New Kids Turbo (2010)

“New Kids Turbo” je jedan od onih filmova na koje nikada ne bih naleteo sam, ali sva sreća okružen sa dokonim filmofilima koji vole da ispražuju i kopaju po forumima, i kada pronađu “dragulj u blatu”, nesebično ga dele sa ostalim entuzijastama.  “New Kids Turbo” je holandska satirična skeč komedija koja se u kratkim serijalima emitovala na vebu i dobila je priliku da se transformiše u dugometražni film koji je uspeo da me do suza nasmeje.

Priča ovog filma prati petoricu drugara iz Maskantja, provincije Severnog Brabanta,  koji zbog ekonomske krize (i svog degeneričnog ponašanja) dobijaju otkaze na svojim poslovima. Pošto nisu kvalifikovani da dobiju socijalnu pomoć, ova petorica momaka se odlučuju da sve što im treba naprosto uzmu i nikada više ne plate ni za šta. Neobičan gest ovih momaka privlači televizijsku ekipu koja posle samo jedne reportaže, odlučuje se da snimi mini dokunetarac o ovim radikalnim individuama. Novoformirani stil života ovih momaka postaje toliko popularan širom nacije da veliki broj ljudi kreće da sledi njihovom primeru. Kao rezultat ovoga, ono što nas dalje čeka u filmu jeste neki vid građanskog rata, zbog kojeg će nadležni organi biti primorani da preuzmu najdrastičnije mere kako bi uhapsili ove “giliptere” iz Maskantja.

“New Kids Turbo” je prvenstveno satirično delo koje nikako ne treba uzeti za ozbiljno, već posmatrati iz ugla stereotipa koje pokušava da ismeje. Ono što ovaj film pokušava da prikaže kroz jedan bizaran i komičan način jeste kulturološku prazninu holadske srednje klase, koja svakako vuče velike sličnosti sa Srbijom iz 1990. godina. Likovi u ovom filmu su, kako bi ih najbolje klasifikovali u našem jeziku, “dizelaši”, gomila neiformisanih i neobrazovanih mladića, koji nose upasane trenerice, maksare, zlato, voze prebudžena jeftina kola, slušaju dens devetessetih i veruju da su kriminalci i žestoki momci.

“New Kids Turbo” prezentuje onaj nivo ismevanja steretipa koji je Dragojević planirao sa filmom “Rane”, samo na jedan mnogo banalniji način, tako da omladina nikako ne može da stekne utisak da je takvo ponašanje “kul” i “strava”. Ovom refenrencom nikako nisam želeo da kritikujem “Rane”, nego samo da povučem paralelu, jer ipak nije problem u Dragojevićevom ostvarenju nego u publici koja ga je sasvim pogrešno protumačila.

“New Kids Trubo” sa tehničke strane je savršen, pogotovo produkcijski. Iako je projekat ziblja odlično snimljen, njegova najveća snaga leži u kvalitetu scenarija i glume. Glumačka ekipa je zaista perfektna, svaki pojedanac je u potpunosti urnebesan. Što se tiče scenarija, humor i skečevi u filmu su toliko lucidni i satirični, čineći ih podjednako idiotskim kao i same likove. Projekat na jedan sjajan i satirričan način ismeva apatiju nacije prema problemima ljudi, kritikuje medije koje besramno generišu svakve vidove rijaliti emisija, i naravno na kraju, prikazuje na jedan urnebesan način nesposobnost vlasti i nezaisteresovanost prema provincijama sopstvene države.

“New Kids Turbo” je fantastičan satirični film, pun pogrdnog jezika i lucidnih i surealnih sekvenci. Vrlo sam se prijatno iznenadio i lepo ismejao dogodovštinama ovih maloumnih “dizelaša”.

Ocena: 8/10

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

6 Comments

 1. Saša V.

  Odgledo! Nešto i nije ostavio utisak. Jeste da je satira i parodija, ima par dobrih fora, ali nekako "već viđeno"! Manje više prežvakane fore! Blejanje!

 2. Aleksandar

  Kad si već spomenuo "dragulje iz blata" preporučujem ti da pogledaš "Eye of god" iz 1997 god.
  Skriveni dragulj koji je teško iskopati sa neta… ali sam ga iščeprkao preko eMule… Preporuka!

 3. Pingback: Kakav je film? » New Kids Nitro (2012)

 4. Vuk_aka_Jagos

  Samo pokusaj satire i parodije…mozda i uspjeh u tome…ali jako los …ima mnogo boljih filmova na tu temu od ovog…4 maximalno …drz se ti svetih motora…to ti vise lezi…