Margin Call (2011)

“Margin Call” je film nezavisne produkcije koji će interesovanje publike dobiti već na imenima koja čine kasting. Ova grupa priznatih, a nekolicina od njih i izuzetno poštovanih glumaca, okupila se u debitanskom projektu reditelja i scenariste Džej Si Čendora (J.C._Chandor) što je vrlo neobično, i svakako interesantno da neko čija biografija nema baš toliko mnogo toga da pokaže dobije tako velika imena Holivuda da učestvuju u njegovom prvencu.

“Margin Call” je dramatična priča koja analizira i secira čuveni slučaj finansijske krize iz 2008 godine. Naravno projekat nije toliko širok, bivajući ipak ovo ostvarenje nezavisne produkcije, već je strogo baziran na jednu firmu sa Vol Strita (Wall_Street) koja nije imenovana. Priča počinje surovo, odmah smo ubačeni u momenat masovnog otpuštanja, čija je i žrtva Erik Dejl, menadžer sektora analize rizika, koji je 19 godina proveo u ovoj firmi. U startu mi ovde imamo sjajan dramatičan prikaz kako u korporativnom svetu nema emocija niti saosećanja, kako je takav tip organizacije odsečen od ljudskosti i svih ostalih empatija prema čoveku kao individui. Dok biva uz pratnju obezbeđenja ispraćen iz zgrade, Dejl mladom i ambicioznom radniku iz svog sektora Piteru Salivenu, dobacuje usb, i pre nego što su se vrata od lifta zatovrila poručuju mu da bude oprezan. Pitera su ove reči izuzetno zaintrigirale, i kao momak koji se ne boji da ostane duže na poslu, on se odlučuje da istraži ovaj slučaj. Da sada ne bih zamarao tehničkim frazama i nepotrebno komplikovao priču, laičkim jezikom rečeno, Piter dobija rezultate da firma znatno više duguje nego što vredi, i da je čitavo tržište u pred-apokalipstičkom stanju.

Piter razumevši težinu svojih pronalazaka, obaveštava svog kolegu, zatim i njihovog šefa koji momentalno poziva sve čelnike ove kompanije da smisle strategiju kako da se sa što manjim žrtvama izvuku iz ove skoro sigurne propasti.

Čitava radnja filma se odvija u vremenskom intervalu od 24 sata, i pored toga što su posledice izuzetno velike i većina gubi svoje poslove, film opet ne uspeva da bude dovoljno uzbudljiv da bi nas naterao da ga hipnotisano pratimo. “Margin Call” dosta asocinara na film Olivera Stona (Oliver_Stone“Wall_Street”, ali za razliku od ovog ostvarenja, Čendor uspeva da izbegne stereotipičan prikaz likova, ali opet da nam da jasnu sliku kuda naginje njihov moralni kompas.

Kasting je zaista sjajan, i većina se pokazala u odličnom svetlu. Najviše su se istakli Stenli Tuči (Stanley_Tucci) i Kevin Spejsi (Kevin_Spacey), a za njima ne kaska puno i sjajni Džeremi Ajrons (Jeremy_Irons). Ovaj projekat iako zvuči neverovatno interesantno i poseduje zaista mnoštvo kvalitetnih segmenata, opet njegov najveći problem jeste narativ koji je 3/4 svog traja prilično statičan. Film počinje snažno, i završava se podjednako jako, ali taj period između iako nije pun nekih grešaka i propusta je jednostavno suviše statičan, ne uspevajući da razvije empatiju za priču kod posmatrača.

Ocena: 6/10

 

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?