All The Pretty Horses (2000)

Ne razumem šta se desilo. Po svemu sudeći, trebalo je da  dobijemo kvalitetan film. Bili Bob Torton () je bio idealan izbor za režisera, njegova spontana  neotesanost i ono divlje u ljudima, što je bezbroj puta pokazao, bile su  garant verodostojnosti.All_the_Pretty_Horses_Poster

„All The Pretty Horses“ je zasnovan na istoimenom romanu Kormaka Makartija (). Oni koji su imali  sreću da ga  pročitaju, znaju da je prvi deo „Border“ trilogije  epska saga o teksaško-meksičkoj mešavini kultura i ljudi, koji su tražili sreću prelazeći granicu, tokom prve polovine dvadesetog veka.

Kada mu zapreti napuštanje jedinog načina života koji je spreman da prihvati, teksaški rančer Džon Grejdi Kol () beži od kuće i prelazi u Meksiko kako bi našao posao. Pronalazi utočište na ranču meksičkog aristokrate, u čiju se ćerku Alehandru () odmah zaljubljuje. Kako se njihova romansa bude razvijala, sve više će nailaziti na protivljenje onih koji imaju druge planove za bogatu naslednicu. Kolova upornost i zaljubljenost će dovesti do tragičnih posledica ali i njegove spoznaje samog sebe.

Klučne reči su „neukrotiva divljina“. Mekartijeva proza odiše jakim emocionalnim pristupom, ispunjenim likovima čije okruženje im nikako ne dozvoljava da ostvare svoju viziju sebe. Tortonov film se svodi na puko prepričavanje radnje, svaka scena je taksativno izvedena, bez ikakve inventivnosti. Gde treba da budu jak zaplet i kulminacija, nalazi se  monoton dijalog iznet od  često još monotonijeg Meta Dejmona. Jedino Penelope Kruz ostvaruje tu nužnu crtu egzotičnosti.

Vizuelno je prelep, sva surovost prirode je upečatljivo snimljena uz pratnju autentične muzike. Scena gde su prikazane te fascinantne životinje, najbolji su segment. Bar su tehnički elementi ostali na doslednom nivou.

Za neke filmove naprosto nemate reči, ostavljaju u vama osećaj ravnodušnosti, što je možda i najgori rezultat! Izgovorene reči, posmatrane kao odvojena fizička celina, imaju logiku, ali kada ih stavite u celokupnu sliku, stiče se utisak da gledate jednu od onih televizijskih serija sa preko stotinu nastavaka. Telenovela, ali na engleskom jeziku.

Ocena: 5/10

 autor recenzije: Bojan Gačić231817-7681-clp-720

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?