Doin’ it in the Park: Pick-Up Basketball, NYC (2012)

Uz malo filmskog umeća, dobrog istraživanja i ogromne ljubavi prema sportu, Robert “Bobito” Garsija () i Kevin Kulio () su uspeli da snime izvanredan nazavisni dokumentarni film koji ulazi u samu osnovu uličnog basketa, secira njegovu definiciju i fantastično oslikava istorijski i kulturološki značaj kakav je ova aktivnost ostavila na ljude ne samo u Njujorku, već i širom planete.2

Reditelji Garsija i Kulio proveli su 90 dana igrajući na preko 180 terena širom Njujorka, upoznajući razne likove koji su im pričali o raznim kako NBA, tako i uličnim legendama koje su igrale na ovim podlogama u poslednjih 50 godina.

Ono što čini ovaj dokumentarni film toliko dobrim jeste njegova sistematičnost. Pored toga što nosi jednu nostalgičnu notu, upoznaje nas s mnoštom raznovrsnih likova i prikazuje razne vrste igara sa košarkaškom loptom pored samog basketa, “Doin’ it in the Park: Pick-Up Basketball, NYC”  nam daje i pravilnik “kako preživeti u ovom okruženju”, odnosno kako sagraditi reputaciju i steći sopsteveni nadimak na ovim terenima.

Iako ulični basket deluje kao stvar koje je podložna svakoj modifikaciji, on ipak, bar u ovih 5 opština, ima nepisani pravilnik koji redovni posetioci ovih terena izuzetno poštuju.

Ono što mi se definitivno najviše svidelo u “Doin’ it in the Park: Pick-Up Basketball, NYC” jeste to što Garsija i Kulio uspevaju da uhvate esenciju ovog sporta i dočaraju da ulična košarka zaista nema nikakve rasne, religijske, kulturološke i staleške barijere, da je otvorena svim tipovima uzrasta i intelekta koji dele strast prema ovoj igri.

Iako su prikazali mnoge terene u raznim komšilucima (pa čak i u zatvoru), ono što zaista svi imaju zajedničko jeste to što jedini problemi na betonu jesu isključivo oni vezani za igru – sve ostalo ostaje sa strane dok se igra basket.

Dokumentarni film “Doin’ it in the Park: Pick-Up Basketball, NYC” definitivno slavi takmičarski duh i ljubav prema sportu i pomoću nekolicine vrlo interesantnih sagovornika nas dosta temeljno upoznaje sa materijom i prezentuje uličnu košarku kao osnovu svega u ovim komšilucima.  Izuzetno kvalitetan film – topla preporuka.

Ocena: 9/10url-4

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

3 Comments

  1. dzoni

    molim te reci gde si ga skinuo?