Shoot ‘Em Up (2007)

Holivudskim akcionim filmovima se više nego često u opis može olako dodati “over the top” fraza. Ovi većinski bezdušni, besmisleni, generički i kliše napisani projekti više nego često žrtvuju svaki svoj dublji smisao i poentu da bi nam pružili što više scena pucnjave, okršaja između “žestokih” likova, jurnjave kola i objekata koji eksplodiraju. Jednostavno rečeno, ovaj žanr vrlo precizno prati “style over substance” formulu koja je postala osnova komercijalnog američkog filma.Shoot_em_up_ver2

E sada, kada smo rekli da uglavno svi filmovi ovog žanra prate isti skelet, važno je napomeniti da ne treba suditi o knjizi po njenim koricama. Kada sam pogledao trejler za “Shoot ‘Em Up”, moja reakcija je bila: “Jaaao ne, još jedno prebudženo, preskupo smeće!” – Oh, koliko sam se samo prevario. Izuzetno mi je drago što sam se ipak na kraju odlučio da dam ovom filmu šansu. Ne sećam se da me je u skorije vreme nešto ovako zabavilo.

Priča filma “Shoot ‘Em Up” prati čoveka koga znamo samo kao “gospodin Smit”, koji za vreme žestoke pucnjave i okršaja sa gomilom “revolveraša”, uspeva da porodi jednu prostitutku. Naš protagonista, zaintrigiran idejom zašto bi članovi opasne bande po svaku cenu želeli da spreče jedno dete da se rodi, odlučuje se da uzme pod svoje prostitutku i njeno novorođenče i zaštiti ih od ovih gangstera.

Priča filma “Shoot ‘Em Up” je toliko bizarna i debilna da je naprosto savršena. “Shoot ‘Em Up” je nemilosrdnja, izuzetno uzbudljiva, vrlo duhovita i inteligentna satira koja više nego opravdano ismeva ovaj žanr. Svaki segment u ovom film je toliko “over the top”, ali je opet urađen sa toliko mnogo ozbiljnosti da ćete se svo vreme dok gledate film pitali da li je ovo sa ciljem bilo satirično ili se samo tako slučajno namestilo.

“Shoot ‘Em Up” u sebi ima momente koji ismevaju zaista veliki broj popularnih akcionih filmova u isto vreme, ali konkretno, on nije direktno parodija niti na jedan film. “Shoot ‘Em Up” sadrži originalni narativ, ako se uopšte može tako nazvati, i usputno, kroz sitne okrete u priči, ismeva najglulje klišee žanra tako što ih oslikava još više “over over over over the top”.

Glumačka ekipa je sjajna. Klajv Oven () je u isto vreme vrlo opasan i urnebesan kao gospodin Smit. On odličnu podršku ima u Moniki Beluči () koja se podjednako dobro snalazi u ulozi koja joj je poverena. Pol Đamati () je fantastičan kao glavni negativac u filmu, što je bilo za očekivati, jer kada i gde  Đamati nije sjajan?

“Shoot ‘Em Up” je bizaran, banalan, urnebesan, inventivan i vrlo dinamičan film. Siguran sam da veliki deo publike neće znati da ceni njegove izlizane dijaloge, nepodnošljive fraze, prenaglaše i kliše akcione sekvence, što je zaista šteta jer je ovo definitivno jedna od boljih satira koje sam video na filmu. Sve pohvale reditelju i scenaristi Majklu Dejvisu () na ovom genijalnom filmu.

Ocena: 9/10film-rev---shoot-'em-up

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

8 Comments

 1. Ufica

  Hahah. Izdrzao 10min da gledam ovu glupost i ugasio.

 2. Kurosaji D!

  obožavam ovaj film…pogotovo Pol Đamati-a kako glumi…

 3. milospinkfloyd

  film je objasnio!!!

 4. gp1

  Nevidjeno sranje !!!! Verovatno je ocena -9/10.
  Mada čisto sumnjam da može gore od ovog…
  Naravno, sve je stvar ukusa, ali sa ovim se baš ne slažem

 5. dr,b

  Vi ste ovom filmu dali 9 !!!! Pa ovo je nevidjeno djubre….Straaaaasno

 6. vesko

  fantastican film odusevio sam se kada sam ga gledao

 7. izuglajednogzvezdasa

  Kao što si i rekao šteta što će se retkima svideti…

 8. Tomi Li

  A muzika!
  Nigde da se spomene “Motli kru” i muzika koja daje ultra-dinamiku ovom filmu.