Žestoke devojke – The Heat (2013)

“Buddy cop” filmovi su postali zaseban podžanr. Za one koji ne znaju, konstrukcija svakog “buddy cop” filma je ista. Mi pratimo priču dve u potpunosti različite ličnosti, drugačijih shvatanja i temperamenata, koje su primorane da zajedno sarađuju i trpe jedna drugu jer tako zadatak nalaže. Iako je naravno glavni cilj rešavanje slučaja i hvatanje kriminalca, ovi filmovi su često fokusirani na formiranje neočekivanih prijateljstava i mogućnosti naših protagonista da nauče da vole i poštuju mane svojih novih partnera.The_Heat_poster

Naravno iz gore pomenutog opisa jasno možete da shvatite da je najbitniji segment “buddy cop” filmova upravo hemija između glumaca koji tumače glavne role. Ako se glavni duo lepo ne uklopi i ne oseti se to da se čitavim tokom akteri međusobno dopunjuju – film sa ovakvom konstrukcijom biva momentalno osuđen na propast.

Rekavši ovo, “The Heat” je najnovije filmsko ostvarenje koje u potpunosti prati ovu konstrukciju. Iako se u startu moglo očekivati da će biti isti kao i svaki drugi film ovog žanra, “The Heat” čini posebnim to što po prvi put u ovakvoj postavci kao protagoniste imamo dve žene.

Priča filma “The Heat” prati Saru Ešborn, uštogljenog i vrlo ambicioznog FBI agenta, koja se izuzetno loše slaže sa svojim kolegama. Kako bi se napokon izborila za dugo očekivano unapređenje, Ešbornova biva poslata u Boston da reši veliki slučaj i pohvata glavne distributere droge u tom regionu. Međutim, ono što Ešbornova ne zna jeste da će po dolasku u Boston biti primorana da sarađuje sa lokalnom detektivnkom Šenon Malins, za koju je malo reći da je “neotesana” i sve ono što Ešbornova nije.

Kao što sam gore pomenuo, uspeh ovog filma isključivo zavisi od hemije protagonistkinja na platnu koje ovog puta čine Sandra Bulok () i Melisa Mekarti (). Nikada nešto preterano nisam uživao u komedijama sa Sandrom Bulok. Iako nikada zapravo nisam mogao da kažem da je ona kao glumica loše uradila posao i bila neubedljiva, uvek su mi njeni humoristički filmovi ostavljali neki slab utisak jer su previše bili predvidivi i generični.timthumb

Međutim, “The Heat” nudi sasvim drugačiji rezultat. Bulokova naprosto blista u društvu Melise Mekarti i njih dve čine jedan od zabavnijih disharmoničnih tandema koje sam ove godine gledao na filmu. Dok Sandra Bulok oslikava jednu odmerenu, introvertnu i proračunatu personu, Mekartijeva nudi sasvim suprotno i prikazuje sebe kao neotesanu grubijanku, vođenu instiktima i galamom.

Priča filma je dosta slaba, neinventivna i predvidiva (ali opet dovoljno dobra da drži pažnju), te se jasno vidi da služi isključivo kao platforma na kojoj će Bulokova i Mekartijeva da prave kompletne morone od sebe. Naravno, ovo nije loša stvar jer su njih dve zaista urnebesne, ali opet ostaje taj neki osećaj u ustima da su te komične sekvence mogle biti dopadljivije da su one stvarane oko priče, a ne priča oko njih.the-Heat-Movie-photo-2013

Glavni duo ima i podršku sjajne glumačke ekipe koju čine nekoliko trenutno popularnijih imena iz sveta komedije, ali nažalost smatram da ona nisu dovoljno angažovana u ovom filmu. Reditelj ludački popularne komedije “Bridesmaids” Pol Fig (), iz nekog razloga nije dao više prostora Džejn Kurtin () i Marlonu Vejnsu () za koje znamo da su sposobni i afirmisani komičari. Od sporednih uloga, najbolje se pokazala Kejtlin Olson (), mada i ona nije dobila nešto mnogo vremena na ekranu.

Što se tehničke strane tiče, “The Heat” je sasvim korektno urađen film. Kadrovi su interesantni i lepo montirani. Spomenuo bih još i pozadinsku muziku koja je znatno zabavnija nego što sam očekivao da će biti.

Generalno gledano, “The Heat” kao celina nije nešto preterano kvalitetan i originalan film. Ono što čini ovaj film vrednim gledanja jesu momenti i odlična hemija hemija između Bulokove i Mekartijeve. “The Heat” je vrlo duhovit film od kojeg zaista ne treba ništa više očekivati nego nekolicinu vrlo duhovitih sekvenci. Pored svega ovoga rečenog, smatram da je ovaj film vredan gledanja.

Ocena: 6/102013_the_heat_001

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

1 Comment

  1. Miša Tumbas

    Kakva li je tebe muka naterala da ovo odgledas?!