Before Midnight (2013)

„Before Midnight“ će biti nominovan za najbolji film ili Američka filmska akademija treba da preispita sopstvene kriterijume. Koliko treba jednoj ideji da se razvije, od začetka, u vidu prve zamisli, pa sve do postizanja punog potencijala? Vremenski period zasigurno se meri godinama. Što se tiče Ričard Linklaterovog () filma, u pitanju su decenije! Jasno je da nije žurio, dao je sebi prostora ali ne kako bi smislio kreaciju svojih likova, već im je pružio nužan period kako bi se razvili i postali osobe, naknadno pretočene u reči i kinematografske figure, koje dominiraju svetom kvalitetnog filma skoro dvadeset godina.Before_Midnight_poster

Srećemo se sa njima već treći put, stalno je u pitanju neka kulturološki egzotična lokacija. U Beču su bili mladi, vođeni vizijom o tome kakav će im život biti. Ulicama Pariza, sa malo više iskustva i malo manje zaludnosti, raspravljali su o onome što je njihov život trebao do tada da postane, potajno se i dalje nadajući tome. Sada, u večitoj Grčkoj, ispunjenoj vekovima tragedije, spušteni na zemlju, govore o onome što oni i njihov zajednički život jesu.

Na početku filma vidimo, da je Džesi () doneo tešku odluku. Ostavio je ženu i sina Henka u Americi, preselivši se na stari kontinent kako bi stvorio novi život sa Selin (). „Before Midnight“ ih hvata tokom poslednjeg dana šestonedeljnog odmora u Grčkoj. Konačno dobijaju priliku da se, posle dugo vremena jurnjave oko dece, posvete jedno drugom.

Scenario je potpuno isti i sasvim drugačiji i nov. „Before Midnight” se šuštinski razlikuje od prethodna dva ostvarenje jer za razliku od njih, koji su bili fokusirani na zaljubljivanje, njegova tema je vezana za ostajanje zajedno i onda kada spadnu ružičaste naočare. Kao i u prethodna dva filma, dinamika je zasnovana na dvosmernoj argumentovanoj konverzaciji. Glavno pitanje o kojem u ovom filmu raspravljaju jeste ko se više odrekao i ko zaslužuje da donese narednu veliku životnu odluku. Promenili su se u odnosu na one ljude iz „Before Sunset“, pogotovo Selin. Vidno su umorniji, pomalo ogočeniji sa dozom međusobnog zameranja.Before-Midnight_small-290x290

Uz prelepe kadrove i muziku, „Before Midnight“ je mnogo siroviji, ogoljeniji, iskreniji i autentiičniji film. Sve se zna, ni jedan od aktera više nema potrebu da ulepšava sam sebe. Nisam siguran šta su ovoga puta postigli Itan Hok i Žuli Delpi, ali znam da gluma nije prava reč. Skoro devedeset minuta sam verovao da gledam stvarni život. Definitivno su najbolji glumački par današnjice.

Svakako je „win-win“ situacija za Linkantera. Ako nastavi priču za narednih devet godina, pomeriće standarde iznova. Završi li je ovde, postiže savršenu celinu. „Before Midnight“ dobija veću dozu humora, mnogo češće ćete se smejati nego tokom prethodnih susreta sa Džesijem i Selin.

Šta se tačno dešava? Formalno gledano, apsolutnio ništa. Iz sadržinske perspektive, film je ispunjen tokom svake sekunde. Njih dvoje su bili svi mi u jednom trenutku. „Before Midnight“ je priča velikog broja ljudi. Za moju generaciju će simbolisati ono što svi želimo. Da u nekim zrelijim godinama, na kraju dana, posle svih svađa i „bullshit-a“ sednemo sa osobom koju smo izabrali i znamo ko smo tačno i gde treba da budemo. Ričard Linklater nam poručuje da je to još uvek sasvim ostvarivo.

 

Ocena: 10/10

 autor recenzije: Bojan Gačićbefore-midnight

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

16 Comments

 1. milos

  pretera ga covece. budi malo objektivniji. 10/1o. zezas me?

  • Bojan Gačić

   Ne, skroz sam ozbiljan. Šta se tebi nije dopalo? Šta smatraš da je moglo u filmu da bude bolje? Naravno, u odnosu na prethodne delove.

  • milos

   mogu da razumem pripadnost fan klubu filma, i to je sasvim u redu, i nesumnjivo je doneo nesto novo svojom pojavom, u do tada dosta kliseiziranom zanru, ali su teme koje se obradjuju u vec cuvenim dijalozima opsta mesta i na tome je film najvise fejlovao (posebno scena za ruckom kada sam se uplasio da ih u nekom momentu ne oduva cunami klisea), cini mi se, upravo je dobar dijalog bio osnova prva dva dela. iako je ovo fino zaokruzivanje koncepta i solidan kraj price "before" price, 7/10 je neka objektivna ocena, plus, tvoje navijacko ocenjivanje glumackog para kao najboljeg trenutno u svetu filma, to cemo ti oprostiti :). volis film pa volis, okej

   • Bojan Gačić

    U svakom delu razgovaraju o različitim stvarima. Kada raspravljaju o nekoj univerzalnijoj temi, prisutnoj u prethodnicima, njihovi stavovi su delom izmenjeni u skaldu sa godinama. Po meni je ovaj put sve uklopljeno sa njihovim trenutnim životnim iskustvom. Scena o kojoj govoriš ima par kliše momenata. Jesu li neistiniti? Sličnim razgovorima sam prisustvovao, pogotovo između ljudi tih godina.

    Njih dvoje jesu savršen glumački par. Verujem da mnogi dele moj stav. Gde si video toliku kompatibilnost na fimu poslednjih godina?

 2. Gledam uskoro i takodje sam veliki fan ovog serijala i glumackog para.
  Bojane, da li si negde nasao titlove? Mogu gledati na engleskom ali upravo zbog njihovih dugih i brzih razgovora zelim sve da razumem. 🙂

  • Bojan Gačić

   Moraćeš da se strpiš par dana. Treba sačekati dobar prevod, klučan za ovakav film, kao što si konstatovala.

 3. tunnel

  Bice u bioskopima, od 29. avgusta 🙂

 4. Nina

  da li neko moze da mi kaze kako se zovu predhodni delovi? 🙂 hvala

  • dr,b

   Before sunrise i Before sunset…oba odlicna,oba ovde recenzirana! Kao i ovaj,mada je ovaj mozda za nijansu slabiji ali je takodje vrlo dobro uklopljen u trilogiju.

 5. Snežana

  Gorane, izvrsno napisana recenzija. Film zaista zaslužuje ocenu 10/10. Suština je u onome što si napisao "„Before Midnight“ je priča velikog broja ljudi. Za moju generaciju će simbolisati ono što svi želimo. Da u nekim zrelijim godinama, na kraju dana, posle svih svađa i „bullshit-a“ sednemo sa osobom koju smo izabrali i znamo ko smo tačno i gde treba da budemo. Ričard Linklater nam poručuje da je to još uvek sasvim ostvarivo."

 6. vesko

  voleo bih da se uradi recenzija za film 50 prvih poljubaca sa Adam Sendlerom i Dru Barimor u glavnim ulogama

 7. pera kojot

  film je golo sranje, nemojte gubiti vreme gledajuci ga, dao sam mu 34 minuta fore, i nista bljak……

 8. Aleksandar Cvijin

  Vrhunska trilogija