Moonrise Kingdom (2012)

“Moonrise Kingdom” je projekat koji sam nestrpljivo čekao. Svi koji su ikada pogledali makar jedan film Vesa Andersona (Wes Anderson) znaju da je on reditelj distiktivnog stila, umetnik koji pravi ćudljive i nesvakidašnje filmove koji se odlikuju živopisnim bojama i detaljisanim setovima, kao i disfunkcionalnim likovima.  Voleli njegove radove ili ne, neosporivo je da je Ves Anderson jedan vrlo specifičan reditelj koji poseduje jedinstven način pripovedanja i zbog toga ga svakako treba poštovati. Tokom svoje karijere, Ves Anderson nas je vodio na avanture sa melanholičnim sanjarima po Pacifiku, provlačio kroz razne nerealne i propale romanse , gurao nas kao saputnike na duhovnim putovanjima sa disfukcionalih porodica, pa čak nam je dao priliku i da posmatramo  grupu raznolikih životinja koje spremaju revoluciju. Anderson je zaista pokretao razne teme u svojim delima i pravio paralele sa dosta ozbiljnim temama, tako da kada sam čuo na čemu će biti fokus u njegovom najnovijem filmu, nije mi preostajalo ništa drugo nego nestrpljivo da čekam.

Radnja filma se odvija 1965. godine na slabo naseljenom malom idličnom ostrvu bez  izbetoniranih puteva. Dok lokalne vesti najavljuju  oluju i savetuju stanovnike ovog malog mesta da se pripreme za ogromno nevreme, problematični dvanaestogodišnjaci Sem i Suzi beže u šumu, ostavljajući za sobom on svoju “Khaki Scout” grupu izviđača iz kampa, ona disfunkcionalnu porodicu. Zaljubljeni par koji se duže vreme dopisivao, ostavlja predvodnika trupe, ostatak izviđača, socijalnu radnicu, policajca i devojčicine roditelja u mukama jer moraju da ih pronađu i odvedu na bezbedno mesto pre nego što veliko nevreme počne.

Iako čitava priča ovako deluje po malo nezanimljivo, Roman Kopola (Roman Coppola) i Ves Anderson su napisali zbilja fantastičan scenario o “prvoj ljubavi”, dajući nam priliku da zavirimo u vrlo simpatičnu privatnu avanturu osetljivog dečaka i mrzovoljne devojčice. Pun odličnih i vrlo neobičnih dijaloga, “Moonrise Kingdom” je definitivno jedan od najlakših Andersonovih filmova za gledati jer ne poseduje toliko tragične likove i isključivo se fokusira na problematici života i načina nošenja sa ozbiljnom situacijom iz ugla dvanaestogodišnjaka.

Naravno, kao i u svakom prethodnom Andersonovom ostvarenju treba napomenuti prelepu kinematogrfiju i maestralan kasting. Kamera beleži izuzetno detaljisane i interesantne kadrove, prelivajući ih zaista neopisivo lepim i neobičnim bojama koje će vam naprosto hraniti oči. Ovoj opijajućoj vizuelnoj predstavi zantno pomaže odlična pozadiska muzika, koja kombinujući marš sa karakterističnim melodijama šezdesetih godina prošlog veka stvara zaista jedinstven utisak.

Glumačka ekipa nikada nije bila jača niti u jednom Andesonovom film. Krenuvši od mlađeg dela ekipe koji uglavnom sastavljen od anonimusa, pa preko starijeg dela kastinga koga čine anifrmisani glumci, čitava tabor je zaista prikazan u svom najboljem svetlu. Kao najredovniji član glumačke postavke kada su Andersonovi filmovi u pitanju, Bil Marej (Bill Murray) je opet u potpunosti briljirao i definitivno je jedna od najsmešnijih figura u filmu. Marej ima odličnu podršku od strane Frances Mekdermond (Frances McDormand) u ulozi njegove žene, a svakako dotano treba i pomenuti Tildu Svinton (Tilda Swinton), Brusa Vilisa (Bruce Willis), Harvija Kajtela (Harvey Keitel), pa čak i Edvarda Nortona (Edward Norton) čiji i nisam neki ljubitelj.

“Moonrise Kingdom” je jedan vrlo lep, duhovit i slikovit film o prvoj ljubavi i ulasku dvoje mladih u svet odraslih. Neobično ostvarenje, siguran sam da će se dopasti svim fanovima prethodnih dela ovog umetnika.

Ocena: 8/10

 

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

9 Comments

 1. Mario

  Simpatičan i lep film, upravo ono što se očekuje od Wes Anderson-a. Od mene ocena 7/10.

 2. Matijasevic

  Sjajna recenzija, sjajnog filma. Ono sto je najbolje u ovom Andersonovom ostvarenju, izuzev sjajne glumacke postavke, je neverovatan pejzaz ostrva, i muzika cuvenog kantri pevaca Henka Vilijamsa.. http://www.youtube.com/watch?v=JczEyQHBLEw&fe

 3. dr.b

  "Tito i ja" je za ovo remek delo!!!

 4. Mitko

  Sto rece član iznad; – film "Tito i Ja' je remek delo za ovo delo…

 5. Nenad

  Ko zeli da se opusti i uziva u svom slobodnom vremenu neka NE gleda ovaj film.

 6. i ja tebi kevu

  Ovaj klinac koji je glumio glavnog lika u filmu je mnooogo iritantan za razliku od devojčice koja je simpaticna i kao neka mini Lolita.

 7. filmofil

  mini Lolita, interesantno zapazanje, film je lagan i opustujuc i tako ga treba i gledati, kao na neku bajku…

 8. Lalalla

  U potpunosti se slažem za sve, osim što Edward Nortona obožavam 🙂 Dobra recenzija