Dobri Vil Hanting – Good Will Hunting (1997)

Poslednjih decenija, u Holivudu se snima svašta. Bilo bi lepo da super genijalci  naprosto  niču iz siromašnih američkih naselja, gde je završena osnovna škola više opcija nego obaveza.  U režiji  Gas Ven Senta (Gus Van Sant), ‘’Good Will Hunting’’ je bio nagrađen sa dva Oskara.

Vil Hanting je dvadesetogodišnje  siroče, koji je proveo ceo život u južnom Bostonu, jednom od najopasnijih krajeva u SAD. Verbalno  buntovan  ali  u suštini defanzivan čovek, neverovatno visokog  koeficijenta  inteligencije, fotografskog pamćenja   i  posebnog dara  za prirodne nauke. Jednom rečju genije! Kada bude uhapšen po ko zna koji put i poslat u zatvor, jedina šansa su  mu  Džerald Lembo, profesor sa prestižnog ,,MIT’’ univerziteta, koji je otkrio njegov talenat  i  Šon Megvajer, profesor psihologije koji se jedini trudi da suštinski upozna Vila.

Glavno pitanje, koje je i korelativno sa onim da li će vam se film dopasti, jeste da li ste spremni da dovoljno „namaknete zavesu“ na svoju kritičku misao i poverujete u ono što vam je plasirano. Po mom mišljenju, ova priča zahteva naivnost petogodišnjeg deteta da bi se uspešno prošla kod  starijih  gledalaca. Sam scenario, a samim tim i razvoj radnje, su previše vidno mapirani. Ben Aflek (Ben Affleck) i Met Dejmon (Matt Damon), koscenaristi ovog filma,  hteli sa  da dostignu neku višu psihološku ravan ali  nisu u tome uspeli.  Hanting, suviše brzo, pobeđuje svoje unutrašnje demone i prevazilazi  psihičke teškoće, za šta je realno potreban mnogo duži period nego što ovaj projekat prikazuje.

Slamka spasa za ovo ostvarenje jesu individualni segmenti, prvenstveno zahvaljujući solidno napisanim dijalozima  i moćno odigranim pojedinm scenama. Delove koji prikazuju seanse,  između Vila i Šona, su vrlo dobro  dočarali Met Dejmon i Robin Vilijams (Robin Williams). Dejmon je fenomenalan  kao psihološki ruinirana osoba koja duboko u sebi želi samo da bude voljena, dok Robin Vilijams iznova potvrđuje da ne postoji uloga u kojoj on ne može da briljira. Od sporednih uloga treba izdvojiti Mini Drajver (Minnie Driver) i Kejsija Afleka (Casey Affleck) koji je vidno bolji glumac od svog starijeg brata ali još uvek nedovoljno cenjen. Najiritantnija pojava u ovom ostvarenju jeste Ben Aflek. U ulozi Vilovog druga Čakija, krajnje je neuverljiv!  Skoro svaki momenat, od naglaska pa do pokreta, je izveštačen i preglumljen. Ako se potsetimo filma  ,,The Town’’ , Aflekovog režiserskog  ,,poduhvata’’ ali i još jednog glumačkog promašaja,  da se zaključiti da bi  Aflek, bar za sada, trebao da se drži  samo jedne strane kamere.

 Ovo nije loš film, obuhvata  bitne životne  teme i postavlja  bitna pitanja na koja daje dosta dobre odgovore. Ali kao celina ,,Good Will Hunting’’ je  manjkav u većini  segmenata,  što automatski anulira njegove šanse da bude svrstan u kategorije filmova koji se pamte.

Ocena: 6/10

 autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

3 Comments

  1. Mirjana

    Ovaj Gacic ima jako los ukus, mislim da ne bi trebao da pise recenzije! Pratim ga vec neko vreme…

  2. g

    Mislim da ovakav film zasluzuje mnogo vecu ocenu jer su neki gori filmovi dobijali bolje ocene.