Upside of Anger (2005)

Teri () je jedna od najgnevnijih žena na filmu,koju sam imao prilike da vidim. Muž  je napustio bez reči i pobegao sa svojom sekretaricom, ostavivši  je samu sa četiri ćerke, finansijski obezbeđenu i duboko frustriranu. Svaka devojka je buntovna na svoj način ali sve četiri dele zajedničku potrebu da opravdaju svog oca. Starije ćerke Hedli (), Emili () i Endi () protivreče majci kroz uvrede, izlive besa, odbijanje odlaska na koledž i bavljenje plesom od kojeg Teri ne vidi veliku korist, dok najmlađa Popaj () ostaje tiha ali sa veoma ironičnim komentarima.  U njihovoj kući vlada haos i atmosfera prepuna  zameranja. (One that hates me. Two, or three that are leaning that way.) Teri je spremna da bude samohrana majka, ali definitivno nije sposobna da preuzme ulogu ostavljene žene.UpsideofAnger

Stvari polako  počinju da se menjaju kada u njihove živote uđe Deni (), bivši bejzbol igrač, bez želje da govori o sportu kojim se bavio čitav život. On i Teri se okreću alkoholu kako bi prevazišli svaki naredni dan. Ovde Kostner i Alen dostižu perfekciju. Stvorili su dva potencijalna “alkosa”, sa potpuno različitim naravima kada su pod uticajem pića a likove koji bi trebalo da su potpuno antipatični, uzdižu do nivoa dopadljivosti, gde svaki novi kadar sa čašom u kojoj traže  u tom trenutku, oslikava najistinitiju činjenicu da život često ume da nas iznenadi i izneveri.

Iskrenost je glavni kvalitet filma “The Upside of Anger”. Često ćemo videti likove, manje-više sterilno konstruisane sa manama prikazanim reda radi. Ali retko dobijamo  ljudske mane na tacni, ogoljene do neporecive istinitosti, ostavljene nama na analiziranje i upoređivanje sa nama samima. Ljudi nisu savršeni, naše slabosti i sposobnosti da ih pobedimo čine našu najsavršeniju osobinu.

Deni sve više vremena provodi sa pet različitih žena. Režiser i scenarista Majk Bajnder () nikada ne pokušava da progura Denija kao njihovu zamenu za supruga i oca, već da pokaže kako je prisustvo muškarca, tj. figure oca i majke bitno za sveukupni razvoj porodice. “The Upside of Anger”  suštinski jeste priča o ljudima koje je individualna nesreća spojila u naizgled, nespojivu kombinaciju, da bi se vremenom oslanjali jedni na druge i naučili  međusobno da funkcionišu.

Džoun Alen je besprekorna, svaki zlurad i negativan komentar je izgvoren sa verodostojnošću. Omiljena rečenica mi je kada joj jedna od ćerki kaže da bude fina, na šta ona odgovara : “It’s not in my nature”. Kosner se savršeno uklapa kao muškarac spreman da istoleriše mnogo toga, ali sa granicom. Karakter svake od ćerki je pažljivo isprofilisan, Bajnder je usmerio četiri mlade glumice u pravom smeru.

Do kraja dobijamo realnu sliku. Stanje  je bolje, daleko od idealnog. Njihova budućnosti garantuje da će nastaviti da se međusobno pomažu, bez ikakve garancije srećnog kraja. To vam je život, ništa nije sigurno.

 

Ocena: 8/10

autor recenzije: Bojan GačićFilm-anger

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. vesko

    meni je ovo solidan film a nisam neki ljubitelj drame