The Road (2009)

Ko god je imao tu sreću da se sretne sa delima Kormaka Makartija (Cormac McCarthy), nesumnljivo je uvideo njegovu genijalnost kao i nespornu  relevantnost za ljude današnjice i njihove živote. Kompleksnost njegovog jezika varira od prosto proširenih rečenica,  koje pucaju direktno u srž čitaoca pa sve do enormnih složenica,  čija epska dimenzionalnost i lirska sadržina,  dovode do toga da baš ne razumete svaku reč ali vam je Mekartijeva poruka i više nego jasna. Postoje tri veće filmske adaptacije njegovih knjiga. ’’The Sunset Limited’’ je drama o životu i smrti, dobru i zlu i da li se naše postojanje može posmatrati  crno-belo je pretočena u TV film  sa Tomi Li Džonsom (Tommy Lee Jones) i Samjuel L. Džeksonom (Samuel L. Jackson).  ’’No Country for Old Men’’ je njegova meditacija o socijalnim devijacijama  ,društvu koje se sistematski urušava zbog toga što ljudi potpadaju pod sva iskušenja i poroke, koju su braća Koen (Coen_brothers) adaptirali u ostvarenje nagrađeno sa četiri Oskara. Zasigurno najpotresniji je  ’’The Road’’, postapokaliptični roman,  u režiji Džona Hilkota (John Hilcoat).

Posle velike kataklizme,  svet je promenio svoje lice.  Sve je spaljeno, većina stanovništva istrebljena, ostali su samo oni dovoljno nesrećni da prežive. Otac i sin kreću  ka obali u potrazi za namirnicama. Oko njih vrebaju drugi preživeli koji su podlegli kanibalizmu i ludilu. Naoružani samo pištoljem i sopstvenom voljom,  proći če kroz pakao u pravom smislu reči.

Najmoćniji faktor ovog filma je njegova zabrinjavajuća verovatnoća.  Gledate film i zgrožavate se nad onim što vidite na ekranu, svaka  scena odiše velikim naporom i psihološki opterećuje. Glavno pitanje je:’ Da li želite da skrenete pogled zato što je to prikazano previše groteskno ili pak zbog toga što baš nije toliko nemoguće ostvarljivo u budućnosti?’’ Na gledaocu je da protumači film kako želi tj. kako mu odgovara. Jedno je sigurno, bićete  naterani na razmišljanja!

Vigo Mortensen (Viggo Mortensen) je dugo bio glumac koji obećava. Mnogo je napredovao od Aragorna! Ovom rolom,  kao i onom u ’’The Eastern Promises’’,  pokazao je svu moć i kvalitet koju poseduje kao glumac. Treba se uvesti  u posebno psihološko stanje da biste verno portretisali  čoveka koji preživljava razorenu planetu i sopstvene slabosti ne bi li spasio svog sina i sebe. Mortensen je „sila pokretač“ u ovom filmu.

Pored svih jezivih i neprijatnih momenata,  ’’The Road’’ ima i mekšu stranu – slika oca i njegove brige o sinu. Ovde leži poruka ovog ostvarenja – svet je otišao dođavola ali je  ljubav među ljudima uspela da opstane.

Izuzetno težak, jeziv,  slobodno možemo reći i odvratan na momente.  Ovaj film  nije za svakog,  štaviše pitanje je ko bi mogao ležerno da ga odgleda.  Strašniji je od bilo kojeg horor filma  zato što poseduje dimenziju istinitosti. Fenomenalno delo filmskog stvaralaštva! Ne verujem da bih imao snage da ga pogledam ponovo.

8/10

 autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

6 Comments

  • Bojan Gačić

   Pročitaj, jeziva je na drugačiji način, moraš da zamisliš sve to.

 1. Saša V.

  Koja apokalipsa, majko mila! Koje sivilo, crnjak i depresija! Svaka čast za scenografiju, genijalno odrađena! Jedina luča svjetlosti – roditeljska ljubav ka sinu! I još ono malo međuljudskih odnosa kojih je bilo! Odličan film.

 2. Ivan

  Odličan film sa odličnim Vigom Mortensenom.