Super Fly (1972)

Tokom sedamdesetih godina prošlog veka u SAD-u nastao je jedinstveni filmski podžanr poznat pod imenom Blaxploitation. Rađeni sa vrlo skromnim budžetom, često bez umetničkog karaktera i obično sa fantastičnom muzičkom pozadinom i odličnim kostimima, filmovi ove klasifikacije su prvenstveno bili namenjeni afro-američkoj publici. Ova ostvarenja, iako usko ciljana, apsolutno su prevazišla rasne, klasne i društvene prepreke i postala su deo filmske istorije. “Blaxploitation” je uticao na mnoge poznate režisere i umetnike, kao na primer na Kventina Tarantina (), koji je u svojim filmovima, kao što su “Jackie Brown“, “Kill Bill: Vol. 1” i “Inglourious Basterds“, stavljao razne omaže ovom pravcu. Neki od najpoznatijih filmova ovog podžanra su između ostalih “Shaft“, “Coffy“, “Foxy Brown” i možda jedan od najboljih, kultni “Super Fly”.Superfly_poster

“Super Fly” prati priču pomodnog narko dilera Prista (Priest) iz Njujorka koji živi luksuznim životom, dok pedesetak ljudi radi mukotrpno za njega. Iako lepo stituiran, Prist je nezadovoljan životom na drugoj strani zakona, te planira sa svojim partnerom Edijem da napravi posao od milion dolara čija realizacija bi mu konačno obezbedila da izađe iz “prljavog biznisa”. Međutim u njihov poslove se upliće i jedan pokvareni policajac, koji  nastoji da se ispreči Pristovom savršenom planu.

Pošto je scenario napisan na svega 45 stranica, film obiluje scenama koje “pune vremenski koeficijent”, odnosno prikazuju mnoštvo  tzv. “prazan hod” kadrova gde se likovi šetaju, voze automobil i rade slične stvari koje ne utiču nešto preterano na glavnu radnju.

U ulozi protagoniste imamo Rona O Nila () , koji  je zaista odličan kao Prist. Generalno čitav njegov stil u ovom filmu, krenuvši od frizure, oblačenja pa do automobila koji vozi, postaće uzor za generacije narko dilera, “gangstera” i makroa u Americi kasnijih godina. Poznati reper Snup Dog (Snoop Dogg) se dosta puta u svojim muzičkim spotovima i javnim nastupima pojavljivao obučen baš kao Prist. Što se tiče već spomenutog automobila, u pitanju je modifikovani Kadilak Eldorado (Cadillac Eldorado), koji je poznat kao “Pimpmobile”, a posle ovog filma, nastao je i čitav trend “budženja” starih Linkolna i Kadilaka koji traje i do danas.

Režiju potpisuje Gordon Parks Junior () kome je ovo prvo ostvarenje. Kada se tek pojavio, “Super Fly” je bio oštro kritikovan zbog scena u kojima likovi koriste kokain u jezivo velikim merama, tako da je film izašao na tršište sa oznakom R (Rated R), što znači da je bio pristupačan isključivo odrasloj publici. Zapravo film je kritika društva i uopšte položaja afro-amerikanaca u SAD-u tih godina, što je najbolje opisano u sceni gde Prist razgovara sa Edijem o tome kako želi da napusti dilovanje kokainom, na šta mu ovaj odgovara: “What the F*CK are you gunna do except hustle? Besides pimpin’? And you really ain’t got the stomach for that.

Ono zbog čega je ipak ovaj film najpoznatiji je njegova originalna muzika koju je komponovao i izveo legendarni Kurtis Mejfild (Curtis Mayfield), a pesme kao što su “Pusherman“, “Superfly” i “Freddie’s Dead” daju ovom ostvarenju zaista fantastičnu atmosferu.

Ako ste ljubitelji ovog pravca, ili ako volite odličnu zabavu i još bolju muziku, onda je ovo definitivno film za vas!

Oooh Superfly, you’re gonna make your fortune by and by, but if you lose, don’t ask no questions why, the only game you know is “Do or Die”

Ocena: 10/10

autor recenzije: Sandra VujoševićSuperfly_1

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

5 Comments

 1. spaceistheplace

  Napokon da se neko pozabavi i ovim zanrom! Nadam se da ce uskoro i blacksploitation naci svoje mesto na desnoj strani pod kategorije/zanrovi, ima tu (dovoljno) materijala…

 2. Uros

  Bravo Sandra. Ne mogu da uskladim prevod i film, moze li pomoc?

  • Sandra

   Hvala! 🙂 Znam za taj problem, nema drugog resenja osier da probas sam da ga podesis na tastaturi(obicno moze na strelice levo/desno). Mada to ne uspe uvek 🙁 Ili da pronadjes drugu verziju filma…

 3. Uros

  Znam da to moze, dosta filmova sam tako podesio, pa mora i u toku filma da se menja +,- prevod ali ovaj nikako da podesim. Malo slabije kapiram "Hood Nigga Slang", pa je zaista potreban prevod.