Something’s Gotta Give (2003)

Šta je to muški a šta  ženski film? Postoje li uopšte, filmovi pravljeni  isključivo za žene ili pak oni,  namenjeni samo muškarcima? Istina je da ima ostvarenja u kojima se ta zamišljena, granica oseti ali i  onih koja su dosta grubo etiketirana ili su često  predmet debate kod ljubitelja filmova. Idealan  primer za ovu raspravu  su  romantične  komedije. Na ovom polju danas,  nema  većeg stručnjaka od Nensi Majers (Nancy Meyers), režiserke filmova  ’’ What Women Want’’, ’’Parent Trap’’, ’’The Holiday’’ i naravno ’’Something’s Gotta Give’’.

Hari  Senborn je školski  primer večitog neženje.  Uspešan, bogat,  šarmantan i „principijelno“  sklon  ženama mlađim od trideset godina! Ovu ličnu tradiciju,  dugu preko četiri decenije, dovodi u pitanje Erika , majka jedne od njegovih  devojaka. Sticajem okolnosti, Hari  biva  primoran  da provede duži period u istoj kući sa Erikom, koja  njegov svet  okreće  nagalvačke!  Svoje  stavove, način razmišljanja i ponašanja sam   dovodi  u pitanje jer će otkriti da ono, od čega je bežao ceo život,  potpuno obožava.

Kada pravite film koji treba da pude poučan, zabavan  i dirljiv, trebaju vam dva osnovna elementa, vrhunski scenario i maestralni glumci.

Nensi Majers definitivno zna kako da zabavi publiku! Dijalozi,  u svakom njenom filmu  su brzi, nepredvidivi i  duhoviti.  Ali  ono što je presudno, inteligentni do srži.  Film  ’’Something’s gotta give’’ je sve od navedenog. I mnogo više! Postoji pregršt scena kojima ćete se rado vraćati  jer će svaki put izazvati neverovatnu emocionalnu reakciju i ostati vam urezan  u pamćenje!

Kada kvalitetan tekst date glumcima vrhunskog kalibra na tumačenje,  dobijete prvoklasno kinematografsko iskustvo. Ne poznajem nikoga ko misli  da je Džek  (Jack Nicholson) išta manje od potpunog genija!  I ovoj, kao i svakoj drugoj ulozi, dao je onaj klasičan „Nikolsonovski“  šarm.  Hari je perferktan portret  ’’matorca’’ koji biva primoran da odraste. Odmah,  nasuprot njega, je kraljica komedije Dajen Kiton (Diane Keaton) koja je  fenomenalno  odigrala spolja samosvesnu,   uspešnu  ženu,   ubeđenu  da je sa određenim aspektima svog života, ljubavi prema muškarcima,  završila. Džek i Dajen su  neodoljiv par! I sporedne uloge su raspodeljene taman kako treba. Frensin Mekdormand (Frances McDormand),  Kijanu Rivs (Keanu Reeves) i  Amanda Pit (Amanda Peet),  upotpunjuju savršenu glumačku kombinaciju. Pokušajte da zamislite scene sa snimanja ovog filma!

Svako ko voli dobar film treba da zna ko je Hans Zimer. Muzika je taj, često neprimetni ali i ključni faktor stvaranja pozitivne filmske atmosfere. A soundtrack ovog filma oslikava glavne protagoniste  tako da  im daje  treću dimenziju. Zimer se iznova potvrdio kao kompozitor za kojeg nema  prevelikog  izazova.

 Dakle, da li je ovo ženski film? Istina,ovo  jeste romantična komedija ali, etiketirati je  kao „chick flick“  je vređanje dobrog ukusa. Ne postoji osoba koja neće uživati u ovom ostvarenju. Ovo je film koji se gleda na destine puta i znajte da to,  što ga znate  skoro napamet,  neće biti bitno jer ćete se posle njega,  uvek osećati dobro. U duhu otvorenosti prema žanrovima, ’’Something’s gotta give’’ je zaista nešto posebno.

Ocena: 8/10

 autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

6 Comments

 1. Saša V.

  Dje se kriju ovakvi filmovi? Kakva vrhunska komedija! Bolje reći, kako simpatičan film! Odavno se nisam ovako opuštio i nasmijao uz filmić! Ma, savršeno! Sve na svom mjestu! Režija, scenario, gluma! Šta reći o "starim" bardovima, Džeku i Dajani! Nasmiju kad je najtužnije! Vrh! Kao što reče recenzija, scene za ponavljanje! Ma ne znam šta da kažem više, da se ne bih pro$eravao!
  P.S. Bojane, recenzija na mjestu i daj još ovoga! 🙂 Poz!

 2. Bojan Gačić

  Biće još, nemaš brige. 🙂

 3. Una

  Ovo je onda očigledno muški film. 🙂 Ne poznajem nijednu ženu koja bi se ovom filmu vraćala. Podnošljiv film za nedelju uveče, ništa više od toga.

  • Bojan Gačić

   Ja znam žene koje ovaj film mogu uvek da gledaju kao i muškarce kojima se dopada. 🙂

 4. dr.b

  FILM JE APSOLUTNO PUN POGODAK!!! DAVNO SAMGA GLEDAO,ALI KAD SE I SAD SECAM MNOGIH SCENA,ONDA ZNACI DA VREDI SVAKOG MINUTA.i UOPSTE NIJE MUSKI SOVINISTICKI FILM. POGLEDAJTE OBAVEZNO NEOPTERECENI PREDRASUDAMA,UZIVACETE.

 5. Sanja

  Lepa recenzija 🙂 ovo je bas drag film i skroz odgovara i zenama i muskarcima 🙂