Tri musketara – The Three Musketeers (2011)

Postoji staro pravilo “ako nešto nije pokvareno, ne treba ga popravljati” koje bi savršeno opisalo ovaj projekat. Iako nova ekranizacija ne predstavlja neki rimejk, siguran sam da opet autor ove priče Dumas, ne bi baš bio ponosan na ovde dobijeni rezultat. U najmanju ruku izloženi smo sakaćenju lepe proze, i smatram da je odbacivanje realnog bio izuzetno loš potez za ovaj film. Sama priča “Tri musketara” je dovoljno dinamična da reditelj i scenaristi ne moraju da se oslanjaju na fikciju i prekomernu dozu ubrizgavanja modernih kinemenatografskih trikova. Scenario zahteva od gledaoca da realnost kompenzuje za leteće brodove koji ispaljuju vatrena đula iz topova, zatim razne pljačke i provale u nidža stilu, pa na kraju i egzotična oružija i “The_Matrix” borbene sekvence koje se navodno odvijaju u renesansnom periodu 17. veka u Francuskoj.

Meni je ovaj projekat apsolutno poražavajući, počevši sa nepotrebnom dozom satire u scenariju. Svakako da je pohvalno začiniti film sa malo komedije, ali napraviti parodiju od ovako poznatog i cenjenog dela, a opet forsirati neku težinu kroz zaplet je zbilja suludo.

Priča filma je sledeća. Mladi i neiskusni D’Artanja, dečak iz provencije koji dolazi u Pariz kako bi postao musketar od samog starta uz pomoć svog prgavog karaktera upada u razne nevolje. Kroz neočekivani splet okolnosti, mladi D’Artanja uspeva da se zavadi sa sva tri poznata musketara koji su lišeni svojih dužnosti i pušteni da tumaraju ulicama Pariza kao pijanice. Dogovoreni okršaj ubrzo prerasta u sukob sa vosjkom kralja, gde se njih četvorica bore sa četrdeset vojnika. Savladavši kraljevu vojsku, družina biva pozvana kod istog, i na negodovanje Kardinala biva vraćena na stari rank. Ubrzo se saznaje za podli plan Kardinala da zavadi kraljicu i kralja, prilepivši joj lažni scenario preljube sa lordom Bankingemom, tako da je na našim junacima da isprave nepravdu i očiste kraljicino ime pre nego što kralj stigne da posumnja u njenu lojalnost.

Sa budžetom od 100 miliona dolara, Dumasov kompleksan zaplet je jako proređen i pojednostavljen, ali je vizuelni doživljaj je izuzetno pojačan, ispraćen bogatom animacijom i 3D efektima. Iako 3D efekti nisu baš služili svrsi, čitav film je zaista prelep na oko, imajući u sebi šarm očaravajućih lokacija na kojima je snimljen. Dijalozi u filmu su na nivou idiotizma, prelivajući se klišeima. Ono što me je možda od svega najviše pogodilo jeste neverovatno loša gluma većinskog dela ekipe. Mila Jovović (Mila_Jovovich) je ispod svakog standarda, ovakav amaterski pristup nisam dugo video. Apsolutno je neubidljiva u svakom momentu. Ostatak ekipe je prilično loš, jedino koga mogu istaći da je nešto konkretno pokazao jeste Kristof Volts (Christoph_Waltz) i Mads Mikelsen (Mads_Mikkelsen) kome je ovo najslabiji momenat u karijeri.

Možda sam ja previše očekivao od ovog projekta, smatram da u nekom većem društvu se može isključiti logička strana ove priče i jednostavno se upustiti u lucidnu skupu, glasnu i dinamičnu predstavu. Lično, nisam uopšte impresioniran.

Ocena: 3/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

6 Comments

 1. gregi

  spustalica…mislim,trejler je bio svemirski,tako da sam ocekivao ako nista dobru zabavu u bioskopu,jel nije vredno ni toga?

  • pa vidi, ako si zaiteresovan da gledaš skup film pun akcionih sekvenci onda definitivno jeste. Kao što sam naveo, projekat je vizuelno prelep, ali priča i gluma su zbilja slabe.

 2. delissshhh

  Sasvim slucajno smo prijateljica i ja odlucile da ga pogledamo, i mogu ti reci da se slazem sa tobom. Na pola filma smo izasle.

 3. LJILJANA

  FILM JE TOTALNI…DISASTER. METJU, LUK, OVI NEMCI, MILA…PRICA – LUDILO I…JEDNO VELIKO NISTA. STO IH NE INSPIRISA MALO ONA FRANCUSKA VERZIJA SA EMANUELOM BEAR. DARTANJAN – BEBA, MISLIM, SVAAAASTA. KRALJ..JOOOOOJ. I ONO BESMISLENO SKAKUTANJE KROZ LASERE. NISAM LI U PRAVU?