The Sea Inside – Mar adentro (2004)

Postoje filmovi koje pogledamo i zaboravimo, dok sa druge strane ima i onih koji nam se jednostavno urežu u sećanje. “Mar adentro” je jedan od takvih filmova. Poznati španski reditelj mlađe generacije Alehandro Amenabar (), ovaj film nije samo režirao, već je i učestvovao u pisanju njegovog scenarija, komponovanju muzike i montaži. “The Sea Inside” je jedan od najnagrađenijih španskih filmova. Ovo ostvarenje je dobilo čak 15 nominacija, od koji je osvojilo 14 Goja (Goya) nagrada, kao i Oskara i Zlatni globus za najbolji strani film.Mar_adentro_poster

Film govori istinitu priču o Ramon Sampedru (Ramon Samperdo), špancu koji je preko 25 godina živeo kao kvadriplegičar zbog nesreće koju je doživeo kao mladić. Ramon je u vise navrata, beznadežno tražio od države Španije eutanaziju, pod izgovorom da želi da umre dostojanstveno, ako već nije mogao tako da živi. Priča prati njegove poslednje dve i po godine života, sa povremenim retrospekcijama na njegov život pre fatalnog događaja koji ga je učinio ovakvim.

“The Sea Inside” ima mnogo dobrih strana. U filmu su odlično razrađeni njegovi odnosi sa porodicom koja se brine o njemu. Kao i njegova dinamika sa dve žene – Huliom, advokaticom koja pati od retkog KADASIL sindroma (CADASIL syndrome) i Rosom, mladom ženom koja se zaljubljuje u njega. Njegov odnos sa njima, na neki način je ključan za priču, jer je on ubeđen da u svom stanju nije moguće da bilo koga voli jer smatra da je za ljubav neophodan i fizički kontakt.

Neobična atmosfera koja se proteže kroz čitav film, stavlja posmatrača u situaciju da mora da bira, odnosno da odluči da li se slaže sa Ramonovom željom da umre ili ne. “The Sea Inside” nas dalje stavlja u dilemu da li je moguće voleti i biti zaista voljen u takvom stanju, što mislim da je ovde sjajno opisano, kako kroz Romanov odnos sa porodicom tako i sa njegovim prijateljima.mar-adentro-2004-06-g

Od odlične glumačke ekipe izdvojiću na prvom mestu Havijer Bardema (), jednog od definitivno najboljih glumaca današnjice. U ovom filmu on u svojim tridesetim glumi pedesetpetogodišnjaka, sa specifičnim galisijskim naglaskom, jer je Ramon bio iz Galicije, autonomne pokrajne na severozapadu Španije. Takođe uvek odlična španska glumica Lola Duenjas () blista u ulozi Rose, jedne skromne i neuke žene koja bezpogovorno do kraja veruje u bezuslovnu in a momente naivnu ljubav.

Moram još da istaknem i originalnu muziku koju je komponovao Alehandro Amenabar sa galicejskim etno prizvukom, a i otpevala Lus Kasal (Luz Casal) koja je fantastično izvela glavnu temu “Negra Sombra”. Kinematografija je takođe vrlo verno i detaljno prikazana – posebno obratite pažnju u scenama kada Ramon mašta kako leti do mora preko šuma i polja Galicije.

Potresan, ali ujedno snažan i uzbudljiv film, koji ne treba propustiti. “Život bez slobode nije život…

Ocena: 10/10

autor recenzije: Sandra Vujošević1341483748_1

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

5 Comments

 1. Nemanja

  Havijer Bardem me je prijatno iznenadio u filmu:Biutiful,i zato jedva cekam da pogledam i ovaj film.:)

  • Sandra Vujosevic

   Sigurna sam da ce te i u ovome oduseviti 🙂

 2. Ana

  gledala sam davno film, možda godinu dana nakon što se pojavio ali ostao mi je urezan u sećanju, pogotovo ona scena kada sanja da leti ka obali uz muziku karuza…prekrasan film, jedna dirljiva priča, jedan od najboljih filmova obojice

 3. I as of late came over your website in addition to possess been lesson next to. I see I would occasion my essential perception. I don't understand what to talk other than that I appreciate delighted in lesson. Alluring site. I oblige hold going to this online journal staggeringly visit.