Only God Forgives (2013)

Kada se pogleda grubo i banalno, u modernoj kinematografiji postoje dve vrste filmova. U prvu vrstu spadaju klasični žanrovski filmovi, odnosno ostvarenja koja koriste ustanovljene kinematografske norme koje apeluju na očekivanja publike, dok u drugu grupaciju ulaze oni nekonvencionalni filmovi koji nastoje da šokiraju, uznemire i iznenade svojim sadržajem i inovativnošću. “Only God Forgives” je definitivno film koji pripada ovoj drugoj vrsti.Only_God_Forgives_poster

Pisan i režiran od strane izvanrednog danskog reditelja Nikolasa Vindinga Refna (), film “Only God Forgives” priča priču o dileru droge po imenu Džulijan, koji živi opasnim životom na ulicama Bankoka. Stvari se za Džulijana dodatno komplikuju kada njegova majka zatraži da pronađe i kazni odgovorne za ubistvo njegovog brata.

Kao što sam gore pomenuo, “Only God Forgives” spada u grupu nekonvecionalnih filmova. Kvalitet ovog filma definitivno ne leži u njegovoj priči, zapletima, razvoju likova i dijalozima, već u vizualnom izražaju i stilu koji ima bogat i dubok podtekst. Smisao ovakvih filmova nije da zabave, već da provociraju svoju publiku i ostave taj neki specifičan utisak koji će naterati ljude da danima vrte po glavi ono što su videli i iznova i iznova analiziraju film koji površinski gledano deluje prazno.

Posle svog najkomercijalnijeg filma “Drive“, Refn se vraća izrazu sličnom onom koji je pokazao u filmu “Valhalla Rising”. Smešten u Bankoku, film “Only God Forgives” nam prikazuje mračne i oštre pejzaže grada koji je ispunjen brutalnim nasiljem. Najnoviji film danskog reditelja oslikava kako besmisleno ubistvo pokreće niz ekstremno nasilnih događaja u kojima se jasno vidi odsustvo emocija svih uključenih likova. Svaki akter u filmu je emotivno izopačen i deluje otuđeno, prazno, odnosno “mrtvo iznutra”.

Iako “Only God Forgives” u svom podtekstu pokreće religijske teme i bavi se raznim psihičkim bolestima kao što je npr. Edipov kompleks, on ne uspeva da kapitalizuje najbolje na svom širokom sadržaju jer nema adekvatan skelet u samoj priči i narativu.

Radnja filma je zaista neverovatno tanka i odvija se više nego sporo. Klasičan koncept osvete je razvučen do bizarnih granica. Jasno je da je priča u drugom planu i da je čitav fokus filma na vizualnom izrazu, ali opet posle nekog vremena to zaista počinje da bude naporno jer ni sami kadrovi ne kriju nešto previše “sadržaja” u sebi i na osnovu toga film kreće da deluje izuzetno pretenciozno.gos_2570174b

Pored izuzetno brutalnih i sadističnih scena eksplicitnog nasilja, “Only God Forgives” nudi dosta i repetativnih sekvenci koje pokušavaju da oslikaju monotoniju i prazninu života naših aktera, ali nisam siguran da je to veliki deo publike doživeo kao dobru odluku reditelja.

Ono što je definitivno očajno u novom filmu danskog reditelja jesu dijalozi koji su prazni i nepotrebno dramatični. Refn je bukvalno svaki kadar, svaku interakciju između likova pokušao da sa dugim pauzama učini dramatičnom, što mu naravno nije pošlo za rukom. U ovom segmentu se najviše oslikava pretencioznost filma.

Kao i svaki drugi Refnov film, “Only God Forgives” je fantastično tehnički urađen i poseduje perfektnu muzičku pozadinu. Fotografija u filmu je izvanredna i svaki kadar je naprosto ispunjen prelepom kombinacijom boja. Što se tiče same glume, u ovom filmu nije bio cilj da akteri pokažu emocije, nego da ih što bolje sakriju. Naravno, svi oni koji su gledali “Drive” već znaju da ovakav zadatak ne predstavlja problem Rajanu Goslingu (). Gosling je čitavim tokom filma hladan i sterilan. Kristin Skot Tomas () je jedina koja je imala ovde sa čime da radi. Njen lik je najekstrovertniji u čitavom filmu. Ona je vulgarna, nemilosrdna i bez ikakve savesti i empatije. Fantastično obavljen posao, jedva sam je prepoznao.

