bas na snimanju ovog filma