Benny & Joon (1993)

Postoje ti neki filmovi koji jednostavno lepo stare. Iako je zaista prošlo mnogo, mnogo godina od kada sam poslednji put pogledao “Benny & Joon”, odlučio sam se ponovo da mu dam šansu i zaista mi je  film Džeremaje S. Čečik () ponovo doneo to nešto posebno i podsetio me je da se ovakve romantične komedije jednostavno više ne prave.Benny_and_joon_ver1

Priča filma prati brata i setru, po imenu Beni i Džun, čiji su roditelji poginuli u sabraćajnoj nesreći još dok su oni bili deca. Kao i svaki odgovorni veliki brat, Beni je posvetio svoj život negovanju svoje male sestre Džun koja je pored svega, još i mentalno bolesna. Džun polako počinje da gubi sve više kontrolu i njeno stanje se sve više i više pogoršava i Benu zaista ponestaju opcije zbog kojih je ne bi stavio u mentalnu instituciju. Ova prilično sada već izvesna situacija dobija drastičan okret kada Ben dovodi kući Sema, ekscentičnog momka koji će probuditi nešto posebno u Džun.

Film “Benny & Joon” u svojoj osnovi predstavlja alegoriju o različitim ljudima i načinu na koji određeni momenti zaista zauvek mogu da promene čoveka. Film fantastično oslikava crte i život jednog šizofreničara koji ima svoje i dobre i loše dane, kao i njenog direktnog staratelja, koji je svoj život stavio u drugi plan, posvetio bolesnoj osobi, ali naravno čezne za slobodom, ali osećaj krivice koji nosi je ipak previše velik i jak.

Iako dosta predvidiv i po malo patetičan, “Benny & Joon” je zaista stilski vrlo impresivan i sa sobom nosi dobro napisane i još bolje realizovane likove. Džoni Dep () se ovde zaista sjajno pokazao i njegov lik, zasnovan na velikom Basteru Kitonu (), je naprosto neodoljiv. Hemija na platnu između Depa i Meri Stjuart Masterson () je dosta uverljiva i simpatična, kao i sam performans glumice koja tumači glavnu protagonistkinju. Nikako ne treba zaboraviti i pomenuti doprinos Ejdena Kvina () i Džulijane Mur ().

“Benny & Joon” je jedna od retkih romantičnih komedija, koja iako nije savršena, ostaje memorabilna jer svoju temu obrađuje sa ogromnom dozom topline koja ne izlazi tako lako iz glave. Topla preporuka svima koji nisu ispratili ovaj film.

 

Ocena: 7/10

benny212

 

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment