The Place Beyond The Pines (2012)

Prva trećina godine nije dobro prošla! Do sada, 2013.godina bila je  jedan veliki kinematografski ćorak. Zaglavljeni između sabiranja utisaka o filmovima sa dodele Oskara i iščekivanja da vidimo hoće li Getsbi zaista biti toliko veliki, kako se najavljuje, malo je bilo razloga za radovanje što se tiče novih izdanja. Za poslednja četiri meseca  mogu se primetit dve svetle tačke. Prva je Terens Melikov (Terrence Malick) „To the Wonder“, još jedna majstorska rasprava na temu života, i dugo očekivani „The Place Beyond the Pines“.The_Place_Beyond_the_Pines_Poster

Radnja je podeljena na tri particije koje se na kraju preklapaju u jednu idealnu celinu, epskih proporcija. Od prve scene znamo da će ovo biti jedan vrlo ambiciozan film. Vidimo istetoviranog muškarca, Luka Glentona (Ryan Gosling), kaskadera na motoru, koji putuje po Americi od vašara do vašara, izvodeći svoju tačku. Na jednoj od lokacija posećuje svoju bivšu ljubavnicu Romniju (Eva Mendes) i saznaje da sa njom ima jednogodišnjeg sina. Odlučuje da se zadrži  i brine o sinu. Ovde dolazi do izražaja surova istina Derek Kianfransovog (Derek Cianfrance) filma, kako čovek koji nije imao neke životne prilike, ne može da stekne išta na normalan način. Stoga se Luk okreće kriminalu.

Ne znamo mnogo o njemu, u jednom trenutku govori kako se njegov otac nije bavio njim dok je bio mali, što i nije teško zaključiti s obzirom na njegovu pojavu koja odiše zapuštenošću. Ali Rajan Gosling iznosi svoj dijalog tako da nam daje da zadremo dublje od granica  scenarija. On, kao retko koji glumac danas, uspeva da ogoli  lik koji tumači i pokaže istinsku emociju koja leži iza grube spoljašnosti. Scena u crkvi je jasan prikaz Goslingove sposobnosti da dočara moment a  Eva Mendes je pružila životnu ulogu kao Romnia.  Šteta što nema više takvih.

Drugi segment se fokusira na Ejverija Krosa (Bradley Cooper), policajca početnika koji postaje heroj posle upitno herojskog čina. Muči ga osećaj krivice, kao i korumpiranost policije jer nije “sposoban” da bude deo. Ali samo manifestno naivni Kros, ubrzo koristi svoju trenutnu situaciju pa  ucenom i manipulacijom dolazi do znantno prestižnijeg mesta.

Malu ali moćnu ulogu u filmu, ostvarila je  talentovana australijska glumica Rouz Birn (Rose Byrne) u ulozi Krosove žene. Osetimo iskren osećaj brige za njenog muža kao i želje da prestane da se bavi policijskim poslom.

The-Place-Beyond-the-Pines-Gosling-Mendes

Poslednji deo se odvija petnaest godina kasnije i bavi se sinovima Krosa i Glentona, vršnjacima a sada problematičnim sedamnaestogodišnjim srednjoškolcima. Oba dečaka pate od problema sa drogom, obojica fundamentalno osuđeni na propast. Pred kraj filma čitava saga dobija idealan zaokret i završetak gde vidimo kako ranije odluke mogu kobno da se odraze  na sadašnjost i budućnost. Oba dečaka su perfektno portretisali Dejn DeHan (Dane DeHaan) i Ejmori Koen (Emory Cohen).

Bredli Kuper postaje sjajan glumac. Obratite pažnju kako je držanjem oslikao Ejvorijevo stanje, nesigurnim hodom dok je bio policajac pa nadobudnim koračanjem kad je stekao moć.

Dugo nisam gledao film koji me je ovako efikasno držao na ivici. Sa trajanjem preko stočetrdeset minuta, vredan je svake sekunde. „The Place Beyond the Pines“ je punokrvna struktura gde svaki momenat znači novi sloj kompleksnosti i neizvesnosti. Epske je strukture ali lirske sadržine! Oslikava ono najgore u ljudima, svu beskrupuloznost i mrak, na momente potsećajući na dela Kormaka Makartija (Corman McCarthy) ali puta želja za preživlajvanjem sa jedne strane i osećajem  krivice  sa druge. Najteže je formirati mišljenje o glavnim protagonistima. Da li osuđivati nekog ko nikada nije ni  imao šanse da bude bolji ili čoveka koji reaguje instiktivno u strahu za svoj život?

PLACE BEYOND THE PINES

Muziku za film je pisao Majk Peton (Mike Patton), frontmen benda „Faith No More“. Adekvatno deprimirajući soundtrack,  uz besprekorne kadrove Šona Bobita, verno prikazuje američke „selendre“ i žarke želje likova da se odatle iskopaju.

Trebalo je šest godina Dereku Kianfransu da napiše scenario. Zaista sjajan poduhvat, definitivno najbolji film ove godine, do sada. Njegovo prethodno ostvarenje „Blue Valentine“ je takođe bio perfektan film ali potpuno drugačiji, što pokazuje da od Kianfransa možemo da očekujemo samo kvalitet.

„The Place Beyond the Pine“ završava  se  scenom  motoru,  samo što ga sada vozi jedan drugi mladić, odlazeći u verovatno još goru budućnost od svog prethodnika. Mnogi će reći kako je ovaj film predugačak ili da ne drži pažnju. Verovatno će se aktivno tražiti neki nedostaci i rupe u radnji. Daleko je od savršenog ali dostiže savršenstvo! Ni u jednom trenutku ne hoda u sigurnoj zoni, imamo skoro dva ipo sata čistog rizika koji će vas naterati da se zamislite  dok gledate. Kinematografija treba da bude mesto gde je svaki pokušaj  nešto novo. U ovom slučaju, finalni proizvod   je razlog zašto volimo filmove.

Ocena :10/10

 autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

18 Comments

 1. Aleksandar

  Odlična recenzija…
  A sada ponovo odgledaj "Blue Valentine"(2010) od Kianfransa ,
  i ispravi tu recenziju, jer zaista si promašio poentu, jednog sjajnog filma.
  Bez ljutnje, možda ti nije bio dan, ali uvek možeš da se ispraviš.
  Pozdrav, i svako dobro…

  • Bojan Gačić

   Nisam pisao tekst za "Blue Valentine". Dvojica nas pišu na ovom blogu, ako si primetio.

   • Phreak

    Svejedno, valjda bi na nivou sajta moralo vladati uniformno mišljenje o projektima. Ili barem slično, a ne dijametralno suprotno, gde na recenziji Blue Valentine-a stoji ocena 5/10, a u ovoj recenziji se o tom filmu govori kao perfektnom ostvarenju.

    • Bojan Gačić

     Naši filmski ukusi i mišljenje se poklapaju u jako malom procentu. Ne vidim kako se može prezentovati jedinstven stav ako imamo različito mišljenje o jednom filmu. Uostalo, zar nije bolje imamti što veći raznovrsnost po pitanju ukusa i doživljaja? Ovde nemamo sukobe dva različitih stavova, samo njihovo iznošenje.

 2. Gost

  Hah, Blue Valentine dobio peticu a ovo 10!?
  Ovaj film svakako nije los, ali za desetku nikako. Moja procena je recimo 7, jer ima dosta slabosti.
  Blue Valentine je za klasu bolji fim.

  Ovde ima sjajnih recenzija, ali bez ljutnje i dosta cudnih. U svakom slucaju, svaka cast na svim zapisima!

  Kad ste vec pomenuli ovu godinu, ono sto se nestrpljivo ocekuje jeste: Mud (Jeff Nichols), The Iceman (Ariel Vromen), Only Lovers Left Alive (Jim Jarmusch) i naravno Only God Forgives (Nicolas Winding Refn). Mada ima ih jos par..

 3. Ufica

  Kad ce biti kod nas i da li moze prevod na netu da se nadje? Unapred zahvalan.

 4. dr.b

  …vredi svake sekunde…upravo tako.Izvrstan film!!!

 5. Ana

  Ovaj film je ok, ali za desetku nije. Dala bih mu 7, dosta je ravan, gluma je solidna, ali obojica glavnih imaju daleko bolje uloge. Klinci kasnije su za pohvalu.
  I slazem se s jednim gostom, Blue Valentine je za klasu bolji film.

 6. tanja pg

  Meni je film sjajan, najbolji ove godine

 7. iggy

  gledao sam film, i na pocetku sam i nesto ocekivao…kako sam gledao dalje, ocekivanja su mi splasnjavala i prerasla u razocaranje… dosta glupih, naivnih scena, mlakih likova, patetike, a kad sam na kraju 1. dela video kako ronza na telefonu dok ga juri policija shvatio sam da je film sranje… kako se kraj primice, jedva cekate da sto pre dodje… u jednom trenutku mi je bio cak i smesan koliko su naivne scene…

 8. Mira1405

  Stvar ukusa i interesovanja mnogi bi rekli….Ali ljudi realno ovaj film je gubljenje vremena.Ko ga ima neka izvoli,ja bih svakako vreme kvalitetnije da provedem.

 9. <3ryan

  Ne zove mu se devojka Romnija nego Romina.

 10. Ivan

  Nepretenciozan,dobro izbalansiran odličan film.