The Bucket List (2007)

Kasting za „The Bucket List“ vidi se, bio je unapred poznat, što je verovatno  glavni razlog za ovakav promašaj. Da se Rob Rajner () više posvetio logici i koherentnosti same priče, nasuprot oslanjanju na harizmu i status glavnih glumaca, dobili bismo jedan od  filmova „za svaku priliku“. Očigledno, realnost je daleko od toga.Bucket_list_poster

Kada se suoče sa činjenicnom da im je ostalo svega nekoliko meseci života, Edvard (), bogataš sa mnogobrojnim iskustvima ali malo mudrosti, i Karter (), automehaničar sa mnogo mudrosti i znanja ali željan avantura, odlučuju da ispune sve ciljeve, sastavljene u zajedničkoj „Listi poslednjih želja“. Tu spadaju putovanja po svetu, tetoviranje kao i skakanje padobranom.

Teško je poverovati da bi porodičan čovek odlučio da umesto provođenja poslednjih dana u krugu porodice, ono malo dobrih momenata potroši na potpunog stranca. Racio je nevešto umetnut u vidu opravdanja kako se Karter odrekao školovanja, postavši automehaničar da bi prehranio porodicu. Ako možete da zamislite znantno uvećanu mešavinu neiživljenosti, kompleksa i pustih celoživotnih želja, možda vam ovakav razvoj narativa bude logičan.

U pogledu glume, kao da je i nema! Nikolson i Frimen se više zabavljaju nego što se trude, što nije za zameriti, s obzirom da su likovi u prosečnoj televiziskoj sapunici bolje napisani i razrađeniji od Edvarda i Kartera. Celokupan projekat zavisi od naše volje da zanemarimo sve i dođemo do zaključka da samim tim što smo videli ova dva glumca zajedno na filmu, čini ovo ostvarenje vrednim ponovnog gledanja.

Istina je da nema potrebe za pisanjem „Dobitnik Oskara“ iznad imena ni jedne od ovih glumačkih legendi. Potvrda njihovih kvaliteta  daleko je  iznad bilo kakve nagrade. Šteta što Rajner i njegova ekipa nisu to iskoristili kao priliku da izvuku maksimum iz dva iskusna veterana u jednom filmu. Verujem u laganu filmsku zabavu ali je nikada ne mešam sa ispraznom.

Ocena: 5/10

autor recenzije: Bojan Gačić

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

8 Comments

 1. Otpisani

  Iskreno, ne vidim čemu oštro ocenjivanje ovog, po meni fantastičnog filma. Ništa što ću preporučivati prijateljima ili pak unucima (ako ih bude bilo) kao nešto što se mora odgledati, ali mislim da se od starta filma postavlja jedan šaljiv ton, koji traje do kraja.

  Ja nisam našao nijednu manu filmu kada sam ga gledao pre par godina, niti koju godinu nakon originalnog gledanja, izuzetno prijatan, lepo snimljen, lepo odglumljen, na trenutke smešan a na tužan film. Ne pokušava ni biti ništa više od toga.

 2. lahesa

  I meni je jako smetalo sto se film kosi sa zdravom logikom. Sablonski film koji je trebao valjda da bude pitak i poucan u isto vreme. Gledas ga i odmah zaboravis.

 3. Matijasevic

  Recenzija je blagi užas.

 4. Dobrica

  odgledao sam film,odusevio se,dodjem na sajt da procitam recenziju i zaprepastim se!Pitam se dal smo odgledali isti film!Svaka preporuka…

 5. Ivan

  Tipičan film gde se odaberu glumci iz naftalina da se obezbedi rejting.Verovatno je i priča osmišljena za njih.Ne želim da kažem da je njihovo vreme prošlo, samo ovo nisu uloge gde oni mogu da zasijaju.Ovaj film je bolji od mnogih sa sličnim izborom glumaca i namerom ( Robert de Niro, Al Paćino ).

 6. Jocko

  Nije loša ideja, i glumci su legende, ali filmu nešto ozbiljno nedostaje. Fali tu ”mesa” u vidu jakih emocija, odličnog humora, fali neke oštrice, dubine, nečeg nezaboravnog. Doduše kraj malo izvlači stvar. Bolji prosek od filma, 6/10.