Tesis (1996)

Poslednju deceniju španska kinematografija je iznedrila priličan broj zapaženih i kvalitetnih horor naslova, i u tom žanru je uz francusku sigurno vodeća u Evropi u poslednje dve decenije. Prvi film španskog reditelja Alehandra Amenabara () za koji je scenario napisao još dok je bio student ne može se okarakterisati kao čist horor. Više bi se mogao opisati kao triler i film misterije, ali sa izrazito jezivom, hororičnom atmosferom.krmh6

Angela je student filmske škole u Madridu koja za svoju doktorsku tezu priprema rad o nasilju u medijima. Mentor joj na njen zahtev daje kasetu sa ultra nasilnim filmom kako bi se što bolje približila temi kojom se bavi u svom radu. Međutim, izgleda da film koji je profesor pronašao nije samo fikcija, i da je u pitanju snaf (snuff) film koji sadrži scene autentičnog nasilja i ubistva, a među akterima prepoznaje jednu devojku iz svoje škole. Angela zaprepašćena onim što je videla pokušava da odgonetne poreklo kasete, ko i zašto je napravio takav film, kome su takvi filmovi namenjeni i ko stoji iza svega. U tome joj pomaže Ćema (Chema) poznavalac i kolekcionar nasilnih i pornografskih filmova, a u celu priču se upliće i tajanstveni student filmske kamere Bosko (Bosco).

 Amenabar nas polako zajedno sa Angelom uvodi u mračni svet nasilja terajući nas da pomno pratimo njenu istragu ali i da strepimo za nju samu koja se sve više upliće u stvari koje su mnogo veće, jače i zlokobnije od usamljenog pojedinca. Postepeno gradeći napetost inteligentnom režijom, sporim pokretima kamere i mirnim kadrovima, uz pratnju upečatljive klavirske teme on sve više povećava tenziju kako film odmiče. Iako je glavna tema filma nasilje, kao i ljudski nagon za istim, u ovom filmu nasilja ima u malim količinama i to uglavnom u vidu snimaka sa pomenute trake. Reditelj je na vrlo mudar način pokazao kako je moguće snimiti film koji se bavi nasiljem a ne otići u eksploataciju i pri tome sačuvati napetost i jezivu atmosferu kojom film odiše.

tesis1

Kasting je pravi pogodak i svo troje glavnih glumaca  (Angela),  (Ćema) i  (Bosko) su upečatljivo i nepretenciozno izneli svoje uloge. Iako niskobudžetan, film nigde ne škripi u realizaciji, a kvalitet je potvrđen i osvajanjem sedam Goja (španski ekvivalent nagradi Oskar), među kojima i za najbolji film i režiju.

Poznavaoce savremenih horor filmova koji obiluju nasiljem visokog intenziteta svake vrste ovaj film neće preterano šokirati, ali im svakako neće biti ni dosadan jer je priča dovoljno ubedljiva i realna, a povrh svega dobro ispričana u Amenabarovoj režiji. One koji su slabijeg stomaka i koji se gnušaju bilo kakvog nasilja na ekranu ovaj film neće odbiti, a zasigurno će im pružiti zadovoljavajući užitak jer film između ostalog postavlja pitanje gde je granica u prikazivanju nasilja i koliko je uopšte etički prikazivati scene nasilja na filmu kada ga već dovoljno ima u realnosti, i da li prikazivanje nasilja podstiče ili odvraća od nasilnog ponašanja. Preporuka za gledanje svima koji vole napete i intrigantne filmove.

 Ocena: 8/10

autor recenzije: Daniel Krstićtesis_1996_1

TAGOVI:

OSTAVI KOMENTAR, ULEPŠAJ MI DAN

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulogovan kao . Izloguj se?

3 Comments

  1. Ana

    meni je ovo jedan od najomiljenijih španskih filmova. sjajan triler, drži pažnju svo vreme!

  2. Very informative post, i am regular reader of your site.
    I noticed that your website is outranked by many other websites in google’s
    search results. You deserve to be in top10. I know what can help
    you, search in google for:
    Omond’s tips outsource the work

  3. Ivanica

    Meni je ovaj film totalno grozan. Uglavnom se slažem sa recenzijama koje dajete, odlične su. Ovo je jedno od retkih odstupanja, gde se ne mogu složiti. Film je dosadan, kao da je sniman u kućnoj varijanti, amaterskom kamerom. Ma, bez veze je bez veze, i bezvezno…