Dracula (1992)

Pošto je imidž vampira pretrpeo veliku transformaciju u modernim filmovima i serijama, kao nekada veliki zajubljenih u ova krvoločna stvorenja noći, odlučio sam se da predstavim jedan od mojih omiljenjih filmova, odnosno jedno od ostvarenja zbog kojih nikako ne mogu da prihvatim oblik koji su danas vampiri poprimili. Legenda o Drakuli, odnosno Vladu Cepešu, se vekovima u nazad priča i  prepričava, koristi kao inspiracija i osnovni nacrt za neke druge avanture, ali po nekom mom skromnom mišljenju, nigde se nije tako efektivno poprimila kao u romanu Brema Stokera ().Dracpos

Priča filma “Dracula”, koja je prilično slobodno bazirana na istoimenom romanu Brema Stokera, prati mladog advokata iz Londona Džonatana Harkera, koji ide da poseti svog novog klijenta u mračno selo u istočnom delu Evrope. Po dolasku na imanje misteriznog klijenta, Harker biva uhvaćen i bačen u zatočeništvo od strane besmrtnog otelotvorenja zla, odnosno vampira po imenu Drakula. Zaintrigiran fotografijom Džonatonove buduće supruge Mine Marej, Drakula ostavlja mladog advokata u kandžama svojih besmirtnih nevesta da malo po malo crpe život iz njega, dok on putuje ka glavnom gradu Engleske.

Kopolin () “Dracula” je definitivno film koji kod publike stvara najradikalnije reakcije. Ljudi ga ili obožavaju ili preziru. Nište između toga. Većinskim delom uznemirujući i šokantan, film naprosto hipnotiše i temeljno zanosi, pružajući bogatu paletu boja i mračnih senki iz kojih likovi slikovito izilaze i razvijaju maestralnu, senzibilnu i erotičnu romansu koja ostavlja bez daha. Za mene je Kopolin “Dracula” vizualna i emotivna gozba koja ima kapaciteta da zasiti i one duhovno najgladnije.

Smatram da je najveći problem kod publike koja nije uživala u ovom filmu sam lik Drakule za koga jasno ne može da se utvrdi da li je negativac (u klasičnom smislu) ili ne. Kopolin “Dracula” je prvestveno sanovita romansa jer oslikava praznu dušu koja vekovima luta neispunjena i u jednom momentu dolazi u spavaću sobu devojke (koja očigledno nije ispunjenja u svom životu) kojoj se u potpunosti predaje, i koja mu uzvraća poklonjenu strast istom merom. “Dracula” je fantastična nekonvecionalna romantična avantura, ispunjenja opasnošću, smrću i sirovoj strasti koju jednostavno treba sagledati iz pravog ugla.tumblr_lmnwdx8XiV1qb5p93o1_400

Iako je priča sjajna, setovi i kostimi vrlo kvalitetni, možda najjači momenti ovog filma upravo leže u kvalitetu performansa glumačke ekipe. Što se mene lično tiče, uz dužno poštovanje velikom Klausu Kinskom (), Geri Oldman () je definitivno najbolji Drakula kog sam ikada video na filmu. Iako zaista mnogo puta pre njega ekranizovan, Oldman uspeva lik Drakule da učini vrlo originalnim i da doda mu određnu kompleksnost i dubinu kakvu nigde drugde nećete moći da vidite. Čak kada i izgovara rečenice koje su se provlačile u svim prethodnim adaptacijama legende, Oldman ih iznosi na jedan nov i spontan način, sa specifičnim tonom koji će vas prevariti da prvi put čujete ove neverovatno pohabane i eksploatisane rečenice. Njegov stav kroz čitav film je odlučan i zastrašujući, što oslikava lika kao snažnim i zastrašujućim, i ostavlja osećaj te viševekovne mudrosti koju može samo da vam pruži neko ko je već vekovima živ.

Pored Oldmana, odlične performanse su zabeležili i Vinona Rajder () i Entoni Hopkins (). Vinona je bila nominovana za zlatni saturn i MTV filmsku nagradu za svoj portret emotivno izgubljenje Mine Marej, dok je Hopkins vrlo simpatičan kao Drakulin zakleti neprijatelj Van Helsing. Pomenuo bih još performans Kijanu Rivsa (Keanu Reeves), koji je solidan kao mladi advokat Harker, kao i urnebsnu epizodnu ulogu Renfilda Toma Vesta (Tom Waits), i uvek senzualnu Moniku Beluči (Monica Bellucci), kao jednu od Draklunih nevesta.

Realizovan na ivici sna, Kopolin film po romanu Brema Stokera je svakako memorabilno i izuzetno kvalitetno ostvarenje koje se pojavilo daleko pre svog vremena. Pun fantastičnih umetničkih prikaza, “Dracula” je film prepljavljen fenomenalnim detaljima i performansima koje nikako ne bi trebalo propustiti.

Ocena: 9/10

212478.1

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

5 Comments

 1. Mala Huu

  Uvek ću ga moći gledati ponovo. Sjajan jedino u Stokerovoj izvedbi! Slažem se sa ocenom, iako intramonološki dajem 10.

 2. Ajkula09

  Sinoć sam opet izdvojio vreme za ovaj sjajan film.
  Pre svega, adaptacija jednog kultnog romana, kog je Copola pretvorio u odličan film. Priča nam je donela dilemu: Da li je Grof Dracula pozitivac ili negativac? Do kraja filma to nije otkriveno, i to je veliki plus za film. Scenografija odlična, muzika dobro uklopljena. Ipak, kao što Goran kaže, najbolji utisak ostavljaju glumci. Winona Ryder i Anthony Hopkins izvanredni, a Garry Oldman je maestralan u ulozi Dracule. Njegova pojava zasenjuje sve ostalo, a njegov glas će ostati zapamćen kao jedan od najupečatljivijih u istoriji filma.
  Ipak, ovom filmu fali ,,ono nešto'' da bude najbolji od svih.
  Ocena: 8,5/10

 3. Zale777

  Pa gde reče da je gluma Kijanu Rivsa ovde solidna?!! Podjednako je retardiran kao i u svim ostalim ulogama….

 4. Brane

  Odlična recenzija odličnog filma i malo šta bi se tu moglo dodati ili oduzeti, ali ipak moram da kažem da je Drakula broj 1 Kristofer Li i to se verovatno nikada neće promeniti.
  A jedan od mojih omiljenih glumaca Geri Oldmen (kako je samo genijalan u “Profesionalcu”) bi mogao samo na poziciju broj 2.
  Pozdrav i samo tako nastavite …