Colombiana (2011)

Luk Beson (Luc_Besson) je osnovao “EuropaCorp” filmsku kompaniju kako bi stvorio mogućnost ozbiljnog produciranja i uopšteno stvaranja akcionih trilera na području Evrope. Ova kompanija za sada je ostvarila veliki internacionalni uspeh na box_office-u sa filmovima kao što su “Taken” , “Hitman” , “Transporter_3“, negujući jednu posebnu formu i stil stvaralaštva. Iako se na osnovu trejlera moglo zaključiti da će i ovo ostvarenje imati sličan tempo i narativ kao prethodna gore tri pomenuta filma, za razliku od njih ovde ćemo imati priliku da vidimo kako se jedna devojka sama sveti celokupnoj kriminalnoj organizaciji, pa recimo da je interesantno kako će ta već izlizama premisa izgledati iz ovog ugla.

Kao što sam već pomenuo, narativ filma je krajnje generičan i nemaštovit. Priča projekta je centrirana oko devojke kojoj je jedna velika kriminalna organizacija surovo pogubila roditelje pred njenim očima kada je bila mala. Naša junakinja po imenu Kataleja, uspeva da pobegne od ubica iz Kolumbije skroz do Majamija gde pronalazi jednog od starih prijatelja njenog oca koji je uzima pod svoj krov. Kataleja se zaklinje da će osvetiti svoje roditelje i od malih nogu kreće da trenira, uči i sprema se da postane profesionalni ubica. Naravno da ne treba da posebno napominjen da je sve ovo ogromni kliše, jedan od onih filmova gde imate priliku da posmatrate jednu super spremnu i opasnu individuu koja surovo i postepeno eliminiše članove bande, jednog po jednog. “Colombiana” će vas definitivno podsetiti one akcione filmove iz devedesetih godina prošlog veka.

Što se tiče glume, ona je zbilja na mizernom nivou. Zoe Saldana (Zoe_Saldana) pored toga što nije imala sa čime da radi je još pružila i donekle prihvatljiv performans. Njen lik je jednodimenzionalan i pun klišea, ali recimo da su akcione scene delovale uverljivo. Ostatak kastinga je više nego mizeran, pogotovo oni koji su tumačili Kolumbijske mafijaše koristeći “Scarface” naglasak, što je naprosto urnebesno.

Baš kao i sa “Transporter 3”, reditelj Olivier Megaton (Olivier_Megaton) je uspeo da stvori još jedan akcioni film koji ćemo izuzetno lako zaboraviti. Ono što je bitno znati pre nego što se upustite u gledanje ovako nečeg jeste da ne treba ništa drugo da se očekuje osim stupidne zabave prepune tučama, eksplozijama i jurnjavama. Ako vas ovako nešto zabavlja, siguran sam da ćete uživati.

Ocena: 5/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. Mala Huu

    Meni se dopao film. Nekako nisam fan trilera, a ovo je umeren balans drame, akcije i donekle romantike.
    Možda je više čak prilagođen ženskoj prizmi, iako mi nije namera da feministički pristupam. Čisto to kažem zbog "mlake teme", nema explicitnih scena nasilja i ubistva. Nije traumatičan film. Solidno upakovan za nas, koji nemamo veze sa svim elementima i aspektima filmske umetnosti. Nadam se da sam nekome pomogla, da ga odgleda. 🙂
    Subjektivna ocena: 7/10.