Iako sam nekoliko puta napisao da sam naprosto oduševljen sa onim što sam video u “Valhalla Rising” i da generalno volim nekonvencionalne filmove koji provociraju i nastoje da pokažu nešto drugačije, ipak moram reći da generalno nisam zadovoljan “Only God Forgives” i da sam ga doživeo kao dosta pretencioznim na kraju.

Smatram da film koji je posvećen Jodorovskom (), Linču () i Gašparu Noeu () nije uspeo u svojoj misiji i da se prilično zagubio u sopstvenom sadržaju i želji da bude drugačiji. Definitivno veliko razočarenje. I pored brojnih sjajnih elemenata, film danskog reditelja jednostavno nije uspeo da me iznenadi i natera da ga danima vrtim po glavi i iznova analiziram.

Ocena: 5/10only-god-forgives-image01 (1)

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

8 Comments

 1. Kvazimodo

  Hteo sam da odem u bisokop da ga pogledam, posle ove recenzije sam odlučio da uštedim pare za Supermena.

  Evo jednog predloga koji će (možda) olakšati rad sajta, ustvari neće, ali možda ne bi bilo loše da se postavi opcija za biranje načina pregleda, dakle, kad uđem na triler filmove imam opciju da odaberem, da l' će filmovi ići po datumu izlaženja iste ili po jačini ocene, onda bi bilo lakše naći filmove kojima si dao veliku ocenu. Nemoj mi zameriti na ovom predlogu, meni kao vernom čitaocu tvog bloga bi dosta pomoglo.

  • Johnny

   Apsolutno se slazem. Film je nista,jedva sam ga do kraja pogledao. Drive je skroz druga prica;i preporucujem ga,ali ovaj je nula bodova.

 2. Otpisani

  Ne znam, ja sam izašao poprilično zadovoljan. Vrlo prijatno, krvavo, i brutalno osveženje za razliku od ostalih ''popcorn'' filmova koje sam gledao u poslednje vreme. Umetničarenje, može se reći, ali je zaista vizuelno film spektakularan, muzički i tehnički takođe fantastično odrađen. Odlična rezencija, ez južual.

  P.S. Dobar je predlog dao Kvazimodo, ako išta, samo stavi tagove koja je ocena u postu, to će već biti dovoljno kod naredne pretrage, ako išta.

 3. Ana

  Stvarno o ukusima ne treba diskutovati, ali ne znam kako nekome moze ovo da bude dobar film?! Nasilje je ok, kada ima neku poentu.Npr u filmu Pieta ili u nekom Kronebergovom, ali ovde…Dosadniji film nisam gledala. Sta mu vredi sto je vizualno ok, kada je prica besmislena, gluma slaba, prsti krv a emocija nigde. Nije mi jasan ni Gosling sto prihvata ovakve uloge. Vec je ime da moze da bira pametno.
  0/10

 4. Ognjen

  "Stvarno o ukusima ne treba diskutovati, ali ne znam kako nekome moze ovo da bude dobar film?! " Kakva recenica.
  Ja bih mogao opet da ga gledam, jer je jako lep za gledanje, dosadan i spor moze biti samo ako pokusavate da pratite pricu. Prica dolazi u prvi plan samo u par trenutaka(nije ni toliko moralo), sve ostalo je niz prelepih pokretnih slika. U vizuelnim umetnostima lepo je uvek bilo dovoljno, ne znam zasto ne bi i ostalo tako. Hocete dobru pricu? Nemojte gubiti vreme na filmove, pogotovo novijie filmove. Citajte knjige. Ovaj film mi je ponudio tacno ono sto nijedna knjiga ne moze. Kome treba dobra prica, likovi i dijalozi, kad mozete da se drogirate lepom fotografijom.

 5. Sju

  Da li možemo da očekujemo recenziju filma "The purge"? Hvala 🙂