Oz the Great and Powerful (2013)

Snimljen kao nezvanični prikvel seriji romana L. Frenka Bauma (L. Frank Baum), film “Oz the Great and Powerful” reditelja Sema Raimija () je trebao da predstavlja neki uvod u ovaj popularni serijal i bliže nam objasni život i poreklo čarobnjaka pre nego što je postao “veliki i moćan”. Kao veliki ljubitelj Raimijevih ranijih ostvarenja (govorim konkretno o “Evil Dead” trilogiji) imao sam veliko poverenje u reditelja da će uspeti da pruži mračniji i znatno ozbiljnijih pogled na čitav ovaj uzbudljivi svet afirminsanog autora i naprosto nisam mogao da dočekam da “Oz the Great and Powerful” krene da se prikazuje u bioskopima.Oz_-_The_Great_and_Powerful_Poster

Kao što sam već gore pomenuo, priča filma se centrira oko velikog i moćnog čarobnjaka iz Oza dok je još bio samo Oskar Dobs, obični mađioničar iz Kanzasa. Snimljen u crno-beloj tehnici i davno prevaziđenom 4:3 formatu, uvod filma “Oz the Great and Powerful” se odvija u putujućem cirkusu gde se prvi put srećemo sa Ozom i u svega nekoliko kadrova, uviđamo da imamo posla sa ciničnim iluzionistom i prevarantom čija su ambicije zaista ogromne. Međutim, igranje sa sudbinom mađioničara koji ne želi da bude ništa manje nego novi Tomas Edison, dovodi u ozbiljne probleme i on biva primoran da beži od snagatora iz cirkusa i klovna, ne bi li spasao živu glavu. Oz u poslednjem trenutku uskače u veliki balon i uspeva da izbegne batine, ali ne i karmu, pošto u roku od svega nekoliko sekundi, njegova letelica uleće u užasni tornado. Međutim sreća biva još jednom na strani ovog prevaranta i tornado njegov balon odvači u mističnu zemlju gde dobija još jednu priliku da se iskupi za svoje grehove. Pošto svi već znate o kojoj mističnoj zemlji pričam, prestaću dalje da otkrivam detalje u vezi same priče ne bi li kojim slučajem zainteresovanima da pogledaju ovaj film upropastio ugođaj i faktor iznenađenja.

Iako se generalno može osetiti da je Raimi uložio ozbiljan trud da “Oz the Great and Powerful” bude nešto između dečije bajke, mračne fantazije za odrasle i dostojnog prikvela filma “The Wizard of Oz” punog suptilnih referenci u kojima bi fanovi uživali, teška srca moram da kažem da njegov plan nikako nije uspeo.Oz-The-Great-and-Powerful-2013-Movie-Image

Po meni, najveći problemi filma leže u izuzetno slabom scenariju i pogrešno kastovanim ulogama. Pošto je ovo prikvel, što znači da je film snimam kao uvod za neko ostvarenje koje već postoji i skoro svi koji idu da gledaju novu adaptaciju su ispratili original, nekako je banalno i besmisleno kritikovati predvidivost filma “Oz the Great and Powerful” pošto minimum 90% ljudi već zna kako će se završiti. Naravno ovo nije nikakav izgovor i opravdanje da se ne uloži niti jedna siva ćelija u pisanju scenarija. Mičel Kepner () i Dejvid Lindzi-Aber () su toliko loše i nemaštovito uradili svoj posao da mi se svo vreme stvara slika u glavi da scenario sam po sebi nije imao više od 10-20 stranica.

Još jedna stavka koja mi se jako nije dopala jeste prekomerno oslanjanje na CGI. Iako su sve scene pune brojnih detalja i neki od likova su vrlo lepo dizajnirani i realizovani pomoću ovih efekata, boje tokom filma su uglavnom previše intenzivne i kombinaciji sa lošom i bangavom glumom protagonista, niti u jednom momentu film ne uspeva da nas ubedi da su akteri zapravo u ovoj magičnoj okolini, a ne ispred zelenog platna.Oz-the-Great-and-Powerful-Costumes

Pošto sam u već par navrata spominjao lošu glumu, želim da kažem da nije baš sve tako crno, ima i onih koji su opravdali svoje honorare. Najjači performans kao što je i bilo za očekivati ,dolazi od strane Rejčel Vajs (). Iskusna popularna glumica vrlo slabo napisanom scenariju i jednodimenzionalnom liku uspeva da doda toliko mnogo slojeva i isključivo pomoću njenog talenta spase film da ne bude baš totalna katastrofa. Skroman, ali prekomerno potreban doprinos stiže i od Mišel Vilijams () koja biva vrlo simpatična i odmerena kao dobra veštica Glinda. Ono što me je zaista iznenadilo, iako sam upoznat sa njihovim sposobnostima, jesu u najmanju ruku katastrofalni performansi Mile Kunis () i Džejmsa Franka (). Njihova odsutnost je naprosto zapanjujuća. Svaka reakcija, izgovorena rečenica i okret ovo dvoje glumaca su toliko izveštačeni i isforsirani da naprosto bodu oči. Zaista očajna predstava.

Naravno, “Oz the Great and Powerful” nije baš negledljiv film kako se može steći utisak iz moje recenzije, ali je zaista glupavo protraćena prilika da bude nešto više osim još jedne hiperstilizovane eksploatacije liternalnog klasika poput “Alice in Wonderland” Tima Bartona (). Iako ima nekoliko odličnih komičnih opaski i dosta interesantnih momenata i referenci,  “Oz the Great and Powerful” je ipak sramotan rezultat za projekat koji je imao budžet od čak 340 miliona dolara. U određenim momentima sam zbilja uživao, pogotovo u uvodu smeštenom u Kanzasu, ali definitivno to nije dovoljno da bih nekome preporučio ovaj film.

Ocena: 4/10

 oz_the_great_and_powerful_2013-wide

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

3 Comments

  1. Hvala na kritici. Sada sam apsolutno sigurna da necu gubiti vreme na gledanje ove gluposti. Jos pre citanja tvoje kritike sam na osnovu trailer-a zakljucila da je film pravi promasaj. Znas kada to nisu uspeli da sakriju ni u trailer-u. 🙂

  2. bojan

    Procitavsi ovu recenziju odlucio sam da ne gledam film ali…..Prolazeci pokraj bioskopa nisam mogao da prodjem a da ne pogledam film.I….?Filmic me odusevio.Posebno dio sa glinenom lutkom.U duhu pravog Disney-evog stila.Uzivao sam puna dva sata.Predivna opustajuca bajka za porodicu!

  3. Katherine95

    Meni je film ok, ali samo ok. Iskreno, nisam ni ocekivala mnogo od ovog filma. Ono sto me najvise razocaralo jeste gluma Mile Kunis, malo je reci da je ocajna!