Clear History (2013)

Kao veliki poklonitelj lika i dela kreatora urnebesnih televizijskih serija kao što su “Seinfeld” i “Curb Your Enthusiasm“, naprosto nisam mogao da dočekam priliku da pogledam “Clear History”, novi film Lerija Dejvida (). Rađen u produkciji televizijske kuće HBO, ovo ostvarenje je namenski pravljeno da bude premijerno emitovano na njihovom kanalu, stoga je svaka nada da se novi Dejvidov film pogleda u bioskopu u samom startu postala uzaludna.Clear_History_poster

Priča filma “Clear History” prati bivšeg direktora marketinga po imenu Nejtan Flom, koji je zbog idiotske rasprave sa svojim bivšim poslodavcem izgubio posao i akcije u firmi. Ovo ne bi bilo toliko strašno da vrednost tih akcija za svega par dana posle Nejtanovog odlaska nije došla do vrednosti od čak milijardu dolara.

Osramoćen i ogorčen, Nejtan se odlučuje da kompletno “izbriše svoju prošlost” i sa novim identitetom i eksterijerom ponovo krene u život jer ne želi da bude viđen u očima svoje okoline kao najveći gubitnik na svetu. Međutim ono što Nejtan, sada poznat kao “Roli“, još uvek ne zna jeste da će mu se u skorijoj budućnosti ukazati idealna prilika da se osveti svom bivšem šefu i nanese mu makar deo bola koji je on njemu.

Film “Clear History” se ne može nikako drugačije opisati nego kao ljubavno pismo svima onima koji su fanatično pratili “Curb Your Enthusiasm” i koji se i dalje nadaju da će Leri Dejvid snimiti još koji serijal ove više nego genijalne humorističke serije.

Po svom vizualnom izrazu, humoru i narativu, “Clear History” neopisivo mnogo asocira na “Curb Your Enthusiasm”. Baš kao u “Sajnfeldu” i prethodno pomenutom projektu, tako i ovde dobijamo nekoliko uporedo aktivnih likova i situacija koje na prvi pogled deluju nepovezano, ali se u trećem činu lepo ulivaju u jedan zajednički kanal.

Humor filma “Clear History” se zasniva na urnebesnim, dokonim i idiotskim raspravama koje jedino Leri Dejvid može da napiše. Dejvid radi ovde ono što definitivno najbolje zna, a to je da nam oslika jednog neurotičnog, društveno nepodobnog hipohondara i gubitnika koji iako dobro misli, uvek biva žrtva situacije,  užasne sreće i svojih moronskih principa.3XoPQnOF5J8cjSkS8AkI0KnSnOz

Iako je humor na mestu, mislim da se Dejvid nije nešto preterano iscimao da izbaci baš one svoje najbolje fore. Više mi deluje kao da je u scenario stavljao ono što mu se u tom momentu vrtelo po glavi.  Naravno, ovo sada pišem jer su moja očekivanja bila ludački velika, ali to je samo moj problem.

Iako ne bih da grešim dušu, ipak mislim da je jedan od razloga zašto  golišav u drvenom buretu ne paradiram po ulicama i ne urlam na sav glas da je ovo najsmešniji film ikada, Motolina () režija za koju smatram da nije baš najbolje kapitalizovala na napisanom materijalu.

Zaista je neverovatno kakva je sve glumačka imena Leri Dejvid uspeo da okupi za ovaj projekat. Da sada ne bih posebno pisao svako ime iz ovog “all-star” kastinga, istaći ću samo ona za koja smatram da su ostavila najjači utisak. Na prvo mesto definitivno moram da stavim Džej Bi Smuva (J.B. Smoove) koji uvek ima sjajnu hemiju na ekranu sa Larijem Dejvidom. Njih dvojica su definitivno jedan od najsmešnijih tandema ikada. Pored Džona Hema () i Denija MekBrajda (), želeo bih još posebno da pohvalim Evu Mendez (), Liva Šrajbera (Liev Schreiber) i urnebesnog Majkla Kitona () koji je priča za sebe.

Iako smatram da je “Clear History” zabavniji, kompleksniji i duhovitiji od 90% modernih komedija, opet postoji to nešto što me koči i ne dozvoljava mi da kažem da je ovo jedno od boljih izdanja Lerija Dejvida. Svakako sjajan televizijski film – vredan pažnje.

Ocena: 8/10HBO<br /><br />
Clear History<br /><br />
Danny McBride, Bill Hader, Michael Keaton, Larry David. photo: John P. Johnson </p><br />
<p>11GameOn</p><br />
<p>09clear

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

6 Comments

  1. Oliver

    Moze li uskoro recenzija za film "Whatever Works"? Larry David i Woody Allen u tandemu.

  2. Doc

    Da li bi mogla recenzija kultne spanske komedije Torrente?Bar prvi od cetiri dela>Torrente, el brazo tonto de la ley (1998).