Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Baziran na romanu “Bodies Are Where You Find Them” Breta Halideja  (Brett Halliday), “Kiss Kiss Bang Bang” reditelja Šejna Bleka () predstavlja drugu po redu adaptaciju u film ovog izvanrednog dela. Sama fraza “Kiss Kiss, Bang Bang” je prvi put patentirana od strane japanskih novinara još za vreme 1960. godina i služila je kao opisni pridev za MI6 agenta, Džejmsa Bonda (James Bond). Iako nikako nisam pristalica rimejkova, “Kiss Kiss Bang Bang” je jedno od retkih ostvarenja koje pored toga što nije uprljalo ime svog prethodnika, već je i uspelo da prinese dodatnu dimenziju i učini čitav koncept znatno kompleksnijim i dinamičnijim.Kiss_kiss_bang_bang_poster

Posle stilski vrlo bogate i dinamične uvodne sekvence, mi spoznajemo da je naš narator, Hari Lokhart, jedan običan kriminalac. Hari već u prvoj sceni ulazi u konflikt sa zakonom i mi gledamo protagonistu kako u pokušaju da u prodavnici igračaka “ukrade novogodišnji poklon” za svog sestrića, slučajno uspeva da aktivira alarm koji će mu u roku od nekoliko sekundi navući policiju na vrat. Igrom slučaja, Hari uspeva da umakne policiji i upadne na audiciju za film gde svojim neurotičnim blebetanje formira sliku filmskim profesionalcima da je on izvaredan i posvećen glumac koji ne voli da izlazi iz uloge, i stoga biva kastovan, da stvar bude još više ironična, kao detektiv. Hari momentalno biva poslat na holivudsku žurku gde treba da se upozna sa “Gej Perijem”, čovekov koji će ga dodatno podučavati da bude što uverljiviji detektiv. Dok se provodi na žurci, Hari sreće neafirmisanu glumicu i drugaricu iz mladosti, i u patetičnom pokušaju da je impresionira, on istrtljava da je privatni detektiv. Naravno, ova glupost će se svakako obiti Hariju o glavu, jer će ga “lepotica” u vrlo skoroj budućnost zamoliti da joj pomogne da razreši slučaj njene sveže ubijene sestre.

“Kiss Kiss Bang Bang” uspeva u onome što želi, a to je da pokaže da izlizani “noir” i “buddy cop” klišei nisu iritantni ako se koriste iz sarkastičnih razloga. Svi zaštitni znaci jeftinih detektivskih romana centriranih oko misterioznih ubistava se mogu ovde pronaći, ali su toliko genijalno i sarkastično prikazani da ne postoji način da neko ne prepozna da je autorov cilj bio upravo da se ismeva ovoj toliko već eksploatisanoj formuli.

Scenario filma je zaista izuzetno bogat i u njegovoj realizaciji se tačno vidi da je ista osoba bila zadužena i za pisanje i za režiju. Šejn Blek ovu vrlo originalnu i uzbudljivu priču, punu urnebesnih i vrlo ciničnih dijaloga, realizuje putem brzog i dinamičnog narativa, punog izvanrednih akcionih sekvenci, tako da je naprosto nemoguće da bilo kakva vrsta posmatrača doživi ovaj film kao dosadnim. Svaki minut jednostavno ima toliko mnogo toga u sebi. Niti jedna scena nije suvišna, niti razvučena.kiss_kiss_bang_bang03

Oživaljavanju fenomenalno napisanih, hiperaktivnih, nekontrolisanih i nepresušnih izvora crnog-humora i buladaština od likova znatno pripomaže odličan kasting. Glumačku ekipu predvodi genijalni Robert Dauni Džunior () koji je sjajan kao neurotični i cinični sitni lopov. Velika podrška stiže i od Vala Kilmera () koji je urnebesan kao homoseksualac detektiv. Ovo je ujedno i poslednji kvalitetni performans koji je Kilmer pružio. Iako nisam neki poštovalac, moram reći da se i Mišel Monahan () odlično uklopila u ekipu. Zaista se ne sećam da li je igde posle “Kiss Kiss Bang Bang” bila toliko dopadljiva.

Blekov apsurdni, urnebesni i dinamični krimi film definitivno oslikava njegovu istovremenu ljubav i prezir prema “noir” i “buddy cop” žanru, i pokazuje koliko samo malo drugačiji pristup popularnim trikovima, kao što su flešbek narativ, naracija i jeftina misterija ubistva, može biti vrlo efektan ako se u čitavu realizaciju uključili i malo mašte i originalnosti. Vrlo dopadljiv projekat koji čitavim svojim trajanjem ismeva sebe i stereotipe žanrova. Definitivno prava zabava za filmofile.

Ocena: 8/10

http://www.slantmagazine.com/images/film/kisskissbangbang.jpg

http://www.slantmagazine.com/images/film/kisskissbangbang.jpg

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment