Morning Glory (2010)

Poslednjih godina, u centru pažnje  javnosti je ono što se u televiziji dešava iza   kamere.   Svo to ludilo, žurba, ljudi  koji  toliko naporno rade da bi nas informisali i zabavili svaki dan.  Od Rodžera Mičela (Roger Michell), režisera filmova  ‘’Notting Hill’’  i   ‘’Venus’’ i producenta  Džej Džej Abramsa (J.J. Abrams),  stiže nam komedija o životu  ‘’iza kamere’’.

Kada mlada i marljiva producentkinja jutarnjeg programa,  Beki Fuler biva  otpuštena zbog manjka iskustva ponovo se useljava kod majka  i  pada u popriličan  očaj. Posle više neuspešnih pokušaja da nađe  novi  posao,  konačno dobija priliku u velikoj televizijskoj kući sa jutarnjom emisijom ‘’DayBreak’’ koja je već godinama na ivici propasti.  Imaće pune ruke posla sa demoralisanim osobljem, neurotičnom voditeljkom Kolin kao i Majkom Pomerojom, nekada legendanim novinarem, sada već zaboravljenim, čija  sujeta, nadobudnost i pesimizam,  Beki neće olakšati život ni na sekund.

Ovaj film ima dva jasna uzora po kojima je sniman. Prvi je  ‘’Network’’  Sidnija Lumea (Sidney Lumet) iz 1976. godine  čiji  scenario potpisuje legendarni Pedi Čajevski. Drugi je Džejms Bruksov (James L. Brooks) ‘’Broadcast News’’  iz 1987. godine  koji je, pored jake dramaturgije, televizijski posao prikazao  i  pomalo komičnim. Cela istina  jeste da ‘’Morning  Glory’’  nije ni  blizu po kvalitetu, u odnosu na prethodna  dva projekta. Postoji  dosta dobrih kao i loših strana u scenariju.  Pored dijaloga  koji  komično gađaju  u  srž i publiku teraju na smeh,  tako postoje momenti   kada je scenaristkinja pokušavala  ‘’na silu’’  da bude duhovita, što publika oseti.

Scenario i gluma su u apsolutnoj korelaciji  a mogu slobodno da kažem da je glumačka ekipa svoj posao uradila zaista dobro, na zavidnom nivou. Rejčel Mekadams (Rachel McAdams) je ,jednom rečju, slatka!  Pored velike fizičke lepote, stvorila je neodoljivo simpatičan lik Beki, čiji optimizam ništa ne može da pobedi. U sporednim ulogama ima fenomenalnu podršku.  Dajen Kiton (Deane Keaton) ponovo pokazuje svoj komičarski  talenat u ulozi Kolin,  dok je Harison Ford (Harrison Ford) pružio jednu od najboljih uloga poslednjih godina. Njegova pojava u liku  Majka, koji stalno ‘’sikće’’ i širi negativnu energiju,  je izuzetno zabavna. Svi oni, iako su na trenutke “preglumili”, prvenstveno zbog nepotpunog scenarija, pružili su skoro dva sata kvalitetne zabave.

Da li ‘’Morning Glory’’ ima vidljivih mana? Da, ali moje je pitanje je :’’ Koga je briga?’’   U vremenu,  u kojem  se na desetine  komedija snima godišnje, ovaj film ima šansu  da, u industriji orijentisanoj profitom , uradi  nešto više.  Govori o stvarnim ljudima, o poslu koji zaista okupira vaše telo i duši, gde pojam ‘’slobodno vreme’’ dobija ironičnu  dimenziju. Sa filmovima je slično kao i sa životnim stvarima, ponekada treba da zažmurimo na jedno oko da bi uvideli njihov istinski kvalitet.

Ocena: 8/10

 autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?