Magnum Force (1973)

Prvi nastavak u serijalu filmova o prljavom Hariju je jedini koji može da parira originalnom filmu koji je, dve godine ranije, snimio Don Zigel (Don Siegel). Režija je ovog puta poverena Tedu Postu (), filmskom profesionalcu koji je, kao i Zigel, od ranije imao iskustva sa Klintom Istvudom (), radeći zajedeno na vesternu “Hang ‘Em High“. Pored izuzetno uspešne prve kolaboracije, upravo će ova saradnja na “Magnum Force” doneti reditelju najznačajniji film u karijeri.Magnum_Force

Bitno je istaći i da je ovde Džon Milijus (John Milius) izašao iz senke svojih saradnika sa kojima je radio na originalnom Hariju, te je ovde potpisan kao glavni scenarista. Milijus će iste godine snimiti svoj prvi značajan film (Dillinger) i tako započeti niz sjajnih filmova zaključno sa “Konanom varvarinom” (Conan the Barbarian) snimljenim deset godina kasnije.

Prljavi Hari će, kao serijal o jednom revnosnom, svojeglavom policajcu uvek u svađi sa nadređenima, biti inspiracija za niz filmova i serija u budućnosti, sve do danas kada se njegove karakteristike mogu očitati kod detektiva MekNaltija (Dominic West) u remek delu Dejvida Sajmona () “Doušnici” (The Wire). Ovaj nastavak kao i originalan film prati zločine jednog serijskog ubice, samo što je u ovom slučaju osumnjičeni labilni penzionisani policajac koji je rešio da deli pravdu brutalno ubijajući kriminalni krem San Franciska. Naravno, pošto zagrize ispod površine Hari će shvatiti da ima posla sa mnogo ozbiljnijim igračima od kolege u penzijitumblr_mdozdsLGST1rhspjoo4_1280

Nastup Klint Istvuda je i ovde besprekoran, i može se reći da je ono što je trilogija Serđa Leonea (Sergio Leone) značila za njega šezdesetih, isto što mu je serijal o Prljavom Hariju pružio sedamdesetih godina. Bitnu ulogu u filmu ima i sam San Francisko, odnosno način na koji je reditelj iskoristio neke karakteristike grada. Ne bi bilo fer ne pomenuti da su ga u tretmanu prostora naročito pri scenama potera, inspirisali mnogobrojni filmovi potere sa kraja šezdesetih, ali na prvom mestu “Bullit“, koji je i sam snimljen u San Francisku par godina ranije. Opet, ovde su te scene mnogo ambicioznije budući da je budžet filma bio mnogo veći.

Kada snimate film po scenariju jednog od najznačajnijih holivudskih scenarista, a u kome igra jedna od najvećih holivudskih zvezda, a pritom ste iskusan režiser, nemate puno mesta da pravite greške, čak šta više imate dobar preduslov da snimite klasičan film što je Tedu Postu i pošlo za rukom.

Ocena: 9/10

 autor recenzije: Vladan MaksimovićvOdl7U3Wc5zgjrD310bpVw6QNJF

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

2 Comments

  1. vesko

    jedan sjajan klasik legendarnog klinta istvuda uloga prljavog inspektora Harija i recenica koja se pamti mejk may day

  2. Ivan

    Moj omiljeni glumac u omiljenoj ulozi.Gledanje ovog filma mi daje snage i pozitivnog adrenalina.