Broken Flowers (2005)

Kada bismo Bilu Mariju () dali ulogu u kojoj ne izgovara ni jednu jedinu reč, verujem da bi njegova tišina bila dovoljna da nam prenese čitavu radnju filma i razloži likove do potpunog razumevanja. Ne postoji glumac koji sa toliko malo, daje toliko mnogo. U„Broken Flowers“ on igra Dona, nekada velikog zavodnika, sada skoro oronulog starca. Provodi dane u kući krijući se od ljudi, sa željom da ostatak života provede u tišini. Kada dobije pismo od anonimne, bivše devojke, u kojem mu poručuje da ima sina koji ga možda traži, Don posle malo oklevanja, kreće na put gde posećuje pet žena za koje veruje da su mu mogle poslati pismo.Broken_Flowers_poster

Svaki susret je jednako neuspešan i nejasan. Simbolika Džima Džarmuša () je perfektna, sve žene koje sreće simbol su neke faze čovekovog odrastanja i razvoja. Od promiskuiteta i mladalačke neopreznosti, preko želje da se sakrije  ko smo nekada bili tj. ko smo i dalje, sve do odustajanja od ikakvih životnih ciljeva i mirenja sa sopstvenom mediokritetskom sudbinom. Smrt, kao poslednji ili granični trenutak života, najočiglednije je predstavljena i verovatno će tek posle tog segmenta, dobar deo gledalaca vratiti film unazad, da bi shvatiti šta su to gledali.

Šeron Stoun (), Frenses Konroj (Frances Conroy), Džesika Leng (Jessica Lange) i Tilda Svinton (Tilda Swinton), glumice  specifičnog stila i jakog emocionalnog pogona, imaju male uloge u funkciji održavanja celokupne structure, čija veličina postaje sve očiglednija kako radnja odmiče.

Džim Džarmuš je simbol nezavisnog filma! Sa Terens Melikom () i još šačicom režisera, čini onu grupu stvaralaca koji se nikad nisu povinovali standardizovanim filmskim normama namenjenim sve lenjoj publici. Kinematografija jeste  zabava  ali Džarmuš svakim filmom govori kako ona mora ostati hram duboke i složene misli.broken-flowers

Humor je prisutan u velikoj dozi ali ne u eksplicitnoj formi. Opet, ne leži sve u „ laugh out loud“ momentima, treba ceniti komičnost celokupne situacije. „Broken Flowers“ je direktan film, dobićete osnovne crte radnje ali stepen razumevanja će isključivo zavisiti od vaše volje da razmišljate o onom što gledate, kao i da se u mislima vraćate na segmente koji su prošli. Ako niste spremni da uložite  taj minimum, ovo nije film za vas.

Don na kraju sreće mladića koji bi mu mogao biti sin ali ta situacija mu izmiče iz ruku. Kraj nije srećan ali ni izrazito tužniji nego sam početak filma. Don na kraju stoji na raskršću, pod stare dane bogatiji za novo životno iskustvno, mada ne deluje mudrije niti je svesniji svojih grešaka. Možemo li posle životnog  nemara, samoživosti i kobnih grešaka da vrednujemo  sopstvenu egzistenciju i vratimo se na pravi put?

Ocena:8/10

autor recenzije: Bojan Gačić

broken-flowers-2005-39-g-1

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

 1. nikola

  Odlicna recenzija i odlican film!
  drago mi je sto si napisao ovu recenziju jer sam ga gledao davno, i zaboravio sam naslov..ali mi je ostao u pamcenju, sto je dokaz da je film za mene bio izuzetan..
  ocena recenzije 9/10, a film 8/10 🙂
  p.s.nije losa ideja da se od strane citalaca ovog bloga daju ocene i za recenzije koje se pisu…:)
  poz