One Fine Day (1996)

„Meet cute“, trenutak u filmu  tj. romantičnoj komediji,  kada se budući par sreće po prvi put. Njihov odnos počinje zbunjućom situacijom ili neprijateljskim odnosom, iz kojeg se jasno vidi k „happy end“ sindrom. Većina scenarista i režisera nastoji da, u kamen uklesanih, sat i trideset dovedu likove od stanja u kojem žele da skinu  kožu jedno drugom, do momenta kada žele da urade istu stvar ali  sa odećom. Pošto je vreme novac, a vremena jako malo,ubrzanje dovodi do dobro poznatih rupa u zapletu, nelogičnosti i nerealnosti  u radnji.One_Fine_Day_(1996_film)_poster

Prvi susret Melani Parker () i Džeka Tejlora (), je pravi „meet cute“. Oboje razvedeni, roditelji dece koja idu zajedno u školu, život ih spaja kada Džekovom krivicom Megi i Semi propuštaju izlet. Tog divnog dana, oni kroz niz nesporazuma napreduju od mrzovoljnog izlaženja u susret jedno drugom, sve do potpune želje za daljim zbližavanjem.

Ako neko nosi „One Fine Day“, to je  Mišel Fajfer. Još jedna sjajna uloga, ovog puta neurotične žene koja ima potrebu da sve radi sama kako bi održala iluziju potpune kontrole. Klunijeva uloga je više formalne prirode, više se zasniva na njegovom statusu filmske zvezde. Površno napisana jer scenaristi su se više trudili da stave akcenat na intenzivnost njegovog novinarskog posla, što je stalno guralo film u propast. Hemija između njih, začuđujuće, skoro uopšte ne postoji ali zato je ima u izobilju kod tada mladih glumaca Mej Vitmen () i Aleksa Linca (). „Klinci“ dodaju dozu preko potrebnog humora kojeg je kroz film premalo. Sve u svemu, glumačka ekipa funkcioniše skoro savršeno, s obzirom na to sa čim su imali da rade.

Problemi na poslu  veštački su ubačeni. Melani je arhitekta i pokušava da izbalansira život između posla i sina, dok Džek radi na razotkrivanju  korumpiranog senatora. Čak ni završna scena ne daje finalni proizvod koji se očekuje, već nas ostavlja u nedoumici da li će glavni protagonisti dočekati taj „happy end“ nakon dana vijanja taksija po Njujorku.

U režiji Majkla Hofmana (), majstora loše tempiranih kinematografskih momenata, „One Fine Day“ je mogao da bude film sa pristojom dozom pouke o roditeljima koji nastoje  da opstanu u novom dobu. Do kraja smo dobili samo još jedan „čik flik“.

 

Ocena :5/10

autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. vesko

    meni se ovaj film jako dopao